Főoldal / BETEGSÉGEK / Nyoma sincs a szezonális influenzának
  2012-01-26

Nyoma sincs a szezonális influenzának

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint az elmúlt héten mindössze egy fő esetében mutattak ki Influenza A(H3) vírust.

- hirdetés -

Bár a múlt héthez képest többen fordultak ezen a héten influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, de az influenzás betegek száma alig változott. A regisztrált adatok tanúsága szerint lényegesen kisebb mértékű most a vírus jelenléte hazánkban a tavalyi évhez képest.

Egyelőre nincs túl sok influenzás beteg

Az orvosi beszámolók alapján a megbetegedettek elsősorban a 15-34 éves fiatalok közül kerültek ki (44,2%). Az e heti statisztika alapján legkevésbé érintett a 60 év felettiek korcsoportja (10,0%). A legtöbb beteget a fővárosban, Pest megyében, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében diagnosztizálták.influenza

Az adatszolgáltatásban résztvevő (sentinel) orvosok 32 mintát küldtek laboratóriumi ellenőrzésre, amelyből egy budapesti lakos esetében találtak Influenza A(H3) vírust. A további, hagyományosan beküldött 36 minta elemzésének eredményeként egy főnél RSV-t (Respiratory Syncytial Vírus), egy másik betegnél parainfluenzát állapítottak meg.

Halmozott megbetegedésről két esetben érkezett tájékoztatás a héten

Komárom-Esztergom megyében egy fogyatékosokkal foglalkozó otthon gondozottjai közül 30 fő betegedett meg. Leggyakoribb panaszaik a láz, a köhögés és a torokfájás volt. Közülük három beteg állapota kórházi ellátást igényelt. A megbetegedettekkel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok eredményei még nem ismertek.

Egy Baranya megyei településen szintén magasabb létszámban (43 fő) fordultak orvoshoz. A betegek elsősorban fej- és torokfájásról, köhögésről, ízületi- és izomfájdalomról, valamint magas lázról (39°C) számoltak be. A mintavételek alapján elvégzett vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egyik esetben sem influenzavírus okozza a tüneteket.

(P. H. P.)