akne
#Betegségek

Niacide gél a pattanások ellen

2013.11.04.
3 perces olvasási idő

A pattanásos bőr az egyik leggyakoribb bőrbetegség, szinte nincs olyan ember, aki ne találkozott volna élete során ezzel a problémával. Ám míg néhány szerencsés embernek csak néhány apró, bosszantó dudorral kell megbirkóznia, addig másoknak sok aggodalmat és kellemetlenséget okoz. Mit tehetünk a pattanások ellen? (x)

Az akne betegség

Az akne, vagy pattanásos bőr a szőrtüsző-faggyúmirigy egység (pilosebaceus egység) krónikus, gyulladással járó betegsége. Általában 12–24 éves korban kezdődik, s ezen korosztály 80–85%-át érintheti valamilyen formában.

Betegség okai

Serdülőkorban a nemi hormonok szintjének emelkedése figyelhető meg, mely a faggyúmirigyek méretének és aktivitásának növekedéséhez vezethet. Ennek következtében a szőrtüsző kijáratát egy keratinból, faggyúból álló dugó, a mitesszer (comedó) zárja el, melynek eredményeképpen létrejön a pattanás.

Megkülönböztetünk fehér és fekete mitesszereket, azaz nyílt és zárt comedókat. A zárt comedók színe fehér, mert a comedót szaruréteg fedi. Ezért nehéz kinyomni. A fekete mitesszereket nem fedi szaruréteg így kinyomni is könnyebb. Színük a melanin nevű bőrfestéktől sötét és nem a kosztól. A comedó mögötti területen az öntisztulás hiánya miatt a baktériumok felszaporodhatnak, így fokozódhat a gyulladás, s gennyes pattanások, csomók és hólyagok is kialakulhatnak. Az akne leggyakrabban az arcon, a hát felső részén, a vállakon és a mellkason jelentkezhet.

Több faktor is befolyásolja az akne állapotát

 • Stressz
 • Az arc nem megfelelő, durva nyomkodása az akne rosszabbodásához vezethet
 • Nőknél a menstruáció előtt néhány nappal az akne állapota romolhat
 • A hormonális változások, nők esetében a fogamzásgátló tabletták szedésének elhagyása
 • Nehéz bukósisakok, szoros gallérok szintén ronthatnak az akne állapotán
 • A zsíros, nem megfelelő sminkek nagyban ronthatják az akne állapotát

A különböző terápiás módszerek célja

Mit tehetsz a pattanások ellen?

A gyulladásos folyamat csökkentése és megállítása, illetve a szőrtüsző-faggyúmirigy egység(pilosebaceus egység) működésének helyreállítása. A Niacide 4-6 hét után fejti ki a hatását, és a javuláshoz gyakran 5-8 hét is szükséges lehet, ezért fontos a türelem és a kezelőorvos utasításainak betartása. A különböző kezelési módszerek gyakran okozhatnak bőrirritációt, égő érzést, s az arc kipirulhat. Ezek a kedvezőtlen jelenségek rendszerint elmúlnak a használat közben.

Mit tartalmaz a NIACIDE® gél?

 • nikotinamid
 • szalicilsav
 • glikolsav

A NIACIDE® gél aktív hatóanyaga a nikotinamid, ami a B3 vitamin élettanilag aktív származéka. Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, melynek következtében csökkenti az akne tüneteit és javítja a bőr állapotát. Így a NIACIDE® gélt enyhe és középsúlyos akne kezelésére alkalmazzuk.

Hogyan hat a NIACIDE® gél?

A NIACIDE® gél egy helyi hatású készítmény, amely egyszerre három úton is hatékonyan küzd a pattanások ellen.

 1. Gyulladáscsökkentő
 2. Comedolitikus: megakadályozza a comedóképződést a bőrsejtek szarusodási zavarának a helyreállításával, így a bőr pórusai nem tömődnek el
 3. Csökkenti a bőr faggyútermelését

Használatakor

 • Fellazulnak a fehér és fekete mitesszerek
 • Megelőzhető a mitesszerek képződése
 • Csökken a gyulladt pattanások száma
 • A bőr kevésbé zsírosodik

Hogyan kell használnom a NIACIDE® gélt?

A NIACIDE® gél alkalmazása előtt a bőrt kíméletesen tisztítsd le, majd gondosan szárítsd meg a bőrfelületet. Vékonyan vidd föl az érintett bőrfelületre naponta kétszer, és gyengéden dörzsöld be a bőrbe. A NIACIDE® gél a pattanásos bőrfelület egészére felvihető, nemcsak az egyes pattanásokra. Ügyelj arra, hogy a gél szembe, szájba és egyéb nyálkahártyával fedett területre ne kerüljön.

Mennyi ideig kell alkalmaznom a NIACIDE® gélt?

A szükséges időtartam egyénenként változik, és függ attól is, milyen súlyos a bőröd állapota a kezdetnél. A pattanások javulása már 4 hét után szembetűnő és kevésbé zsíros a bőr, de a teljes hatás elérése érdekében rendszeresen, több hónapon át lehet alkalmazni a teljes tünetmentességig. A készítmény előnye, hogy bármeddig alkalmazható, használata során nem alakul ki hozzászokás, nincs bakteriális rezisztencia. Ez azt jelenti, hogy a NIACIDE® ugyanolyan hatékony három hónap elteltével, mint a kezelés első hetében.

Használhatom a gélt nyáron is?

Sok aknekészítménnyel szemben a NIACIDE® gélt összetevőinek köszönhetően nyáron is bátran alkalmazhatod fényvédőkrém használata nélkül. A nikotinamid megakadályozza a melanin festékanyag szállítását, így nem okoz pigmentációt a bőrön és nem fényérzékenyít, vagyis nem okoz bőrpírt, ha a napon tartózkodsz.

Kialakulhatnak-e mellékhatások az alkalmazása során?

A NIACIDE® gél alkalmazásával kapcsolatban bőrirritációt, allergiát és a bőrre gyakorolt fotoszenzitív hatást eddig nem jelentettek. A NIACIDE® gél első használata alkalmával előfordulhat, hogy az érzékenyebb bőrfelületeken, mint pl. az arc bőre, égő érzést okoz. Amennyiben a bőr túlzott mértékű kiszáradását tapasztalod, vagy olyan tüneteket észlelsz, amelyekből irritációra vagy allergiás tünetekre gondolsz, fordulj kezelőorvosodhoz, vagy gyógyszerészedhez.

3 év alatti gyermekek esetében a készítmény nem alkalmazható!

Hogyan tároljuk a NIACIDE® gélt?

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazd a készítményt. Használat után mindig csavard vissza a tubus kupakját. A NIACIDE® gélt biztonságos helyen, gyermekektől elzárva kell tárolni.