akne
#Betegségek

Pattanás kezelése iPhone segítségével

2010.03.11.
3 perces olvasási idő

Az „akne alkalmazás” azt ígéri, hogy fényterápia segítségével megtisztítja az arcot - a bőrgyógyászok kételkednek.

Az iPhone-t használók szeretik alkalmazásaikat, így nem meglepő, hogy az „akne alkalmazás”, amely egy fény alapú eljárás, felkelti azon fiatalok érdeklődését, akik pattanásaikkal szeretnék felvenni a harcot, miközben a barátaikkal beszélgetnek telefonon.

Így működik a terápia

Töltsd le az alkalmazást és tartsd a telefont a bőrödhöz, hogy a fényterápia elvégezhesse a dolgát. Emlékezz rá, hogy váltogasd az arcod egyik és másik felét, ily módon az arc egész felülete részesül a kezelésben.

Több mint négy hónappal a közzétételét követően még mindig nem állnak rendelkezésre orvosi tanulmányok, amelyek bizonyítanák, hogy működik. Más bőrgyógyászok kételkedésüket fejezik ki azt illetően, hogy segíthet és a felhasználók vegyes kritikával - a szupertől a kétkedőig - illetik.

Az „akne alkalmazás” elsőként szerepel az iTunes január 27-ei orvosi kategóriájában, bár az Apple store weboldal figyelmeztet, hogy „az alkalmazás kizárólag szórakoztató célokat szolgál, és nem szándékozik semmiféle betegséget, vagy orvosi állapotot kezelni.”

Az „akne alkalmazást” Dr. Greg Pearson houstoni bőrgyógyász fejlesztette ki, aki egy YouTube videóban elismeri, hogy tanulmányokat kell végezni, amelyek megerősítik az alkalmazás hatékonyságát.

Míg más bőrgyógyászok szerint a fényterápia néhány esetben hatékonynak bizonyul a pattanások kezelésére, kételkednek abban, hogy az iPhone alkalmazás elég energiával rendelkezik ahhoz, hogy eltüntesse a pattanásokat.

Mi áll az „akne alkalmazás” hátterében?

Letöltésenként 1,99 dollárnyi összegért az „akne alkalmazás” kevesebbe kerül, mint a legtöbb recept nélkül kapható gyógymód.

Irodai személyzete szerint Pearson-nak nem volt módja alaposan kidolgozni. Az irodai személyzet azt mondja, nincsenek katalógusaik az alkalmazásról és egyáltalán nem is szolgálnak információkkal betegeik részére.

A YouTube videón Pearson elmagyarázza, hogy az alkalmazást körülbelül két percen át közvetlenül a bőrre kell illeszteni. Bár elismeri, hogy a további kuttások szükségesek, azt állítja, hogy maga az ötlet „valóban tudományos alapokon nyugszik.” Amikor az alkalmazást letöltik, a felhasználókat arra kérik, hogy válasszanak egyet a rendelkezésre álló különböző színű fényekből, noha az ajánlott a váltakozó piros és kék fény.

A termékleírás alapján az eszköz 420 nanométer hullámhosszúságú kék fényt és 660 nanométer vörös fényt ad le. A kék fény – az alkalmazás szerint – a problémákat okozó baktériumokkal veszi fel a harcot, míg a vörös fény segít a bőr gyógyításában.

A felhasználókat figyelmeztetik, hogy ne használják az alkalmazást, amennyiben olyan gyógyszert szednek, amely a bőrt fényérzékennyé teszi, vagy olyan orvosi kezelést igénylő állapotban vannak, amelytől a bőr fényérzékennyé válik. Felhívják a figyelmüket arra, hogy hagyják abba az „akne alkalmazás” használatát, amennyiben problémák lépnek fel.

Milyen bizonyítékkal szolgál a fényterápia a pattanások kezelésére?

Az Apple store idéz egy tanulmányból, amely a Brit Bőrgyógyászati Lapban jelent meg és úgy találta, hogy a fényterápia hatékony a pattanásokkal szemben és majdnem kétszer olyan hatásos, mint a benzol-peroxid, amely a recept nélkül kapható termékek gyakori összetevője.

Londoni kutatók 2009. júniusában közzétettek egy kritikát ebben az újságban. A kutatók 25 kísérlet során azonosították és vizsgálták felül az eredményeket, némely esetben fényterápiát használtak, néhány esetben pedig a fényterápiát egyesítették a helyi pattanáskezeléssel.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a tanulmányok azt mutatják: a vörös és kék fény rövidtávon hatékonyabb, mint a helyi benzol-peroxid. Azonban figyelmeztetnek, hogy a tanulmányok nagyon kis részében hasonlították össze közvetlenül a fényterápiát a hagyományos pattanáskezeléssel és sok tanulmányban nem folytatták a vizsgálatokat hosszú távon.

Az Apple hivatalnokai nem reagáltak arra a kérésre, hogy leírják, milyen bizonyítékkal kellett Pearsonnak előállnia ahhoz, hogy elfogadják az „akne alkalmazást”.

Kezelheted a pattanást iPhone alkalmazással?

Az „akne alkalmazás” azt ígéri, hogy fényterápia segítségével megtisztítja az arcot; a bőrgyógyászok kételkedésüknek adnak hangot, míg más bőrgyógyászok az „acne alkalmazással” hozakodnak elő.

A. David Rahimi, egy los angelesi bőrgyógyász azt mondja, a fényterápia már egy ideje jelen van az aknék kezelésében. „Számos fény- és lézeres berendezés áll rendelkezésre, amelyek segítik a pattanás tisztítását” – mondja. Az eredmények ellenben egymásnak ellentmondóak - teszi hozzá.
Ő maga kipróbálta az „akne alkalmazást”. „Nem volt hőképződés, amely a felvillanó kék-piros fényből eredt volna, és nem észleltem semmiféle érzést a bőrömön” – mondja.

„Az eljárás elve helyes”- mondja Ramini a Web Doktornak. „Azonban nem hinném, hogy az iPhone elég energiával rendelkezik ahhoz, hogy bármilyen eredményt felmutató hatást fejtsen ki a pattanásra.”

Habár az „acne alkalmazás” által használt fény hullámhossza megegyezik a rendelőkben folytatott kezelésekben használtakkal, a bőrgyógyászok által használt fény erőssége legalább ezerszer akkora mértékű. - ért egyet Dr. Davis Pariser virginiai bőrgyógyász. „Nagyon meglepődnék, ha elég fényerősség származna (az „akne alkalmazásból”) ahhoz, hogy bármiféle különbséget tegyen.”

Szóval attól függetlenül, hogy elpazarolsz 1,99 dollárt és még így is a pattanásokkal kell birkóznod, jár bármilyen lehetséges kárral?

Igen- mondja Ramini. „Aggódom azért a betegért, akinek mély, cisztikus pattanása és nyílt, váladékozó gyulladása van, és ezt az alkalmazást használja.” A telefonon fellelhető baktériumok a bőr fertőzéséhez vezethetnek – mondja.

Néhány hírközlés szerint hamarosan megjelennek az „acne alkalmazással” kapcsolatos, a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetemen elvégzett orvosi vizsgálatok. Azonban a Baylor sajtóiroda egyik szóvivőnője, aki a Baylor bőrgyógyászati osztállyal együtt utánajárt, azt mondja, senki nem rendelkezik információval az alkalmazással összefüggő klinikai vizsgálatról.

(Ő.B.; Forrás:webmd)

Kapcsolódó címkék

bőrakne