szervadományozás
#Betegségek

A Facebook és a szervadományozás

2012.07.02.
3 perces olvasási idő

Kaptál már a Facebookon olyan körüzenetet, amelyben arról értesítenek, hogy van lehetőséged a közösségi portálon keresztül segíteni egy szervre váró betegen? Én már igen, ezért is gondoltam, körbe járom a témát.

A Facebook amolyan ösztönző és kapcsolatteremtő oldalt hozott létre, az amerikai és brit felhasználók az egészség rovatban bejelölhetik magukat szervdonorként, és erről értesíthetik barátaikat. A "Sharing Your Organ Donor Status" lehetőséget ad a hivatalos donorlistákra való feliratkozásra, valamint az állandó frissítésre, ha például változás következik be a felajánló életében.

Szerte a világon milliók várnak új szívre, májra, vesére, amely megmenthetné az életüket - indokolta az újítást Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója, aki elsőként jelölte be magát szervdonorként. Kihangsúlyozták, hogy nem adatbázisként akarnak létezni, a szemléleten szeretnének változtatni.

Kényes téma, téves információk a transzplantáció körül

Vigyázz magadra!Nagyon kevés információnk van arról, hogy mit tehetünk meg még életünk során. Nem is foglalkozunk a kérdéssel, általában a szüleink sem beszélgetnek erről, a halál is amolyan kényes, kerülendő, tabu téma.

A szervadományozás jogi hátterét a felnőtt lakosság 46 százaléka ismeri helyesen, 38 százalékuk úgy gondolja, tévesen, hogy csak azoknak a személyeknek a szervei ültethetők át, akiknek adományozási szándéka hivatalos módon (egy donorlistára való feliratkozással vagy donorkártya kitöltésével) dokumentálva van, a maradék 16 százalék nem tudta megmondani, milyen szabályok vannak érvényben – ez derült ki a Szinapszis Kft. kutatásából.

A hazai gyakorlat szervátültetéskor

Feszt Tímea Diána, a TRAPPANCS Szervátültetett Gyermekek Rehabilitációs és Sportegyesületének elnöke úgy véli: a Facebook új lehetősége pusztán figyelemfelhívásnak jó, hivatalosan nem ez az útja annak, ha valaki felajánlaná szerveit.

Hazánkban a hivatalos jogszabályok szerint a szervadományozással kapcsolatban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül. Aki nem tett tiltakozó nyilatkozatot élete során, azaz nem tiltotta meg, hogy halála esetén szerveit felhasználják, hozzájárulását adta. Tiltakozó nyilatkozatot írásban a háziorvosnál lehet tenni. Amennyiben az elhunyt kiskorú, szerv- és szöveteltávolítás csak akkor kezdhető meg, ha ahhoz írásban hozzájárult a kiskorú törvényes képviselője.

Az elnök szerint fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a szervátültetés életeket menthet, azzal pedig, hogy megbeszéljük otthon a lehetőségeket, megkönnyítjük az orvosok dolgát, illetve leveszünk egy hatalmas terhet a családtagokról, nem nekik kell majd dönteniük. Szerinte 16 éves kortól már beszélgethet a szülő a gyermekével erről a témáról, korábban nem érdemes.

Illegális cselekmények

Az elmúlt évben világszerte jelentős előrelépés történt a szervturizmus-szervkereskedelem visszaszorításában a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a TTS (Világ Transzplantációs Társaság) erőfeszítései nyomán - tudtuk meg a Semmelweis Egyetem (SE) Transzplantációs Centrumától. Magyarországon a jogszabályi háttér és az Eurotransplant független transzparens kontrollja biztosítja, hogy a szervátültetés területén illegális cselekmények nem valósíthatók meg. A SE Transzplantációs Klinika munkatársainak tapasztalata szerint hazánkban, vagy más európai államban nem fordulhat elő, hogy interneten szerzett, vásárolt szerveket ültetnek be.

Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplant International Foundation-hoz, amely egy jelenleg rajtunk kívül hét ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) közreműködésével zajló, 1967-ben alakult szervtranszplantációs hálózat. Németországban működik a legtöbb transzplantációs központ, 42, a legkevesebb Szlovéniában és a Luxemburgban, itt egy-egy található. Tavaly 10 ezren kerültek fel a szervelosztó listára és 7480 műtét (főként vese-, szív- és májátültetés) valósulhatott meg.

Bejegyzések a Facebook-on

A 23 éves Renáta a népszerű közösségi portálon létrehozott egy oldalt "Segíts, hogy kaphassak májdonort" címmel. A lány a várakozás idejét szerette volna rövidebbé tenni, nem gondolta, hogy az oldalon fog jelentkezni egy felajánló. A májtranszplantáció sikeres volt, a Semmelweis Egyetemen végezték el a műtétet még április közepén.

Nem szeretne még nyilatkozni, mondta Reni a KamaszPanasz-nak, majd, ha teljesen felépül, mesélni fog, hogyan is zajlik az új élete. Annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy jól van.

A szépszámú, közel 5 ezres közösségétől éppen a műtét előtt pár héttel köszönt el, nem tartotta fontosnak, hogy ebben a formájában tovább működjön az oldal. A "rajongók" azonban kitartottak, most egy megváltozott nevű oldalon osztja meg pillanatait és fotóit a 23 éves tatai lány.

(Szerző: T.A., újságíró)