Főoldal / Fórum / ZÖLDÖVEZET / Szerintetek lesz ilyen? Nem vagytok környezet

Szerintetek lesz ilyen? Nem vagytok környezet

2011-08-17 15:43:14
szandiii99 válaszolta erre: Mel, 2011-08-17 16:18:39
Dátum 2013-08-08 12:36:57

...

Hát.. reméljük, hogy erre nem kerül sor, de ennek a szövegnek, hasznát vehetjük. Csak annyi kéne hozzá, hogy szétküldjük néhány embernek
Mel írta:
Dátum 2011-08-17 16:18:39

A víz, a levegő és a Föld

"Tegnap reggel különös borítékot találtam az ajtóm előtt. A papír rücskös volt és szürke, mintha papír és fém keverékéből készült volna. Bélyeg nélkül érkezett, nevemet, lakcímemet viszont hibátlanul tüntették fel rajta. Kíváncsian nyitottam fel a borítékot. Kézzel írták, és a kézírás ismerősnek tűnt. Tartalma és keltezése még furcsább. A továbbiakban erről számolok be.

2070-et írunk. Betöltöttem 50-dik életévemet, pedig mintha már 85 éves lennék. Komoly gondjaim vannak, mert kevés vizet iszok. Úgy érzem, hogy nagyon kevés időm maradt már. Egyike vagyok társadalmunk legidősebb tagjainak.
Emlékszem arra az időre, amikor 5 éves voltam. Teljesen más volt akkor a világ. A parkok tele voltak fákkal, a házak körül rendezett kertek díszelegtek, megengedhettem magamnak, hogy tele engedjem a fürdőkádat vízzel, vagy akár egy teljes órán át zuhanyozhattam.
Most ásványi olajokkal nedvesített zsebkendőkkel tisztálkodunk.
Korábban minden nőnek szép haja volt. Most mindannyian borotváljuk a fejünket, hogy víz használata nélkül is tiszta lehessen.
Annak idején édesapám vezetékes csőből folyó vízzel mosta az autóját.
A mai gyerekek el sem tudják képzelni, hogy olyan idők is voltak, mikor a vizet úgy is használhattuk.

Emlékszem a rengeteg felhívásra:"Takarékoskodj a vízzel!", de azokra senki sem figyelt, nem vették őket komolyan. Az emberek nem vették komolyan a figyelmeztetést, hogy a víz egyszer elfogyhat...
Mostanra már olyan mértékben szennyezett minden folyó, patak, tó, vízesés, tenger, hogy a kár helyrehozhatatlan: a korábbi helyzet visszaállíthatatlan, a vizek eltűntek.
Körülöttünk az egész térség egy nagy sivatag. A leggyakoribb halálok az emésztőrendszer fertőzése, a különböző bőrbetegségek, a húgyúti fertőzés.
Az ipar lebénult, drámai méreteket öltött a munkanélküliség. Az ivóvizet tisztító berendezések üzemeltetése az elsődleges munkalehetőség: pénz helyett ivóvízzel fizetnek...

Mindennapos jelenség az elhagyatottabb utcákon, hogy leütnek egy pohár vízért. Az élelmiszer 80%-ban szintetikus eredetű.
Valamikor régen azt ajánlották, hogy a felnőtt ember naponta igyon meg nyolc pohár vizet.
Ma alig jut fejenként napi fél pohárral! Ha annyira is telik...
Ruháinkat használat után eldobjuk, nem tudjuk kimosni. Vissza kellett térnünk a fégi forráshoz, mert nincs víz, a vezetékhálózat nem működik.

Sajnálatra méltóak az emberek. Testük deformálódott, bőrük csupa seb az ibolyántúli sugaraktól, hisz a Föld körül már nyoma sincs az ózonrétegnek.
A 20 éves korú lányok bőre a kiszáradás következtében olyan, mintha negyven évesek lennének.
A tudósok és kutatók számos lehetőséget vizsgáltak, de nincs megoldás.
Nem lehet vizet előállítani. Nincs már elegendő oxigén sem, hiszen nincsenek fák. Az oxigén hiánya jelentős mértékben csökkentette az új nemzedék intelligenciahányadosát...
Változott az emberi sperma morfológiája.
Ennek következtében kóros elváltozásokkal születnek a gyerekek, különböző defomációkkal, mutációkkal, a belső szervek működésében fellépő rendellenességekkel jönnek erre a világra.

Napi 137 köbméternyi levegőt lélegezhetünk be személyenként és ezért a felnőttek fizetnek a kormánynak.
Akik nem tudnak fizetni, kénytelenek távozni "a ventillációs területekről", ahol óriási mechanikus tüdőket üzemeltetnek a napenergia segítségével.
A levegő rossz minőségű, de lélegezhetünk. Az átlagéletkor 35 év.

Néhány államban még mindig akadnak a folyók mentén vegetációs oázisok, de ezeket szigorúan őrzi a hadsereg.
Kincsnek számít a víz, drágább, mint az arany és a gyémánt...

Nincsenek fák, hiszen szinte soha nem esik az eső. Ha igen, akkor savas, savanyú eső hullik.
AZ EMBEREKET FIGYELMEZTETTÉK EZEKRE A KÖVETKEZMÉNYEKRE, A KÖRNYEZET VÉDELMÉNEK ÉS MEGŐRZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGÉRE, DE EZT AKKOR SENKI SEM VETTE KOMOLYAN.

Amikor a kisláynom arra kér, hogy meséljek neki az ifjúságomról, arról mesélek, hogy milyen szépek voltak az erdők. Az esőről, a virágokról mesélek. Arról, hogy milyen jó volt fürödni a folyóban, halat fogni, és annyi vizet inni, amennyi csak belénk fért. Na és arról, hogy milyen szép volt az emberek élete.
Azt kérdi tőlem:
-Apu, miért nincs többé víz?
És ekkor rendre elszorul a torkom
Nem tudok szabadulni a bűntudattól, hiszen ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely tönkretette, megsemmisítette környezetét, azaz nem vette eléggé komolyan azokat a figyelmeztetéseket.
Gyerekeink most rettenetesen magas árat fizetnek ezért...
Komolyan gondolom, hogy nem lehet tovább élni ezen a Földön, hisz oly mértékben tettük tönkre környezetünket, hogy ez a folyamat immár visszafordíthatatlan...


Szeretnék visszatérni az időben és megmagyarázni az embereknek, hová vezet hanyagságuk, meggondolatlanságuk...abba a korba, amelyben még volt idő és lehetőség is földünk megmentésére."

(A dokumentum a Cronica le los Tiempos című folyóirat 2002. áprililsi számában jelent meg)
Mi a véleményetek erről?
   
további fórum témák