hipertónia
#Betegségek

Hipertónia fiatal korban

2018.08.31.
2 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Végzős egyetemista vagyok, és nemrég állapították meg, hogy hipertóniám van. A vérnyomásom: 140/100. Azt hiszem, ez meglehetősen magas. Az elmúlt néhány hétben eléggé magam alatt voltam: egy influenzával kezdődött, ami azóta megfázásba ment át. A torkomban sok váladék gyülemlett fel, s azt hiszem, ennek a parlagfű-allergiám az oka. Ehhez jönnek még az élet egyéb stresszes helyzetei, s azt hiszem, ezek miatt érzem magamat gyengének és levertnek.

A kérdésem: mit tegyek? Az orvosom azt mondja, változtassak az étrendemen: egyek kevesebb sós és zsíros ételt. Segít-e a mozgás, és lehet-e a magas vérnyomás átmeneti állapot? Talán ha jobb lesz a közérzetem és megszűnnek a feszültségek, a vérnyomásom is helyreáll. Nem vagyok túlsúlyos, de nagyon rosszak az étkezési szokásaim. A családom kórtörténetében is volt hipertónia. Kérem, segítsen: milyen étrendet kövessek, stb. Kimerít az állandó gyöngeségérzés. Köszönöm.

Kedves Kérdező!

Mindenkinek vannak olykor rossz napjai, de úgy látszik, a te borús napjaid a szokásosnál hosszabbra nyúlnak. Ha követed a táplálkozási tanácsokat és megtalálod a módját, hogy csökkentsd magadban a feszültséget, a kettő együtt eloszlathatja a borúd és javíthatja az egészségi állapotod is. Ha rövid időn belül mégsem éreznéd magad jobban, irány vissza a rendelőintézetbe egy újabb orvosi vizsgálatra.

A hipertónia a magas vérnyomás orvosi elnevezése: akkor lép fel, ha a vér túl erősen feszíti a vénák és az artériák falát. Az orvostudomány még nem tudja bizonyosan, mi idézi elő pontosan a magas vérnyomást, de számtalan módszer létezik, melyekkel szabályozhatod a vérnyomásod és javíthatod az általános közérzeted.

Kiváltó okok

A magas vérnyomás összefügghet az elégtelen testmozgással, az elhízással, a mértéktelen só- vagy alkoholfogyasztással. A stresszes állapot ráadásul közvetve vagy közvetlenül befolyásolja a vérnyomást. Ha feszült vagy, a feszültség miatt magasra szökhet a vérnyomásod, de csak átmenetileg. A hosszabb időn át fennálló stresszes állapot is közrejátszhat az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás elégtelenségének a kialakulásában, aminek a következtében ugyancsak megemelkedik a vérnyomásod.

Esetleg csábító lehet a „majd meglátjuk” álláspontjára helyezkedve abban reménykedni, hogy majdcsak rendbe jön a vérnyomásod és megszűnnek a stresszt kiváltó tényezők az életedben maguktól is. Látványosabb javulást fogsz azonban tapasztalni, amennyiben szembenézel ezekkel a problémákkal, kiváltképp akkor, ha a magas vérnyomás és/vagy a krónikus stressz állandó gondot jelentenek a számodra.

A stressz okai

Először is hasznos lenne tisztázni, mitől kerülsz stresszes állapotba, aztán megteheted a szükséges lépéseket, hogy megpróbálj ellazulni. A testmozgás, a kielégítő pihenés, a mély légzések és más relaxációs gyakorlatok segítségedre lehetnek a stresszes helyzetek kezelésében és abban is, hogy feltöltődj energiával.

A stressz kezeléséhez alább olvashatsz még néhány, az életviteled megváltoztatásával kapcsolatos tanácsot, melyek ugyancsak a vérnyomás csökkentését szolgálhatják:

  • Rendszeres testmozgás. Végezz valamilyen testmozgást! Hetente 150 percnyi, vagy öt napon át napi félórányi mozgás szükséges. Ezeket akár egyszeri tíz perces adagokra is lebonthatod anélkül, hogy a gyakorlatok értelme csorbát szenvedne.
  • Egyél rendesen! Fogyassz sok friss gyümölcsöt, zöldséget és alacsony zsírtartalmú tejet, csökkentsd a zsíros és sós ételek mennyiségét! (Fontold meg, hogy áttérsz a DASH-diétára, amelyet kifejezetten a magas vérnyomás csökkentésére állítottak össze.)
  • Ha esetleg cukorbeteg vagy, ügyelj a vércukorszintedre!
  • Fogyókúrázz, ha súlyfelesleged van! A súlytöbblet megterheli a szívet. Néhány esetben a fogyás az egyetlen lehetséges módszer, amellyel csökkentheted a vérnyomásod.
  • Ne dohányozz!
  • Ne igyál alkoholt!

Az életmódbeli változtatások mellett gyógyszerek segítségével csökkentheted a vérnyomásodat. A lehetséges gyógyszerekről mindenképp kérd ki szakorvosod tanácsát. Ugyancsak fordulj terapeutához, ha továbbra is gyakran kerülsz stresszes állapotba.

Beletelhet egy kis időbe, míg lejjebb megy a vérnyomásod és csökken a stressz, de a rendszeres testmozgáson és a csekély sót tartalmazó étrenden alapuló egészségesebb életvitel javíthatja a kilátásaidat, az általános közérzeted, és visszanyerheted az életerőd is.

(KamaszPanasz - Ő.B.)