Főoldal / Fórum / LÉLEK / Ne szorongj!

Ne szorongj!

2012-01-04 13:13:52
OzSuta válaszolta erre: n96, 2012-01-05 21:47:49
Dátum 2012-01-08 12:17:57

Kitartást!

Kedves N96!
Szerintem nagyon jól felismerted az előtted álló lehetőségeket! Tudom, mennyire nehéz lehet Neked most.
Ha szabad egy tanácsot adnom, először magadnak próbálj megfelelni! Ha ez sikerül, nagyobb önbizalomra tehetsz szert, és magabiztossá tehet! Utána könnyebben veszed majd az akadályokat, és az élet nehézségeit!
A problémák elől menekülni nem megoldás, ezt te is tapasztalhattad. Próbáld meg elfogadni magad, túllépni a múlton, magad mögött hagyni, és a jelenen változtatni! A jövő csak rajtad múlik!
És ne feledd, minden rossz után jön valami jó is! Elég közhelyesen hangzik, de igaz! Minden ember életében vannak hullámvölgyek, és ha belegondolsz, ezek nélkül nem is tudnánk értékelni a boldogságot igazán!
Sok-sok erőt és kitartást küldök Neked az éteren keresztül! :)
Nika
Nika írta:
Dátum 2012-01-08 08:59:24

.

A szorongás önbizalmi probléma, de gondolom ezt ti is jól tudjátok. Azok az emberek, akik telve vannak önbizalommal, a legnagyobb tehetségtelenség ellenére is képesek kiállni emberek ezrei elé, és miközben mindenki rajtuk röhög, ők felháborodnak, hogy márpedig őket elismerték már máshol (tehetségkutatók krémje....)
A másik véglet mi vagyunk, a szorongók, depressziósak, idegbajosak stb. Én pl. ha telefonon fel kell hívjak egy idegent már ideges vagyok: hogy köszönjek, hogy fogalmazzam meg szépen a mondandómat? És azok az emberek akiknek ezt elmondom értetlenül néznek rám. Szerintem velünk, szorongó emberekkel az a probléma, hogy túlteng bennünk az önkritika. Az önbizalom és az önkritika egyensúlya tud szerintem megteremteni egy egyénben megfelelő összhangot.
Elsősorban talán az önkritikánkon kell javítsunk. Őszintén... nem hiszem hogy bármelyikünk is kevesebb lenne a másik embernél. Csak mi, pesszimista emberek, nem csak a világban látjuk meg hamarabb a rosszat, hanem önmagunkban is. Biztos nektek is voltak a suliban hasonló feladatok, hogy írj magadról pl. 3 rossz és 6 jó tulajdonságot... És a jó tulajdonságok hmm... valahogy nem jönnek. (Bár nekem erre most érettebb fejjel az a válaszom, hogy a létező összes tulajdonság mindenkiben benne van, és csak a helyzeteken múlik kiből mit hoz ki... pl nem mondhatom el magamról hogy kedves vagyok, mert bár vannak akik annak tartanak sokszor bizony nagyon rosszindulatú is tudok lenni).
Szóval, biztos ti is hallottátok már hogy mindig a pozitivumot kell erősítsük magunkban... igen... ez így milyen szépen hangzik, csak mekkora harc a magunkfajtának míg eljut odáig, hogy legalább egy szemernyi jót találjon magában. Én pl. nem tudok szakmát választani magamnak, és ugyebár a társadalmunk megköveteli hogy épülj be te is egy dobozba. Nos nekem nem megy, mert nagyon sokirányú az érdeklődésem, de mihelyt valamelyikbe megpróbálok elmélyülni (zeneiskola, filmművészeti egyetem) úgy érzem nem azt kaptam amire szükségem van, és megint csak kudarcok sora ért. Most kezdek eljutni odáig, hogy nem esek emiatt kétségbe és hiszek abban, hogy ha az én érdeklődési köröm ennyi mindenre kiterjed (mert tényleg rengeteg van) az az életemnem egy pontján majd mind összekapcsolódik és értelmet nyer.
Ha nehezetekre esik jót is találni magatokban, kérjetek segítséget. Kell legyen az életetekben bár egy személy aki közel áll hozzátok, pl. ha jó vagy legalább elviselhető viszonyban vagytok a szüleitekkel, vagy egy barát, bármi. Kérdezzétek meg, mi az, amit szépnek, jónak látnak bennetek. Vagy ha az életben bármi jó szót, dícséretet, elismerést kaptatok, írjátok le ezerszer, hogy vésődjön bele az elmétekbe. Minél inkább a pozítívat probáljátok erősíteni annál inkább bevonzzátok azt. Kutassatok fel mindent, amiért érdemes élni, mert bizony érdemes. Ez az út kínkeserves lesz, és lesznek még pofáraesések, ami eltántoríthat, de ha képes vagy felállni és majd egy év majd egyre több év távlatából tekintesz vissza régi önmagadra, mosolyogni fogsz.
n96 válaszolta erre: OzSuta, 2012-01-04 13:25:22
Dátum 2012-01-05 21:47:49

Re: Szorongás

16 éves vagyok. Fiú. Állandóan amiatt rettegek, hogy nem tudok majd megfelelni mások elvárásainak. Bármibe kezdek, rögtön eszembe jut, hogy mi van ha elrontom. Ha nagy a tétje, akkor tényleg elrontom, és ez borzasztó. Mármint azt érezni, hogy béna vagyok és már megint cslódást okoztam. Pár hónapja, amikor már napok óta tartó állapot volt, hogy undorodtam magamtól, eldöntöttem, hogy öngyilkos leszek. De saját hibám miatt túléltem. Azt gondoltam, hogy vagy annyira szánalmasan béna vagyok, hogy még saját magamat sem tudom kinyírni, vagy csak az Égiek szerint meg kéne próbálnom mégegyszer. Úgy döntöttem, legyen a második, és azóta is próbálom. Az elfuserált kísérletről meg nem tud senki, mert annyira szégyellem, ami történt, hogy nem mernék senkinek a szemébe nézni, és mégegy csalódást okozni. Azóta próbálok változtatni magamon, több kevesebb sikerrel, de legalább már itt, arc és név nélkül fel mertem vállalni magam. Egyszer talán személyesen is menni fog...
OzSuta írta:
Dátum 2012-01-04 13:25:22

Szorongás

19 éves vagyok, és miután volt egy pánikrohamom, elhatároztam, hogy mindent megteszek a lelki egészségemért! Hosszú ideig jártam terápiára, ami szükséges is volt, hogy el tudjak indulni egy úton, illetve hogy megtanuljam kezelni helyzeteket és módszereket, amik megkönnyítik a mindennapjaimat. De úgy gondolom, hogy a lelki teljességet csak akkor lehet elérni, ha magunk jövünk rá a problémáinkra és saját magunk oldjuk meg. Persze ettől függetlenül minden elismerésem azoké a szakembereké, akik nap mint nap emberek ezrein segítenek, hogy teljes életet éljenek! Ők is életmentők! Azért hoztam létre ezt a topikot, hogy egymást segítsük a szorongásos "betegségben". (Nem mondanám betegségnek, inkább csak állapotnak.) Osszátok meg ti is tapasztalaitokat, élményeiteket!
   
további fórum témák