#Testi problémák

A szauna előnyei és hatása az emberi szerveze

2022.02.16.
AlanWalker
A szaunák és fürdők népszerűségét az emberi test szerveire és rendszereire gyakorolt ​​pozitív hatásuk magyarázza.

A szauna hatása a hőszabályozásra

A hőszabályozás az emberi szervezet egyik fő funkciója, az állandó testhőmérséklet fenntartása. A test egészében a hőmérsékleti viszonyok állandóak. Amikor az emberi szervezetben a környezeti hőmérséklet emelkedik, működésbe lépnek azok a mechanizmusok, amelyek felelősek a felesleges hő felszabaduláért és a túlmelegedés megakadályozásáért. Ebben a folyamatban a fő szerep a bőré. Az emberi bőr felesleges hőt bocsát ki, főleg verejtéket. Az izzadás intenzitása számos tényezőtől függ, beleértve a páratartalmat és a környezeti hőmérsékletet.

A szauna hatása a központi idegrendszerre.

Az elvégzett megfigyelések azt mutatják, hogy a 10 perces szaunában tartózkodás fokozza a motoros reakciót és javítja a koordinációt. 20 perces tartózkodás után ezek a mutatók romlanak.

A szauna hatása a szív- és érrendszerre

A magas környezeti hőmérséklet jelentősen aktiválja a szív- és érrendszer működését. A kültéri szauna tartózkodás pozitív változásokat idéz elő a szívműködésben, azonban hosszabb tartózkodás esetén negatív változások is megfigyelhetők (szívdobogás, szédülés). Az agy munkájának vizsgálata az agy ereinek vérellátásának növekedését, a vérkeringés funkcionalitásának növekedését mutatta. A mérsékelt és szigorúan adagolt eljárás időben és hőmérsékleti rendszerben, amelyet az emberi test funkcionális állapotának figyelembevételével hajtanak végre, nem okoz negatív változásokat. A helyesen elvégzett eljárás után a szív- és érrendszer fő mutatói 15-20 perc pihenés után helyreállnak. A hűsítő kezelések meleg és hideg zuhanyok, medencében úszás formájában is elvégezhetők. Emlékeztetni kell arra, hogy a hirtelen hűtési eljárások hideg zuhany és a medence hideg vizében való úszás formájában további terhelést okozhatnak a szív- és érrendszerben, különösen azoknál az embereknél, akik felkészületlenek, fizikailag gyengén fejlettek vagy eltérésekkel küzdenek. a szív- és érrendszer. Ezenkívül a hűtési eljárások során emlékeznie kell a lehetséges hipotermiára és a megfázásra.

A szauna hatása a neuromuszkuláris apparátusra.

A gőzfürdőben való tartózkodás után az izomtónus csökken. A hőhatások csökkentik az izomfeszültséget, lágyítják a kötőszövetet és rugalmasabbá teszik az izmokat.

A szauna hatása a külső légzés működésére.

A magas környezeti hőmérséklet hatására fokozódik a légzés. A fokozott légzés mechanizmusa a következő: a forró levegő hatására a tüdő ereinek reflexösszehúzódása lép fel, a szervezet védekező reakciójaként a test túlmelegedése ellen. Ebben a tekintetben reflexszerűen felgyorsítja a légzést a hőátadás növelése érdekében. A szaunába lépés után enyhén (100 ml-rel) megnő a légzés mélysége és a tüdő létfontosságú kapacitása. Emellett fokozódik az izzadás, a bőr légzési aktivitása megduplázódik. Megfázás esetén, amikor sok köpet képződik a tüdőben, a szaunában való tartózkodásnak pozitív hatása van. Ha a fülkében a levegőt speciális infúziókkal, főzetekkel (menta, tűk, eukaliptusz stb.) párásítják, akkor hatásuk forró levegővel kombinálva hasonló az inhaláció hatásához.

A szauna hatása a bőrre.

Termikus inger hatására a test bőrének hőmérséklete megemelkedik. Ebben az esetben a bőr vérkeringése fokozódik. A szaunázás első 2 percében a hőmérséklet jelentősen megemelkedik, majd a hőszabályozó mechanizmusok bekapcsolódása és az izzadás megindulása miatt a hőmérséklet emelkedés lelassul. Figyelembe kell venni, hogy a szaunában a bőrfelület hőmérséklete akár 41-42 fokra is felemelkedhet, ami jelentősen aktiválja a hőszabályozás perifériás mechanizmusait és serkenti az izzadást. A bőr túlmelegedése miatt a bőr erei kitágulnak és túlcsordulnak a vérrel, nő a bőr áteresztőképessége. A hám felpuhul, javul a bőr érzékenysége, nő a légzési aktivitása, fokozódnak immunbiológiai tulajdonságai. A termikus eljárás serkenti az oxidatív folyamatok lefolyását a bőrben. Mindezek a bőrváltozások javítják annak funkcióit – hőszabályozó, védő, légzőszervi, kiválasztó, tapintható. Ez nagyban hozzájárul a belső szervek működésének javulásához, a szervezet megkeményedéséhez, a betegségek megelőzéséhez.

A szauna hatása az emésztőrendszerre.

A magas hőmérséklet hatására a vér újraeloszlik, és a belső szervek némi hiányt tapasztalnak. A vér kiáramlása miatt a gyomornedv mennyisége csökken, koncentrációja nő. Ez nemkívánatossá teszi az étkezést a szauna látogatása során. A szaunában különösen rosszul szívódnak fel a fehérjében gazdag ételek. A gőzfürdőben magas hőmérsékleten lévő zsírok valamivel jobban felszívódnak. Ez nemkívánatos hatásokhoz vezethet a gyomorban és a májban. A zsírok hatásának csökkentése érdekében több folyadékot kell inni.

A szauna használata bizonyos betegségek megelőzésére és kezelésére.

A szaunát különféle betegségek megelőzésére és kezelésére használják. Számos tanulmány igazolta a szauna jótékony hatását az emberi szervezetre. A szaunalátogatási eljárás helyes végrehajtásával hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását, javíthatja a vesebetegek közérzetét, és szabályozhatja az anyagcserét is. A szauna jelentős hatását masszázzsal kombinálva érik el a perifériás és központi idegrendszer olyan betegségeinek kezelésében, mint az isiász, az osteochondrosis, a krónikus polyarthritis.

A szauna egyik csodálatos tulajdonsága, hogy enyhíti a fáradtságot, javítja a hangulatot, csökkenti a szorongást. A gőzfürdőben a sérült szövetekben a vérkeringés javulása (azaz az oxidatív, redukáló folyamatok aktiválása) miatt gyorsabban gyógyulnak az izmok, szalagok és ízületek sérülései. A megfázás megelőzésében kiemelten fontos a meleg és hideg ingerek helyes váltakozása, ami javítja a szervezet fő élettani rendszereinek alkalmazkodóképességét. Az utóbbi időben nagy figyelmet fordítanak a hideginger hatásának erősségére. Az ilyen expozíció legjóindulatúbb formája a hideg levegős helyiségben való tartózkodás. Az erősebb hatás érdekében hideg zuhany, hideg vizes medence használatos.

A szauna célszerűségének és a látogatási mód helyes megválasztásának nagyon fontos mutatója a másnap reggeli jó egészségi állapot.

Így a szauna vagy fürdő segít a szervezet alapvető funkcióinak kellően magas szinten tartásában, és lehetővé teszi a mozgásszegény életmódot folytatók számára, hogy nagymértékben kompenzálják a mozgáshiányt. Növeli a hatékonyságot, felgyorsítja a felépülési folyamatokat jelentős lelki és fizikai stressz után. Megjegyzendő, hogy a szauna vagy fürdő rendszeres látogatása enyhíti a fáradtságot, elősegíti az izomlazulást és edzi az idegrendszert. Az ipari országok lakossága számára különösen fontos a szauna, mint antistressz terápia módszerének gyógyító értéke.