Főoldal / Fórum / LÉLEK / kamaszlélek

kamaszlélek

2009-01-28 08:27:13
Pierre írta:
Dátum 2010-06-05 22:27:21

tanács

Sziasztok!
Megalakult a Vállald Magad Egyesület!
www.vallaldmagad.hu
Nézzetek rá,ha van egy kis időtök:)
Az egyesületünk a bármely okból kisebbséghez tartozók (vallási, nemzetiség, szexuális identitás, egészségi, családi állapot, anyagi helyzet, a többségitől eltérő, a mai trendektől eltérő gondolkodásmód stb.) önelfogadásának erősítése érdekében jött létre.
Barbi írta:
Dátum 2009-11-20 23:33:08

...

az én kamasz lelkemben fájdalom zajlik
kisember válaszolta erre: Tacsika, 2009-09-26 22:11:51
Dátum 2009-10-30 13:24:45

Beszélgess

Tacsika!
Mi lenne, ha nem csak itt írnád le amit érzel,amit gondolsz, hanem anyudnak is...Ha azt szeretnéd, hogy elengedjen és bízzon benned, neked is tenned kéne érte.Jó őszintének lenni...Szerintem, ha elmondanád neki, hogy mennyire rosszul esik neked, hogy nem bízik annyira benned, hogy a barátaiddal elmehess egyedül, tovább kimaradhass stb.... elindítanád a bizalomhoz vezető utat. Ő is szeretné tudni, hogy mikor érzed jól magad, mikor nem. Értsd meg az ő döntéseit is. Hisz szeret és nem szeretné, hogy csalódj, valami bajod essen. Nem irányítani akar, csak utat mutatni, része lenni az életednek és itt nem csak a jó dolgokra gondolok.
Te mit gondolsz?
Tacsika
Tacsika írta:
Dátum 2009-09-26 22:11:51

tényleg egyénfüggő

Én utálom amikor anyám azzal jön hogy nem mehetsz el ide meg oda mert hát nézd meg az xy-t hogy ő már x éves és még mindig nem kószál el sehova. lehet h az xy nem elég érett hozzá én viszont igen.amikor anyám nem bízik bennem az elég kiakasztó, hiszen abból indul ki hogy más mit csinálna és nem abból hogy én mit. az hogy jót akar nagyon sokat árthat. hiszen lehet hogy épp ezért amikor mondjuk tényleg a pl.discoba akarok menni akkor hazudni fogok neki mert tudom hogy azt feltételezné rólam hogy mondjuk bedrogozok meg piálok vagy ilyesmi, holott lehet hogy csak táncolni fogok és narancslevet iszok:S Vannak olyanok akik meg már csak azért is megteszik amit akarnak,mert a szüleik tiltják tőle.
a tiltások egy része hülyeség! a szextől való tiltás végkép! jó egy 13 évesnek télleg korai, de amikor egy 16 éves akar lefeküdni a barátjával/barátnőjével arról már neki kell döntenie és nem a szüleinek.

15 évesen már kell egy kicsi lazítás, felnőttek nélkül mondjuk kirándulás haverokkal. amikor szüleim nem akarnak elengedni felnőtt nélkül valahova, az ideggörcs kerülget mert néha kell egy kis felüdülés amikor nem szablyák meg hogy mit és hogy csinálj. Egy kicsit engedni kell hogy a gyerek maga alakítsa az életét, mert ha mindig mindent megszabnak akkor hozzászokik és nem tud önállóan megállni.És amit még nem szeretek az az amikor be kell számolnom valamiről.had legyen az én dolgom hogy pl fiúval randiztam délután. meg ami még kiakaszt: egy 15 év feletti had igyon egy felest ha buliban van! nem azt mondom hogy hullarészgre igya magát, de egy kicsit ő is engedjen a mindennapi feszengésből.
tornacsukáslány írta:
Dátum 2009-09-11 17:48:39

az én estem.

nálam...
most ősztől uj suli,uj város uj dolgok.sokkal nagyobb város,mint ahol éltem eddig,és ebből következik,hogy több csábitás,és több lehetőség.
elég messze van az otthonom,bentlakásba költözöm,és természetesen a szüleim kissé ugy érzik,hogy elveszitettek,mert 15 évig mindig melletük voltam.
de nagyon jó érzés,hogy megbiznak bennem,a cigi,alkohol,drog,szex stb.-ről beséltünk,tabuk nélkül.nem parancsolták rám,hogy demost nem szabad rágyujtani,vagy ha alkoholt fogyasztasz akkor...mi lesz!!
csak megkértek,hogy saját érdekemben ésszerüen viszonyuljak a dolgokhoz,és mivel tudom,hoyg mi akarok lenni,vagyis van egy kitüzött álmom amit meg akarok valositani,szoval nem fér bele ehez hasonló dolgok.
egyrészből félek,hiszen 15 évesen még nem vagyok olyan szinten felnőve a dolgokhoz,hogy bátran kijelenthessem,hogy nincs szükségem segitségre,meg lelkileg és anyagilag is mindig mindenben mellettem álltak a szüleim,és mostantól meg kell tanuljak a saját lábamon megllni,és ami a legfontosabb tudjak NEM-et mondani.
egyébként meg én sem tartom helyesnek,hogy a szülök szigoruan megtiltsanak mindnet,ha a gyerek érzi,hogy biznak benne,akkor könnyebb.
persze ez személytőlfüg,van aki visszaéla bialommal,ahány kamasz annyi eset...
annaalma írta:
Dátum 2009-09-07 02:18:13

bizalom

nekem nem voltak erősebb korlátok. a szüleim úgy tartják jobb lazábbra venni a dolgot és akkor nincs az az áttesés ha felnősz és ez szerintem ez igaz is. sok kamasz mikor 18 lesz az eddig tiltott összes hülyeséget kipróbálja.. sokkal jobb ha meg van engedve 14 évesen is hogy egy kortyot ihatsz a sörömből, elmehetsz buliba, de vigyázz magadra stb.. sokkal jobb ha megbíznak benned, mert tudják, hogy nem csinálsz hülyeséget, mint hogy megtiltják, te ettől fellázadsz és mikor eljön az idő mindent megteszel amit eddig nem tehettél..
én 16 vagyok, de már 10 évesen is totál önálló voltam. volt úgy, hogy 3-4 napig nyáron haza sem jöttem csak telefonáltam, hogy ott alszom xy barátnőmnél. nem féltettek meg nem akadékoskodtak. tuták hogy igazat mondok és hogy semmi hülyeséget nem csinálok. én egyébként soha nem hiányoltam úgy igazából őket ha egy-két hétre elmentem másokkal kirándulni meg egyebek. teljesen önálló voltam már kicsiként is.. (6 éves) és ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem őket, vagy nem hiányoznak, csak nem hiányoznak annyira hogy akár sírni tudjak vagy felemlegessem őket.. nem úgy voltam önálló, hogy gondoskodjak magamról (mosás, vásárlás, bár főzni azt tudtam) de lelkileg teljesen önálló voltam/vagyok, mostmár amúgy a másik szempontpól is az vagyok..
gagyi
gagyi írta:
Dátum 2009-07-02 21:51:40

Kellenek a szabályok

Szerintem a mai fiatalokhoz mindenféleképpen kell egy "keret", egyértelműen el kell mondani azokat a korlátokat, amiken belül mozoghat, de természetesen ahogy előttem is írták, tiltás nélkül, hisz tudjuk mindig a tiltott dolgok a legédesebbek. Én most a két végletbe esek, vannak a "lazacsávók" és az otthonülő "kockák". Az utcán lógó fiataloknak nyilván szigorúbb szabályokra van szüksége, mint annak, aki otthon játszik egész nap a számítógépén, hisz ők előbb kapcsolatba kerülhetnek drogokkal, alkohollal, illetve a szexszel. Én 18. születésnapomra egy külföldi utazást kaptam. A szüleimnek nehéz volt az a két és fél hét, tudom, mert sosem éreztem olyan erős ölelést aputól, mint a reptéren amikor elköszöntünk, és sosem láttam olyan büszke mosolyt az arcán, mint amikor megérkeztem. A félelmeik ellenére még is elengedtek, és úgy érzem azóta sokkal felnőttebben kezelnek, elengedték a kezem! :)
kiscsaj válaszolta erre: kisandi, 2009-02-10 13:52:55
Dátum 2009-03-29 22:05:45

önállósodás

Követve azt a mondást, hogy mindenki magából indul ki, azt kell hogy mondjam én már valamilyen szintem azzá váltam. Persze vitatkozhatnánk arról is hogy maga a fogalom mit jelent? milyen szinten mondhatjuk valakire hogy önálló, ha maga mossa a ruháit? vagy ha nem kér másoktól segítséget problémái megoldásáshoz? Én inkább az utóbbihoz sorolnám magam, vagyis "lélekben önálló". Mert van az a pont amikor már nem tartozik ránk a szülőnk "hülyesége", vagy éppen rájuk a mi dolgaink. Ell kell szakadni, minél hamarabb, annál jobb. A mai világ erről szól, ki tud talpon maradni?? Aki, nem tud elszakadni, azt eltapossák.
dodo írta:
Dátum 2009-03-28 17:30:07

egyetértek :)

szerintem is teljesen egyénfüggő. akár magamból, akár a környezetemből indulok ki. van olyan velem egykorú gyerek, aki 1 napot is alig bír ki a szülei nélkül, agyon van féltve, és egyedül nem képes semmire. vannak olyanok is akik szinte teljesen önnállóak, tehát tényleg változó. szerintem nem szükséges egy kamasznak szigorú határokat szabni, hiszen magától is rájön, vagy esetleg nem megy el a végső határig. bár szerintem ezt is mindenki érzi, hogy az adott gyereknek milyen szigorú határokra van szüksége. mindenesetre csak azt tudom mondani, hogy ne tiltsanak meg semmit a gyereknek, mert így szinte biztosan ki fogja próbálni! persze nem a drogozz gyermekem nyugodtan! - ra gondolok, de tényleg lehet, hogy néha egyszerűbb ha nem állítanak fel a szülők túl szigorú határokat.
Csépe írta:
Dátum 2009-03-28 16:59:32

változó

A kamaszok lelke magamból kiindulva teljesen változó. Van aki hamar önállásodik és 13-14 évesen is már szinte semmilyen szülői segítségre nem szorul. azonban van aki még 17 évesen is. Ekkor vannak életünkben a nagy szerelmek, sokszor ezek is befolyásolják hangualtokat és az új "nagy" dolgok cigi alkohol... Minden tizenévest egyaránt lázba hoz. De mint mondtam ez nagyon széles skálán mozog sztem. És függ a nemtől és a családi körülményektől is.
  <<  1 2  >>  
további fórum témák