Valentin
#Lélek

Tények a Valentin napról

2011.02.14.
1 perces olvasási idő

Közeledik a Valentin nap, és ennek jegyében összeállítottam pár érdekességet az ünnepről.

Valentin napi kártyák

Évente közel 1 milliárd Valentin-napi kártya kel útra. A karácsony mellett ez a második legnagyobb képeslap-küldős ünnep.

A tanárok kapják a legtöbb Valentin-napi kártyát a tanítványaiktól, a szülőktől, valamint a kedvesüktől is. A gyermekek 6 és 10 év között több mint 650 millió képeslapot küldenek ilyenkor a tanáraiknak, osztálytársaiknak családtagjaiknak.

Valentin-napi virágok, rózsák

Kaptál egy Valentin-napi virágot? Akkor nagy valószínűséggel nő lehetsz, hiszen a Valentin-napi virágokat 73%- ban férfiak küldik a kedvesüknek, és csupán 27%-ban nők.
A vörös rózsa Vénusz, a szerelem római istenének a kedvenc virága volt. A vörös szín mindig is a romantika és a szerelem színe volt, és ez teszi a rózsát a szerelem virágává.

Kupidó

Kupidó a Valentin-nap szimbóluma. Kupidót azért kötik a Valentin-naphoz, mert Vénusz, a római szépség és a szerelem istennő fia volt. Kupidó gyakran feltűnik a képeslapokon és az ajándékokon. Kupidót általában íjjal és mágikus nyilakkal a kezében ábrázolják, melyekről úgy tartják, hogy az ébreszti a szerelem mágikus érzését.

Szerelmes versek és költemények

Évente több mint 1000 levél érkezik az olaszországi Veronába Shakespeare Júliájának címezve.
A legelső ismert szerelmes vers a sumérok korából maradt ránk, Krisztus előtt 3500-ból egy kőtáblán.
A középkorban elterjedtté vált a Valentin-nap, így például az angolok már 1446-ban ünnepelték. A leányok szív alakú lapra írták szerelmük nevét, majd a fiúk kabátjára tűzték azt.

Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek is. A XIX. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek február 14-én. Ebben az időben egy durva változata is elterjedt ennek a szép hagyománynak: megjelentek a karikatúrákat és a sértő verseket tartalmazó Valentin-napi kártyák, melyek mára szinte teljesen a feledés homályába vesztek. Az egyetlen, ami talán erre a durva szokásra emlékeztethet minket azok a kedvesen viccelődő és évődő baráti üzenetek.

A világ leghíresebb szerelmi ajándéka a Taj Mahal Indiában. Shah Juhan császár a halott feleségnek állította ezt az emlékművet szerelme örök jelképeként. A Taj Mahal 1634-ben kezdett el épülni, építése csaknem 22 évig tartott, és közel 20000 munkás kellett az építéséhez.

(G.V.)