Lovasblog

lovakról, lovaglásról, lovasokról, és mindenről, ami lovas :D

gyanna 2008.11.25. - 20:44 76229 látogatás 13 bejegyzés

állatok világnapja alkalmából

2010-10-04 20:32:56

Az Állatok Világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé.

A kezdeményezés célja eredetileg a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult, minden állat védelmét felvállalta, a világnapok szaporodásával párhuzamosan viszont egyre inkább a velünk élő állatok kerültek a középpontba.

Időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Az állatok világnapja alkalmából szenteljünk különleges figyelmet lovainknak is. Az emberiség történelme folyamán a legtöbbet a lovaknak, szamaraknak, öszvéreknek köszönhette.

Egészen a huszadik század végéig a ló a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem, a hírközlés, a harcászat nélkülözhetetlen kelléke, mozgatórugója volt.

Bár szerepük a második világháborút követően veszített jelentőségéből, a lovak még ma is szerves részei a mindennapoknak. És itt ne csak a ló- és lovassportban, vagy a különféle bemutatókon foglalkoztatott lovakra gondoljunk!

Hiszen dolgoznak lovak például az egészségügyben. A terápiás lovak sérült, beteg embertársainknak segítenek önállóbb, teljesebb életet élni. De ott vannak – ha nem is túl nagy számban – a vakvezető lovak, pónik is.

Máig dolgoznak lovak fakitermeléseken, de Belgiumban a halászok munkáját is ők segítik. Bármily meglepő, mind a mai napig találkozhatunk patásokkal a harcászatban, gondoljunk csak a rendőrlovakra, vagy az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítő szamarakra és öszvérekre.

Egy biztos: ló nélkül lehet ugyan élni, de minek… Az Állatok Világnapja alkalmából emlékezzünk meg tehát azokról a lovakról, akiknek oly sokat köszönhetünk és forduljunk megkülönböztetett figyelemmel a köztünk élő lovak felé.  És persze törekedjünk arra, hogy ebből a megkülönböztetett figyelemből minél több jusson a következő Világnapig tartó hétköznapokra.


forrás - lovasok.hu


Hozzászólások száma: (0)

Miért egy ágaskodó ló a Ferrari jelképe?

2010-05-29 12:13:04

Az ágaskodó ló emblémájának érdekes története van. Ravannában, a Savio versenypályán aratott siker után felkereste Enzo Ferrarit Enrico Baracca gróf és felesége, a háborúban hősi halált halt vadászrepülő szülei. A grófné átnyújtott a gyárosnak egy képet, rajta egy fekete ágaskodó csikóval. "Ferrari, tegye fel a fiam kedvenc lovát a versenyautójára. Ez volt a repülőgépére festve, amellyel légi győzelmet aratott. Szerencsét hoz." És ettől kezdve a Ferrarinak új jelképe lett. A versenyautók piros színe pedig nemzeti hovatartozást jelöl, annak idején meghatározták, mely országot milyen szín illet meg. Míg az angolok a sötétzöldet, a németek a fehéret, a franciák a kéket kapták meg, addig az olaszoknak a piros jutott. Ezt átvéve Enzo Ferrari versenyautóit is piros színben szerepeltette.


forrás - lovasok.huHozzászólások száma: (0)

Nyitott lovardák 2009

2009-06-01 12:49:33

2009. május elejétől a nyári szünet kezdetéig tartó időszakban A Lovasok.hu ötödik alkalommal szervezi meg a Nyitott lovardák programsorozatot. Cél, hogy a lehető legtöbb érdeklődő megismerhesse a lovat, a lovaglást és ez által növeljük a hazai lovasok számát, divatba hozzuk a lovas sportokat, de legalább is javítsuk azok általános megítélését.A rendezvénysorozat lényege, hogy a résztvevő létesítmények, előre meghirdetett időpontban/ időpontokban ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szervezzenek az odalátogatók számára.

Milyen programokra számíthat a látogató?

A legtöbb lovardában biztosított lesz a lovaglási lehetőség, emellett a látogatók szóbeli tájékoztatás is kaphatnak a létesítményről, lovakról, szerszámozásról, stb. A további programok létesítményenként változnak, a fogadó helyszín adottságainak megfelelően.


IDE KATTINTS! - a részletekért


 


Hozzászólások száma: (0)

Dauert és hajhosszabbítást lovaknak!

2009-05-13 18:21:17

Julian Wolkenstein fotói igazi szenzációként járták be a világhálót. A képek három éve készültek, de mivel a fotós csak szigorúan csak a saját kedvtelésére készítette őket, időbe tellett, míg napvilágra kerültek.Julian Wolkenstein számos nemzetközi díjat nyert, és olyan neves megbízóknak dolgozik, mint a Nokia, Vodafone, Renault, vagy éppen a British Airways. A lovak fotózása azt a célt szolgálta, hogy a mindennapos szakmai kihívások után emlékeztesse magát a szabad alkotás örömére. A mókának induló vállalkozásból végül hat hétig tartó projekt lett.


Mivel még soha senki nem készített hasonló fotókat, Wolkenstein nem tudhatta előre, hogy mire is vállalkoztak. Míg egy normál fotózás esetén a modell sminkjének és frizurájának elkészítése maximum két-három órát vesz igénybe, a lovak esetében ez bizony tovább tartott. A sminket és a frizurákat ugyan profi szakember készítette, de tudomásul kellett vennie, hogy ezen a fotózáson a megszokottnál nagyobb fejekkel és több hajjal kell boldogulnia.Olykor az is előfordult, hogy a nagy gonddal megkomponált haj-, vagyis sörénykölteményt a modell egy játékos fejrázással szétzilálta. Végül a fotózásra való felkészítés lovanként mintegy négy órát vett igénybe. Volt olyan négylábú, akit a próbafotózás után le kellett cserélni, mert nem tudta megszokni az erős fényeket, a szemébe villanó vakut.A fotós véleménye szerint a lovak kimondottan élvezték a megkülönböztetett figyelmet és kényeztetést. Mindenesetre nem volt egyszerű rávenni őket arra, hogy a világítás miatt pontosan a megfelelő helyen pontosan a megfelelő pozitúrában álljanak meg.


forrás: lovasok.hu


Hozzászólások száma: (0)

Madonna lovasbalesete

2009-05-08 19:52:51

Az 50 éves sztár április 18-án, szombaton lovasbalesetet szenvedett – írta meg a People magazin. Madonna szombaton a New York-i Southamptonban lovaglás közben kisebb sérüléseket és zúzódásokat szerzett, amit szóvivője, Liz Rosenberg is megerősített. A baleset akkor következett be, amikor néhány fotós a ló elé ugrott, hogy lefotózza a hírességet, így az ledobta az énekesnőt, aki éppen barátaihoz készült látogatóba a hétvégére. Kisebb sérülésekkel szállították kórházba, és már ki is engedték, ám orvosa elmondta, hogy további vizsgálatokra van szükség, ezért megfigyelést alatt tartják.A Golden Globe-díjas sztár a korábbi eséshez képest ezúttal könnyen megúszta: 2005-ben ugyanis három bordája repedt meg, valamint eltörött a kulcscsontja és a keze is.


forrás : premierfilm


Hozzászólások száma: (0)

Ittas lovaglásért büntették meg!

2009-05-06 18:44:48

Járókelők értesítették a rendőrséget, mert egy cowboykalapot és csizmát viselő férfi alig tudott fennmaradni nyergében. A kiérkező rendőrök Brian Drone-t 25 dollárra büntették, amiért ittasan lovagolt a denverbeli Arvada egyik külvárosában. A rendőrök maguk is megdöbbentek az eset láttán, ugyanis az elmúlt 15 évben nem fordult elő hasonló a városban.

Az ittas lovast és Cricket nevű lovát végül egy helyi istálló tulajdonosa biztonságosan hazajuttatta.

Az intézkedő rendőröknek leginkább az okozott fejtörést, hogy mi is legyen Cricket sorsa. Hiszen egy ittas vezető autóját elvontathatják, de ez nem lett volna megfelelő megoldás egy ló számára.


forrás: lovasok


Hozzászólások száma: (0)

hihetetlen ugrások :)

2009-04-28 19:56:38

hmm. ez fantasztikus :)

2009-04-27 18:04:55


nos, ez a videó szerintem magáért beszél. az egyik kedvenc díjlovas programom. nagyon látványos, és imádom :)


Hozzászólások száma: (0)

Overdose nagy futása

2009-04-19 18:58:01

Valószínűleg minden érdeklődő láthatta Overdose fölényes győzelmét az OPT Hungária Nagydíjon, hiszen a TV2 is élőben közvetítette. Az 1000 méteres futamon Overdose-t a világhírű zsoké, a belga Soumillon lovagolta, aki maga kérte, hogy a csodalóra ülhessen. A csodaló 400 méterig a többi lóval mozgott, ám a féltáv előtt sprintelni kezdett, majd az utolsó 200 méteren már 6-7 hosszal győzött.

A győzelemre több ezren voltak kíváncsiak, kilátogatott a Kincsem Parkban többek között Orbán Viktor és Kepes András is. Beszámoló - sporthirado.hu


Mindenki erre a pillanatra várt. Családok, öregek és fiatalok, szerelmespárok és baráti társaságok lélegzetvisszafojtva türelmetlenkedtek a Kincsem Park nyárias verőfényében. Húszezer ember - ennyien emberemlékezet óta nem volt Magyarországon lóversenyen. Aztán valamivel fél hat után feltűnt a paripa. A CSODALÓ. A mi csodálatos négylábú teremtményünk. Nem látszott rajta izgalom, nyugodtan, tekintélytparancsolóan várta a sorát, a hazai megméretést. Az emberek minden léptét megtapsolták, a nyeregből pedig fülig érő szájjal integett a világ legjobb zsokéja, Cristophe Soumillon. A belga hajtó  - aki az ezt megelőző futamban is rajthoz állt és győzött - piros-fehér-zöld szerelésben tudatta a földkerekséggel: ma Magyarország ünnepel.2009. április 18, délután hat óra. A lovak a startgépben, középen 1-es számmal a nap fénypontja. Overdose.A kapuk hirtelen megnyíltak, majd előbukkantak a paripák. Az első métereken fej-fej mellett haladtak a nyolcak, a táv felénél, ötszáz méteren pedig mintha megindult volna Overdose. Igen, ő az! Háromszáz méternél, a főlelátó elé érve aztán robbantott - azok az erőteljes mellső lábak... - és jött, jött, jött. Tíz, de ki tudja, sok hosszal elszakadva a mezőnytől, királyi pompában vágtatott át a célvonalon. Magyarország ünnepel. Overdose megkoronáztatott. 


Hozzászólások száma: (0)

Overdose rajthoz áll vasárnap!!

2009-04-16 20:05:17

Overdose utoljára 2007. szeptember 30-án futott a Kincsem Parkban és pályafutása során valószínűleg utoljára áll starthoz hazánkban az április 19-i OTP Hungária Nagydíjon. A versenynap 14 órakor kezdődik, 10 futamot rendeznek, ebből a 9. az OTP- Hungária Nagydíj lesz, mely 18 órakor indul. A verseny távja 1000 m, a megmérettetésen 4 éves és idősebb lovak vehetnek részt. A verseny összdíjazása 7 millió Ft.

Overdose kimagasló favorit, annak ellenére, hogy felkészülése nem volt zavartalan. Az utolsó, egyébként nagy nyilvánosságot kapott patkolása után a ló sántaságot mutatott. Ennek oka, hogy nagyon érzékeny a patája és amennyiben egy gondolattal többet vesznek el belőle, fáj neki, egészen addig, amíg újra le nem nő az ideális méretig. A ló patája az ember körméhez hasonló: ha túlvágjuk érzékeny lesz. Overdose egy hét kényszerpihenő után kezdett újra dolgozni, így vasárnap biztosan starthoz tud állni.
A versenynapra korábban soha nem tapasztalt érdeklődés mutatkozik, Overdose hazai népszerűségének és a díjtalan belépésnek köszönhetően 15- 20.000 ember is kilátogathat a Kincsem Parkba, amire utoljára 1963-ban Imperiál futásakor volt példa. Hatalmas a sajtóérdeklődés is, amit jól mutat, hogy az ország egyik vezető televíziója, a TV2 másfél órás élő közvetítést ad az eseményről.

Külföldről is nagy az érdeklődés, az ellenfelek Csehországból és Szlovákiából érkeznek, de elképzelhető még néhány nevezés Ausztriából is. Bár tulajdonosok a lovakkal kicsit félnek eljönni a veretlen magyar telivér ellen futni, a lóverseny rajongók szép számmal érkeznek a régióból.

Több nemzetközi szaktekintély is jelezte részvételét, többek között a francia versenyszervező főnöke, az angol (Newmarket) és a német (Baden-Baden) lóárverező cég tulajdonosa, valamint a világ valaha élt legnagyobb zsokéja, az angol Lester Piggott, aki 9 alkalommal nyerte meg az Epsom Derbyt.
Overdose lovasa, a belga születésű, de francia engedéllyel versenyző Christophe Soumillon pénteken érkezik Budapestre menedzserével és a két legismertebb francia lóverseny szakíróval. A jelenleg a világ legjobb zsokéjának tartott Soumillon Overdose mellett előreláthatólag még két másik lovat fog lovagolni vasárnap délután.


forrás: www.lovasok.hu


Hozzászólások száma: (1)

  <<  1 2  >>