Főoldal / BETEGSÉGEK / Az idén szokatlanul korán kezdődött a pollenszórás
  2014-01-20

Az idén szokatlanul korán kezdődött a pollenszórás

A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben. A mogyorópollen a korábbi években az enyhe decemberek után már január közepén megjelent, azonban ilyen magas szintet csak február közepén ért el.

- hirdetés -

Az arra érzékenyeknek tüneteik jelentkezhetnek, ezért szükség lehet az orvosuk által javasolt gyógyszereik szedésére.

Korán kezdődik a pollenszórásAz Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a fő allergén most a mogyorópollen. A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja már helyenként elérte a tüneteket okozó szintet, emellett az éger pollen koncentrációja is folyamatosan növekszik. Pécsett közepes, Budapesten alacsonyabb szintű terhelés mérhető. A szegedi állomás vonzáskörzetében a hét első felében még nem volt jelentős a pollenterhelés.

A hétvégén elsősorban továbbra is a déli országrészben élőknek kell számolniuk azzal, hogy allergiás tüneteik jelentkezhetnek.

A jövő héten a kismértékű pollenszórás várhatóan folytatódik, és mindaddig erősödésre számíthatunk, amíg jelentős lehűlés nem következik be. Átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés akkor is, ha csapadékosra fordul az időjárás. A déli légáramlatokkal az ország északi területeire is számottevő mennyiségben juthat pollen, de panaszokat csak a csapadékmentes időszakokban okozhat.

A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony szintű.

(ÁNTSZ)

  Kapcsolódó cikkek


Tovább a témában: Allergia, Szénanátha, Asztma