baktérium
#Testi problémák

Higiéniával a kínos problémák ellen

2015.03.25.
3 perces olvasási idő

Baktériumok, bőrgomba, pattanások, izzadás, rossz lehelet, testszag: a kamaszok rémálmai. Megfelelő higiéniával azonban mind megelőzhető!

Bőrproblémák: MRSA-fertőzés

Az öltözőhelységek a baktériumok számára legideálisabb élőhelyet jelentik. A közösen használt törölköző vagy felszerelés kiváló forrásai egy jó kis baktériumfertőzésnek. Az egyik ilyen az MRSA baktérium, fájdalmas, gennyes sebeket tud okozni és könnyen terjed az egyik emberről a másikra. Az MRSA érzéketlen a legtöbb antibiotikumra és különleges kezelést igényel.

Ahhoz, hogy elkerüld, be kell tartanod az alapvető higiéniai normákat: ne használj közös törölközőt, borotvát, ruhát és más személyes dolgokat, amik a bőröddel érintkezhetnek, legyen mindegyikből sajátod!

„Gyűrűsféreg” (gombás fertőzés)

Ezek az erősen viszkető, pikkelyszerű foltok a bőrön valójában nem féreg, hanem gomba okozta fertőzés nyomai. Ez bőrbetegség fertőző és könnyen terjed a bőr-bőr kontaktus során (közös ruha és felszerelés használata, de még a kisállatok is terjeszthetik). Szerencsére a legtöbb esetben gombaellenes krémekkel könnyen kezelhető a fertőzés.

Azonban amikor kényesebb (ágyék, belső comb) helyeken telepszik meg a gomba, az már kellemetlenebb tud lenni. Rendszerint a fokozott izzadás és kidörzsölődés elősegíti a fertőzés kialakulását. A tünetei a következők lehetnek: viszkető, pikkelyes szélű kiütések, melyek akár felhólyagosodhatnak és gennyesek is lehetnek. Ritkán súlyos, de a gyógyulás több hónapig is eltarthat, ha nem kezelik megfelelően. Az érintett bőrfelületet tartsd tisztán és szárazon, szükség esetén vény nélküli gombaölő krémekkel visszaszoríthatod a fertőzést. Ne felejtsd el az alapvető higiéniai szabályokat betartani!

A másik problémás terület, amit a leggyakrabban érintenek a különféle gombás fertőzések, az a láb. A lábgomba viszkető, égő érzéssel és pikkelyszerűen felrepedezett bőrrel jár, s leginkább az ujjak között telepszik meg.

Hónalj higiénia

A gomba könnyen összeszedhető az öltöző nyirkos padlójáról vagy a közös zuhanyzó használatával, ezért célszerű inkább strandpapucsban közlekedni a közös helyiségekben, valamint rendesen megszárítani a hajlatokat törölközés során. Cserélj gyakrabban zoknit, ha sokat izzadsz. A vény nélkül kapható gombaellenes krémek többnyire megoldást jelentenek a problémára.

Talpi szemölcsök

A bőrön létrejövő elváltozásokért egy vírus felelős. Rendszerint a talp nagyobb terhelésnek kitett részén fejlődnek ki, a bennük megfigyelhető sötét pontok elhalt hajszálerekre utalnak. A szemölcsök nagyon fájdalmasak tudnak lenni és akadályozhatják a járást is. Egyes recept nélkül kapható gyógyszerek megoldást jelentenek rá, de azokat csak a talpon szabad alkalmazni, más testrészen nem.

Pattanások a háton

A fiúknál gyakoribb, hogy a test szinte minden részét pattanások borítják be a serdülőkor folyamán. A gyulladást a háton lévő faggyúmirigyek túlzott működése okozza, ám az intenzív izzadás vagy a zsíros krémek csak rontanak a helyzeten. Enyhén szappanos vízzel érdemes mosni az érintett testrészt, ha nem múlik, akkor pedig irány a bőrgyógyász.

Pattanások a homlokon

Ha sapkát vagy maszkot viselsz játék közben, akkor az izzadság és a faggyúmirigyek váladéka felgyűlhet alatta és eltömítheti a pórusokat, ami pattanások megjelenéséhez vezet. A megoldás, hogy rendszeresen arcot kell mosni játék vagy edzés után, esetleg tarts magadnál nedves törlőkendőt, amivel időnként felfrissítheted a bőrödet. Ha folyamatosan fenáll a probléma, keress fel egy szakembert.

Vízhólyagok

A bőr felső rétege alatt összegyűlik a szövetnedv, rendszerint erős nyomás hatására és hólyagszerűen kitüremkedik. Az egyes sportszerek elősegíthetik a hólyagok képződését, csakúgy, mint egy kiadós lapátolás (pl. baseball, evezés vagy tenisz közben). Tartsd tisztán és szárazon a bőrödet, esetleg kösd be a kezed, így elkerülhető a fájdalmas hólyagok megjelenése. Amennyiben mégsem tudtad elkerülni, fontos, hogy a hólyagokat ne szúrd ki!

Fülfertőzés

Ha a fül környéki bőrfelület erősen irritált lesz, esetleg váladékozó seb jelenik meg rajta, akkor fennáll a fertőzés esélye. Többnyire tartós nedvesség, szennyezett víz vagy a túlzott tisztítás idézheti elő. A tünetei leginkább a fájdalom, duzzadás, viszketés és hallásvesztés. Antibiotikumos fülcseppekkel kezelhető, megelőzésre füldugó, a fülek rendes megszárítása ajánlott.

Borotválkozás utáni kiütések

A borotválkozás után kiütések, apró piros pöttyök boríthatják be a nyakat és az arcbőrt. Amellett, hogy nem szép és elég kellemetlen is tud lenni. A rosszul nedvesített bőr és a borotva rossz tartása miatt, valamint a szőr növekedésével ellentétes irányba történő lehúzás által megsérül a bőr és igen irritált lesz. A megoldás, hogy meleg vizes mosakodás (arcáztatás) után, megfelelő borotvahab/zselé használata mellett célszerű végrehajtani a műveletet. Ha pedig érzékenyebb a bőröd, akkor csak 2-3 naponta borotválkozz.

Rossz lehelet

Ennek leggyakoribb oka a fogmosás hanyagolása, tehát legalább naponta két alkalommal moss fogat és öblögess szájvízzel. Kerüld a cigarettát és tarts magadnál mentolos cukorkát. Amennyiben a megfelelő higiénia ellenére is fennáll a probléma, keress fel egy fogorvost, mert a rossz lehelet egy sor betegség jele is lehet, például a cukorbetegségé.

Testszag

Kamaszkorban a verejtékmirigyek fokozott működése, valamint váladékuk összetételének a megváltozása okozza az izzadtság erős szagát, azaz a testszagot. A kellemetlen szag, az izzadság és a bőrön élő baktériumok közös eredményeként jön létre. Leginkább a hónaljban, lábakon, ágyéknál és a hajlatoknál vehető észre, leginkább edzések után. Ha teheted, naponta többször zuhanyozz le meleg vízzel és szappannal. Ruháidat mosd ki minden edzés után, ne használd őket több alkalommal! Használj különféle izzadásgátló és testszag elleni termékeket (dezodor, stift).

Ha nem tartod tisztán a ruháidat és felszereléseidet, akkor azokon megtelepszenek a különféle baktériumok, amik igen kellemetlen szagokat képesek árasztani. Amit tehetsz, hogy a felszerelésedet napos, jól szellőző helyen hagyod megszáradni. Tömködj száraz papírt a táskádba, hogy felszívja a nedvességet, de fontos, hogy időnként mosd ki az egész táskád.

(KamaszPanasz - N. L.)