Főoldal / BETEGSÉGEK / Egy mackó, amely jobbá teszi a cukorbeteg gyerekek életét
  2012-11-14

Egy mackó, amely jobbá teszi a cukorbeteg gyerekek életét

Az orvostudomány jövője jóval több lesz, mint kezelések és eljárások összessége. A modern technológia 'ereje' ide is elér. A Sproutel példája nagyszerűen illik ebbe a kontextusba - a cég ugyanis egy robottal próbálja jobbá tenni a cukorbeteg gyerekek életét. Egy szőrös, aranyos robottal, hogy pontos legyek. Ma van a Diabétesz Világnap.

A jövő igazán ígéretes dolgokat tartogat a krónikus betegségekben szenvedő páciensek gyógyítása és kezelése szempontjából - a cikkben bemutatott példa is csak azt támasztja alá, hogy a tudomány és technika innovatív megoldásai miatt igenis tekinthetünk optimistán az egészségügy jövőjére.

- hirdetések -

A plüssmackó a cukorbeteg gyerekek barátja

Ma van a Diabétesz Világnap.A Sproutel cég találta ki Jerry-t, aki egy plüssmackónak álcázott robot és a cukorbeteg gyerekek életét próbálja szebbé tenni. A 3 és 7 év közötti diabéteszes gyerekeknek Jerry-re kell vigyázniuk, és vele kell törődniük, ezalatt pedig megtanulják, hogy hogyan is kezeljék a saját betegségüket. A cég a jövőben a megoldást más betegségekkel kapcsolatban is szeretnék majd alkalmazni.

Aaron Horowitz, a Sproutel társalapítója így nyilatkozott: "Az átmeneti időszak alatt, amíg nem találjuk meg a megoldást ezeknek a krónikus betegségeknek a teljes gyógyítására, hogyan máshogyan lehetnénk biztosak abban, hogy a páciensek tudnak vigyázni magukra és ezáltal hosszú, egészséges életet élhetnek?"

Horowitz a mackót, azaz Jerry-t a San Franciscoban megrendezett Health 2.0 konferencia keretében mutatta be a közönségnek. Jerry működése során 2 dolgot mond el a tulajdonosának - azt, hogy hogyan érzi éppen magát, illetve azt, hogy mennyi a vércukor-szintje. A gyerekek utána megetethetik Jerryt a mackó hátizsákjában található ételekkel - például banánnal, pirítóssal, gyümölcslével. Ám ahhoz, hogy Jerry vércukor-szintje rendben maradjon és a mackó továbbra is jól érezze magát, a gyerekeknek inzulint kell beadniuk Jerrynek minden étkezés után.

Horowitz szerint mind az egészségügyi szakemberek, mind a családok nagyon pozitívan fogadták ezt az ötletet, amivel hatékonyan és játékosan tudják megtanítani a cukorbeteg csemetéknek, hogy hogyan is kell kezelniük saját betegségüket.

Jerry társ a betegségben

"Általában napi 4-5 injekciót kell kapniuk ezeknek a gyerekeknek, sokszor az éjszaka közepén is fel kell ébreszteni őket, hogy megvizsgálják a vércukor-szintjüket. Éppen ezért meg kell adni a lehetőséget a cukorbeteg gyerekeknek, hogy minél hamarabb hozzászokjanak és megtanulják ezeket a folyamatokat, annak ellenére is, hogy egy bizonyos korig nem lesznek képesek magukat kezelni, injekciózni."

A cukorbetegség megelőzése
A cukorbetegség rohamosan terjed a fiatalok körében. Nem csupán örökletes hajlam befolyásolja kialakulását, hiszen az a helyes táplálkozással és életmóddal sok esetben megelőzhető.

Megelőzés kamaszkorban

A Sproutel cég máris 200 cukorbeteg gyermekkel tesztelte a mackó működését, nemsokára pedig kórházi körülmények között egy újabb kutatást végeznek, hogy az egészségügyi eredményekről is megfelelő képet, adatokat és visszajelzést kapjanak.

Mindemellett a mackó is tovább fog fejlődni - az új Jerry egy színes érintőképernyőt fog kapni a mellkasába, illetve képes lesz minden információt továbbítani okostelefonokra vagy számítógépekre, így a szülőket is tájékoztatni fogja arról, hogy hogyan halad gyermekük a szimulált cukorbeteg-ellátással.

"Nagyon sokat fog segíteni a szülőknek abban, hogy lássák, gyermekük mit értett és mit nem értett meg a betegségével kapcsolatban. Emellett tippeket is fog adni a szülőknek arra nézve, hogy hogyan segíthetnek megértetni a gyerekükkel bizonyos folyamatokat."

A cégnek a jövőre nézve több terve is van - szeretnének Jerry-hez hasonló robotokat készíteni asztmás, krónikusan elhízott, illetve viselkedési problémákkal küzdő gyerekek számára is.

(Gy. A.)

  Kapcsolódó cikkek