sms
#Betegségek

Az sms-írás ártalmas az egészségre?

2009.11.23.
1 perces olvasási idő

A dohányzás és a zsíros ételek fogyasztása mellé mostantól a mobiltelefonon történő túlzottan sok sms-írás is feliratkozik az egészségkárosító tényezők közé. A túl sok üzenet bepötyögése ugyanis fájdalmat válthat ki az sms-t író kézben, mivel ilyenkor természetellenes helyzetben kell tartanunk ujjaink mellett vállainkat és hátunkat is – állítja egy friss tanulmány.

A vég nélküli sms-írás nem marad negatív egészségi következmények nélkül: ortopédiai problémákkal kell mindazoknak számolniuk, azok túlzásba viszik mobiljukon az üzenetek írását. A káros hatás oka a rossz testtartás: mindenekelőtt a mozdulatlan vállak és a hát, valamint a gyorsan mozgó ujjak idézhetik elő a fájdalmat – olvasható az Amerikai Közegészségügyi Szervezet (American Public Health Organisation) nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányában.

A Temple University által elvégzett megfigyelés során egyetemi hallgatók testtartását vizsgálták sms-írás közben. A kutatók infravörös kamerákat használtak, az egyes mozgásokat számítógépes elemzéseknek vetették alá, és ezek mellett még a megfigyeltek pulzusszámát is mérték.

Az eredmények Rachel Gold, a tanulmány szerzője szerint aggodalomra adnak okot: „minél több üzenetet küldtek naponta a tanulók, annál gyakrabban tapasztaltak nyakuk és válluk környékén fájdalmas érzést.

A Nielsen piackutató intézet aktuális adatai szerint az átlagos amerikai fiatalkorúak havonta átlagosan 2200 (!) sms-t küldenek. A szakértők szerint Európában ennek csupán töredékével lehet számolni, s a fájdalom előfordulása helyett jóval nagyobb az autóvezetés közbeni sms-írás veszélye. Egy esetlegesen bekövetkező balesetnek az esélye ilyekor 23-szorosára nő.

forrás: (fitforfun.de)