Főoldal / Fórum / LÉLEK / Problémák egy hosszú párkapcsoltaban

Problémák egy hosszú párkapcsoltaban

2012-02-26 07:37:38
Nika
Nika válaszolta erre: Nika, 2012-02-26 07:38:51
Dátum 2012-02-26 08:04:59

.

Remélem nem haragszol, amiért kimásoltam a leveled, de úgy érzem, ez egy olyan téma, amiről nagyon sokat lehetne beszélgetni, hisz szinte mindannyiunk életében felmerülnek ezek a párkapcsolati problémák.
A pszichológusnő írta neked, hogy a féltékenységed valószínűleg az önbizalomhiányra épül. Nos, én tanúsíthatom, hogy 100%, hogy önbizalomhiány a probléma. Ez nem csak a párkapcsolatokra igaz, hanem minden emberi kapcsolatra. Egyszerű. Ha saját magadban bízol - nem másban kell bíznod, hisz mindenki ember, és minden ember hibázik, így csalódhatsz is - bízol abban is, hogy jó az ítélőképességed, megérzed kivel érdemes szóba állni, és ki hogy viszonyul hozzád. Szóval, ha van elég önbizalmad, hiszel abban, hogy amit és ahogy teszel, az helyes. Mivel te magad írtad le, hogy tudod, a párod nem csalna meg mégis „nyomozol” utána, nyilvánvalóvá teszi, hogy önbizalmi problémáid vannak. Ezt megoldani rengeteg erőfeszítés, én is évek óta dolgozom rajta, és sokat segít a barátom (mi is három éve vagyunk együtt), szóval szerintem légy őszinte hozzá, és biztos vagyok benne, hogy melletted fog állni, hogy megerősödhess.
Amiről a pszichológusnő nem beszélt, és szerintem nagyon fontos „probléma”, az a kapcsolat kezdeti fázisának hiányolása. Hidd el, ezzel sem vagy egyedül. Szerintem ez minden egyes párkapcsolatnál így működik. Ha logikusan belegondolsz, nem is várhatod ugyanazt az érzést egy három éves kapcsolattól, mint amit az elején éreztél, hisz ha így lenne azt jelentené, hogy nem halad a kapcsolatotok semerre. Nyilván a kezdeti fázis mindig nagyon izgalmas, hisz az egész egy felfedező-túra, mert minden, amit a partner tesz új és izgalmas, kiszámíthatatlan. Egy idő után persze egyre többet tudunk meg a partnerünkről és természetesen elmúlik a kezdeti izgalmi állapot, viszont ez nem jelenti azt, hogy ettől fogva egy kapcsolatnak unalmasnak és kiszámíthatónak kell lennie. Először is, egy kapcsolaton dolgozni kell, semmi sem magától történik, tudatosan kell építkezni. Ezt is meg kell beszélni a partnerrel. Semmi rossz nincs abban, ha elmondod, hogy vágysz valami újra, amit együtt csinálhatnátok, hogy feldobd a kapcsolatotokat. Azért kell ezt együtt megbeszélnetek, mert így megvitathatjátok, milyen tevékenységekhez, programokhoz lenne kedvetek, és együtt találhattok ki olyat, amit mindketten élveznétek. Ezek vonatkozhatnak egy egyszerű kis kirándulásra is de a szexuális életetekre is.
Szerintem az, hogy másról fantáziálsz, nem a féltékenységhez köthető, hanem ahhoz, hogy vágysz a kapcsolat kezdeti állapotára, és nyilván ezt már csak egy potenciális új partnerrel tudod megtenni. Szerintem nincs ezzel semmi probléma, talán ez inkább egy egyszerű jelzés, hogy ideje valamit újítani, hogy a partneredet is épp ilyen izgalmasnak lásd.

Ne félj beszélni a partnereddel, hidd el, minden probléma kulcsa a kommunikációban van. Persze meg kell tanulni megfogalmazni a problémákat, hogy ne azt éreztesd vele, hogy ő csinál valamit rosszul, hanem hogy a kapcsolatotoknak mire lenne szüksége. Ne félj attól hogy rosszul csinálod, senkinek nem megy olyan könnyen mint ahogy képes beállítani
Sok sikert kívánok neked!
Nika
Nika írta:
Dátum 2012-02-26 07:38:51

.

Kedves Szakértő!
Most több problémával fordulok a segítségéért, mind a 3 éve tartó kapcsolatomon belül van. Mielőtt félreértés esne, nagyon szeretem a párom, és nem szándékozom elhagyni, szeretnék vele lenni és megoldani a következő problémákat. :)
Elsősorban a bizalomhiány áll fenn az én oldalamról. Jobb embert nem kívánhatnék magam mellé, mégis belenézek a telefonjába, az üzeneteibe és az emailjeibe. Nem tudom megállni... pedig tudom, hogy úgy sem találok semmit, tényleg, áldott jó ember. :) De valahogy félek, hogy valaki szemet vetne rá, vagy ő valakire, és beszélgetnének.
Rettegek attól is, hogy esetleg megtetszik neki valaki. Tudom, hogy nem hagyna el senkiért, de félek, hogy arra a lányra gondolna, miközben velem van. Ő azt állítja, hogy bennem megtalálta azt, akit eddig keresett, de én valahogy képtelen vagyok ezt rendesen, szívből és lélekből elhinni, holott tudom, hogy így van.
Már gondoltam arra is, hogy ez a féltékenységi mániám a köztünk levő 60 km miatt adódott a kapcsolatunk elején, és azóta sem nőttem ki belőle. 7 napból 3 napot töltünk együtt, és ha pl. egy csinosabb lány megy előttünk, direkt nézem, hogy nézi-e. Annyira rosszul érzem magam emiatt... :( tudom, hogy nem helyes ez a bizalmatlanság, de néha érzem, hogy felemészt ez az egész. A barátaim azt mondták, hogy szerintük ez azért van, mert régóta vagyunk együtt, de mint említettem, a kapcsolatunk eleje óta így van, és ha mással lennék is ez lenne, tehát valahol nálam van a gond forrása.
Az előző barátnőjét hetente megnézem a közösségi oldalakon, és azt a 2 lányt is, akik úgymond a "vetélytársaim" voltak, mikor megismerkedtünk. Mondta, hogy az egyik túl messze lakott, és csak ő érzett a csaj iránt bármit is, a másik pedig csak a zenéről tudott beszélgetni vele, és nem volt nyitott semmi érzelmi beszélgetésre.
És még van két probléma is: az egyik az, hogy hiányzik egy kicsit az a kezdeti időszak, amikor ismerkedtünk, hiányzik egy kapcsolat eleje, amikor a két fél csak újat nyújt egymásnak. Gondoltam rá, hogy ezt elmondom neki, de ő olyan, hogy kész ötletekkel kell elé állni, mert nincs nagy fantáziája. Hogyan tudnám neki ezt elmondani?
És az utolsó, egy (szerintem) az összes előbbiből adódó probléma, hogy tetszik a legjobb barátja. A barátaim szerint azért, mert ő elérhetetlen számomra. Őszintén szólva nem szerelmi alapon vonzódom hozzá, hanem szexuálisan. Szeretném vele kipróbálni. És nem azért, mert nem szeretem a páromat, és mert nem jó vele, ellenkezőleg: vele isteni. De nekem ő az első minden téren, és csak vele tudom elképzelni a szexet, vagy az előbb említett barátjával.
Kínosan érzem magam. tudom, ezekre a problémákra van megoldás, de magamtól képtelen vagyok megtalálni, és már a barátaim is kifogytak az ötletekből. Már csak az ön segítségében bízom. Remélem tud nekem segíteni :)
Bizalommal:
egy lelkes KamaszPanasz olvasó
16/L
   
további fórum témák