#Betegségek

Hamarosan indul a parlagfűszezon

2014.07.22.
1 perces olvasási idő

A parlagfű pollenszezonja idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején indul. Az allergiások ekkor tapasztalhatják az első tüneteket: orrfolyást, tüsszögést, torok- és szemviszketést, könnyezést.

A betegeknek már most érdemes konzultálniuk a kezelőorvosukkal a szezont megelőző gyógyszerszedést illetően, hogy felkészítsék szervezetüket a várható allergén hatás mérséklésére.

Hamarosan indul a parlagfűszezonA tavalyi parlagfű szezonhoz képest erősebb pollenterhelésre kell számítanunk. Míg a múlt év száraz időjárása visszavetette a parlagfű fejlődését, így a 2013-as pollenkoncentráció az elmúlt 13 év második legalacsonyabb terhelése volt, addig az idén a viszonylag száraz telet csapadékos tavasz követte, és főként a parlagfű vegetatív fejlődésének időszakában, május, június és július folyamán sok eső esett. Ennek köszönhetően dúsan növekszik a parlagfű, több pollenre számíthatunk. Még nem késő a parlagfű kaszálása, a gyomirtás! A pollen mennyiségre vonatkozó előrejelzésünket a július végi, augusztusi időjárás még bármely irányban megváltoztathatja.

Az aktuálus pollenkoncentrációról a http://oki.antsz.hu honlapon tájékozódhat, az idén is megtalálhatja a már jól ismert Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképeit is.

Jó hír az allergiás betegek számára, hogy a múlt évben nagy sikerrel elindított pollennapló vezetésére idén is van lehetőség. A pollennapló személyre szabott polleninformációt ad, használata díjmentes. Segítségével a felhasználó egyszerű internetes felületen (https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start) követheti, hogy a tünetei hogyan függnek össze az elmúlt napokban a tartózkodási hely közelében mért légköri pollenkoncentrációval.

Az allergiás tünetek csökkentésére hasznos tanácsokat találhat a www.antsz.hu oldalon, továbbá a http://oki.antsz.hu honlapon.

(ÁNTSZ)