#Betegségek

Terjed Európában az influenza

2014.02.24.
1 perces olvasási idő

Egyre több európai ország jelent kiterjedt influenzajárványt, Magyarországon is egyre intenzívebben terjed a betegség, az előző héthez képest a múlt héten 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A megelőző heti tizeneggyel szemben már 16 uniós ország adott jelentést kiterjedt influenzajárványról az Európai Terjed Európában az influenzaBetegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint, ugyanakkor Bulgária, Portugália és Spanyolország csökkenő tendenciáról számolt be, az idei szezonban ez utóbbi két ország az elsők között adott jelentést kiterjedt influenzajárványról.

Sok más uniós államban azonban még ezután várható a járvány csúcsa – figyelmeztet az ÁNTSZ. A közlemény szerint Magyarországon a betegektől vett légúti minták túlnyomó részében továbbra is influenza A vírus jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése alapján a 7. héten az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint február 10. és 16. között 22 400 beteget regisztráltak. A járvánnyal összefüggésben több kórház megtiltotta, illetve hétfőtől megtiltja a betegek látogatását.

(mti)