testi
#Betegségek

Az egészségesebb Magyarország programja

2012.05.17.
2 perces olvasási idő

Egy testi és lelki értelemben is egészségesebb Magyarország megteremtését elősegítő programnak nevezte Balog Zoltán, az emberi erőforrások új minisztere az Eduvital programot.

Az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaság (Eduvital NET) egyetemi alapítványi háttérrel és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hálózatának és infrastruktúrájának segítségével jött létre és kíván működni. Mint a kijelölt tárcavezető köszöntőjében aláhúzta, az Eduvital program feladata és felelőssége az alapellátásban résztvevők prevenciós, egészségnevelési szerepének növelése, a háziorvosi, iskola-, foglalkozás- és környezet-egészségügyi ellátás prevenciós szemléletű átalakítása.

egészség"Egy olyan program, amely e célok megvalósítását tűzi ki, s kiemelten kezeli a jövő nemzedék, a gyermekek, a fiatal korosztály, s ezen túlmenően a hátrányos csoportok problémáit, megfelelő támogatással, tudományos háttérrel csak sikeres lehet" - hangsúlyozza Balog Zoltán. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke elmondta: "Az egészség elengedhetetlen feltétele az életminőségnek, ezért ez fontos kérdés egy olyan világban, ahol az átlagos életkor 80 év felett van vagy lesz". Az MTA korábbi elnöke kitért arra, hogy az elmúlt másfél-két évtized vizsgálatai kimutatták: a gyakori betegségek és a korai halálozás okainak jelentős része lelki, mentális gyökerű, pszichoszomatikus alapú, az erős szociális kohézió viszont egészségvédő tényező. "Ma mindenki az össznemzeti gazdaságról, versenyképességről beszél, de senki sem említi az össznemzeti közérzetet, pedig a kettő összefügg" - húzta alá Vizi E. Szilveszter.

Falus András akadémikus, a TIT alelnöke, aki a közelmúltban elhunyt Kopp Mária egyetemi tanárral álmodta meg az Eduvital programot, azt emelte ki, hogy egy olyan civil mozgalom indításáról van szó, amelynek elsődleges célja népegészségügyi felelősségvállalás a jövő nemzedékért. "Célunk, hogy komplex, átfogó és a gyakorlati munkában, tanácsadásban jól használható, felelősségteljes információkat adjunk a korszerű öröklésbiológiai alapismeretek, a környezettudatosság, a táplálkozás, a mozgáskultúra és a szenvedélybetegségek kérdésein át az iskola-egészségügyig, a mentálhigiéniáig" - fogalmazott.

A mozgalom a legkülönbözőbb szakemberekre - pedagógusokra, ismeretterjesztő újságírókra, orvosokra, védőnőkre, gyógypedagógusokra, lelkészekre kíván támaszkodni, olyanokra, akik sok embert érnek el. Komplex modulokat, különböző szintű oktatási programokat dolgoznak ki, de felhasználják például a Facebookat vagy a YouTube-ot is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek