Főoldal / BETEGSÉGEK / MedTuner: egy program, ami meghall téged
  2012-11-02

MedTuner: egy program, ami meghall téged

Létezik egy program, amely képes felismerni és követni a Twitter-üzeneteinkben olvasható egészségünkre és betegségünkre vonatkozó bejegyzéseket, és a problémánknak megfelelő kezelést tud ajánlani.

- hirdetések -

A MedTuner program nyerte idén a Health 2.0 San Francisco-i konferenciáján a fejlesztők világversenyét. Az egymással vetélkedő csapatok Shanghaiból, Új-Delhiből, Fukushimából, Stockholmból, Washington D.C-ből, Bostonból, illetve New Yorkból érkeztek - ez utóbbiak már korábban is nyertek versenyeket. A konferencián ismertetett fejlesztések közül a zsűri a technikai megoldások, a felhasználó-design, a versenyképesség és az ötlet ereditsége alapján választott győztest.

A dobogó tetejére a New Yorkot képviselő MedTuner fejlesztői állhattak. Ez a program a képes felismerni és követni a Twitter-üzeneteinkben olvasható egészségünkre és betegségünkre vonatkozó bejegyzéseket. A program később analizálja ezeket a tweet-eket és ez alapján megbízható tanácsokat ad és releváns orvosi forrásokat, cikkeket ajánl.

Hogyan működik a MedTuner?

Használata nagyon egyszerű, elég csak a Twitteren követni a @MedTuner felhasználónevet, ami automatikusan vissÚj fejlesztések az egészségért.zaköveti az adott felhasználót. Az információkat a követőinek privát, direkt üzenetekben küldi el.

A konferencián a program működését 5 konkrét példán keresztül mutatták be a fejlesztői: öngyilkosságot előzhetnek meg vele, egzotikus utazások során figyelheti a felhasználó egészségét, terhesség utáni depressziót ismerhet fel, ritka betegségekre ajánlhat klinikai kísérletben való részvételt (ezáltal kezelési lehetőségeket), illetve a gyógyszerek mellékhatásaira figyelmeztethet.

Mivel a program nűködése nagyon egyszerű, és sok felhasználó a programtól függetlenül is megosztja magáról a Twitteren az adott információkat, így a pácienseknek a lehető legkisebb energiabefektetéssel is lehetőségük van a program összes előnyét megtapasztalniuk.

Az alábbi videó megmutatja, hogyan is működik pontosan a program, illetve a példákat is láthatjuk működés közben.

Nézzük az 5 példát magyarul!

1) Jane segítségért kiált, és az alábbi szöveget tweeteli: "Feladom. Véget akarok vetni az életemnek."  A MedTuner azonnal meghallja és egy privát üzenetben egy potenciális öngyilkosokkal foglalkozó telefonvonal segélyszámát küldi el neki.

A Health 2.0 konferencia
A KamaszPanasz is bemutatkozott az idei San Francisco-i Health 2.0 elnevezésű egészségügyi szakmai konferencián. A Health 2.0 a világ egyik legnagyobb, közel 1600 résztvevős online egészségügyi kommunikációval foglalkozó konferenciája.

Health 2.0-ról

2) Jane tweet-et ír arról, hogy a vőlegényével Belize-be utaznak. A MedTuner tudni fogja, hogy szüksége lesz sárgaláz elleni oltásra, illetve azt, hogy itt kis esély van arra is, hogy maláriás legyen. A MedTuner belinkeli neki azt a honlapot, ahol további információt olvashat a szükséges felkészülésről, hogy megvédje mind az ő, mind a vőlegénye egészségét.

3) Jane tweet-el a nemrég született kisfiáról. Jane a szülés után hetekkel lehangolt, a MedTuner pedig figyelmezteti rá, hogy ez a terhességi utáni depresszió egyik tünete. A program segítségével Jane többet is megtudhat a betegségről.

4) Jane kisfiának egy ritka betegsége van és segítséget kér Twitteren. A MedTuner meghallja, és segít neki felvenni a kapcsolatot egy klinikai kísérletben való részvételhez.

5) Jane az egyik tweet-jében említi a gyógyszere nevét. Hetekkel később állandóan szédül és nem tudja, miért. A MedTuner figyelmezteti, hogy ez a gyógyszere egyik mellékhatása lehet, így Jane azonnal felveheti a kapcsolatot az orvosával.

Bár ez a hasznos program egyelőre még csak angol nyelven működik, idővel minden egyes nyelven alkalmazható lesz.

(Gy. A.)

  Kapcsolódó cikkek