Főoldal / BETEGSÉGEK / Nem vigyázunk eléggé a bőrünkre napozáskor
  2012-06-13

Nem vigyázunk eléggé a bőrünkre napozáskor

A fiatalok ötöde a nap bármely szakában, akár a legveszélyesebb időszakban is kifekszik napozni, a felnőttek fele azonban kerüli közvetlen napfényt - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb felméréséből.

- hirdetések -

A lakosság közel 50%-a napozik rendszeresen, 15%-uk pedig nem törődve az esetleges káros hatásokkal, a nap bármely szakaszában kifekszik a közvetlen fényre - derül ki a felmérésből. Életkor alapján megfigyelhető, hogy a napozók aránya annak emelkedésével csökken, és a legfiatalabbak (35 év alattiak) esetében 20% a bármikor napozók aránya. Érdekesség, hogy a napozás időpontjának tényét nem befolyásolja szignifikánsan, hogy az illető vett-e már részt melanoma szűrésen.

A kutatásból az is kiderül, hogy a felnőtt lakosság közel fele egyáltalán nem használ fényvédő krémet a napozás során – igaz, közülük sokan, ha csak tehetik, kerülik a közvetlen napfényt. Elgondolkodtató ugyanakkor az a tény, hogy a nap bármely órájában kifekvők körében is csak 50% körül alakul a rendszeres krémhasználók aránya. Egyéb szempontból az ilyen módon aktívan védekezők jellemzően nők, illetve 26-45 év közöttiek. Az alkalmazott krém egyébként döntően közepes (15-25) vagy magas faktorszámú (25+) krémet jelent.

A kutatás rámutat, hogy Magyarországon alacsony, mindössze közel 20% körüli a felnőtt lakosság körében a melanoma szűrésen már részt vettek aránya.

A WEBBeteg.hu áprilisban indított új alkalmazást Vizsgáló 2.0 néven, amelynek része a melanoma szűrésére alkalmas online anyajegyvizsgáló. Az alkalmazás egy, az anyajegyről készült jó felbontású fotó feltöltése után figyelmeztet az esetleges rosszindulatú elváltozásokra. A szakorvosok segítségével létrehozott online vizsgáló a szűrésre és az orvoshoz fordulás fontosságára hívja fel a figyelmet, nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot.

(KamaszPanasz)

  Kapcsolódó cikkek