cukormentes torta
#Betegségek

Magyarország legjobb cukormentes tortáját keresik

2012.05.20.
1 perces olvasási idő

Meghirdeti a Magyarország Legjobb Cukormentes Tortája receptversenyt a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen meghirdetett versenyre június 25-ig várják a recepteket, amelyek sem finomított cukrot, sem mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak. A verseny győztesét a Magyarország Tortája elnevezésű hagyományos díjjal egy időben hirdetik ki augusztus 20-án - mondta el az alapítvány keddi sajtótájékoztatóján Pataki János, az ipartestület elnöke, egyébként maga is cukorbetegséggel küzdő cukrász.

tortaAz Egy Csepp Figyelem Alapítvány évek óta mindent megtesz azért, hogy felhívja a figyelmet a betegség korai felismerésének, megismerésének és a megfelelő életmód kialakításának fontosságára. A szervezet idén is folytatja egészségügyi szűrőprogramját Egyszer Élünk Körút néven. Júniustól szeptemberig az ország számos nagy fesztiválját is útba ejtve több helyszínen ingyenes szűréseket, vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérést és szakmai tanácsadásokat tartanak. A konkrét állomásokról és időpontokról további információkat a www.egycseppfigyelem.hu internetes oldalon találnak az érdeklődők.

A korábbi évekből szintén ismert Egy Cseppes Patikahét is folytatódik. Május 21. és 27. között kedvezményesen lehet megvásárolni a cukorbetegséghez kötődő egyes készülékeket, segédeszközöket az alapítvány logóját országszerte viselő mintegy ötszáz patikában. A gyógyszertárakban szintén tartanak majd szűrést és tanácsadást is.

A Wasárnapi Művész Piacról (WAMP) is ismert tervezővel, Wild Judittal közösen az alapítvány májusban egy limitált szériás, kézzel készített ékszerkollekcióval is debütál. Az ékszerek mellett év végére mesekönyvet is megjelentet az alapítvány a Kolibri kiadóval együttműködésben. A Finy Petra szerző tollából íródó történet nemcsak a diabéteszben érintett kisgyerekes családokat készül megszólítani, hanem a megelőzésben, a diszkrimináció megszüntetésében és a cukorbetegséggel való együttélés megkönnyítésében is segíteni kíván.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt - amely mára Magyarország egyik legjelentősebb nonprofit szervezetévé nőtte ki magát - Erős Antónia televíziós műsorvezető alapította 2005-ben. Az alapítvány idén kiemelten nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a fiatal felnőtteket és a gyermekes családokat is meg tudja szólítani, hiszen a cukorbetegség sok esetben megelőzhető.

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. Körülbelül hárommillió ember szenved továbbá a cukorbetegég előszobájának számító szénhidrát-anyagcserezavarban.

(MTI)