diabulémia
#Betegségek

Diabulémia - Életveszélyes lehet!

2021.09.16.
2 perces olvasási idő

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. Mivel a kamaszok körében erős a média által sugallt szépségideálnak való megfelelési kényszer, könnyelműen veszélybe sodorhatják magukat ezzel a dologgal.

Az ördögi kör - Mit okoz a diabulémia?

A módszer a következőképpen működik: a cukorbetegeknek mielőbb le kell fogyniuk, hogy csökkentsék a betegségük kockázatait és szövődményeit. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség viszont fogyást okozhat. Így aztán az inzulinadagjukat nem az előírt mennyiségben használják, minek következtében megnő a vércukorszint, ám a vizelettel távozik. A cukor vizelettel való kiürülésével a kalóriák is távoznak. Ám a cukorral együtt a szervezet vizet is veszít, mely hozzájárul a gyors testsúlycsökkenéshez. Mindez azonban halálos is lehet!

Az Egyesült Államokban a cukorbeteg fiatal nőknek mintegy 30 százaléka alkalmazza ezt a módszert testsúlycsökkenés elérése céljából!

Milyen kockázatokkal kell számolni?

Az inzulin nem megfelelő módon való alkalmazásának azonban rengeteg kockázata van:

  • Magasabb vércukorszint.
  • Fertőzések magasabb kockázata.
  • Gyakoribb diabetikus ketoacidózis (sürgősségi eset, amit az inzulin hiánya és a ketonok felhalmozódása okoz). Leggyakoribb jelei: gyengeség, ágybavizelés, hányinger és hányás, hasi fájdalom, gyenge bélhangok, csökkent izzadás, alacsony vérnyomás, alacsony testhőmérséklet, gyenge reflexek, kóma, zavarodottság, alacsony pulzus, gyümölcs vagy aceton szagú lehelet.
  • Gyakoribb a kórházi kezelések szükségessége.
  • Nagyobb gyakorisággal fordulnak elő komplikációk: idegrendszeri megbetegedés, szembetegség, vesebetegség, szívbetegség.

Kutatások adatai szerint azok, akik a súlyveszteség érdekében csökkentik az inzulinadagjukat, átlagossan csak 45 éves korig élnek, míg az azt előírásszerűen használó cukorbetegek átlagéletkora 58 év. Az a 13 év, amivel így megrövidítik az életüket, igencsak súlyos és veszélyes ár a fogyásért cserébe.

Hogyan ismerhető fel az inzulin-visszatartás által okozott fogyás?

Segíteni szeretnél, mert gyanítod, hogy barátod, ismerősöd, testvéred esetleg ezzel a módszerrel fogyott, ám nem vagy biztos benne? Íme néhány jel:

  • Súlycsökkenés annak ellenére, hogy ugyanannyit, esetleg többet eszik, mint eddig.
  • Az illető fáradékony, letargikus.
  • Gyakori vizelési inger.
  • Megnövekedett vércukorszint.
  • Gyakori diabetikus ketoacidózis.
  • A testsúllyal és testképpel való túlzott foglalkozás.
  • Amenorrhea (a menstruáció elmaradása).

Hogyan segíthetsz?

Ha arra gyanakszol, hogy környezetedben valakinek diabulémiája van, akkor nagyon fontos, hogy megpróbálj segíteni rajta. Először is mondd el neki, mennyire aggaszt téged az állapota. Lehet, hogy ő is beszélni szeretne az érzéseiről, félelmeiről valakivel, csak eddig nem mert. Egy nyílt, őszinte beszélgetés a betegségről és annak kockázatairól az első lépés lehet a tényleges gyógyulás felé vezető úton.

Akár bevallja, hogy diabulémiás, akár nem, fontos, hogy megfelelő orvosi vagy pszichológusi kezelést kapjon. Ha tagadja állapotát, esetleg beszélhetsz félelmeidről szüleiddel, vagy egy olyan felnőttel akiben megbízol, és tudod, hogy segíthet! A cukorbetegség és az étkezési zavarok külön-külön is odafigyelést kívánó, komoly problémák, együtt pedig akár halálosak is lehetnek!

(Kamaszpanasz - Forrás: about.com)