Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 14006 látogatás 7 bejegyzés

A kamasszal való TV nézés előnyei

2014-04-02 10:31:52Jó néhány hetes betegszabadság és kényszerű ágyban fekvés után újra itt vagyok. Meg kell vallanom, ez idő alatt rá kellett jönnöm, hogy korábbi elveimmel ellentétben a TV nézésnek is számos előnye akad.


Korábban én is azok közé a szülők közé tartoztam, akik csak ritkán néztek TV-t, és gyermekeik számára is jelentősen korlátozták az előtte eltölthető időt. Most azonban, hogy ágyban fekve meglehetősen korlátozódott a gyermekeimmel tölthető programok száma (valljuk be, akár társasjátékról, akár kártyázásról van szó, nem a paplan a legideálisabb terep), rá kellett jönnöm, hogy a MINŐSÉGI TV nézésnek milyen előnyei és szerepe van a kamasz-szülő kapcsolat elmélyítésében.


1.      Intelligencia – A komlex TV sorozatok, mint például a Lost vagy a Zöld Íjász igencsak gondolkodásra késztetnek, ha teljesen meg akarjuk érteni, mi is történik pontosan. De meg kell vallanom, ha annak idején csak a fizika órák töredékén (vagy azok mellett) nézhettem volna a Big Bang Theory című sorozatot, ma biztosan nem nevetnének ki a fiaim, mikor számukra teljesen evidens fizikai törvényszerűségekről nekem halvány lila fogalmam sincs. A sorozat segítségével azonban jobb későn alapon még fejlődhetek! Arról nem is beszélve, milyen örömet és önbizalom növekedést okozok nekik azzal, hogy látják, bizonyos dolgokat sokkal jobban tudnak tőlem!


2.      Ismeretszerzés különböző emberekről és helyekről – Bár semmi nem múlja felül a valós utazást és az ott szerzett élményeket, valljuk be, a többség számára korlátozottak az utazási lehetőségek. A TV azonban tényleg ablakot nyit a világra, akár dokumentumfilm, akár élménybeszámoló vagy ajánló formájában. A család nagy kedvencei a Travel Channel, a Discovery és a National Geographic utazós műsorai (is), melyek mindig rengeteg közös ötletelésre adnak lehetőséget a következő nyaralás tervezéséhez. 


3.      Beszédtéma – Egyes TV-műsorok, mint például a tehetségkutatók vagy a közkedvelt sorozatok kiválóak (akár később komolyabbá váló) beszélgetésindító csevegésnek is.


4.      Nevetés – Mindenki hallott már a nevetés gyógyító hatásáról. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, stresszt, stb. Egy jó filmvígjáték, vagy a Comedy Central-on egy könnyed epizód mind kiváló lehetőséget nyújt az önfeledt nevetésre. Arról nem is beszélve, hogy a nevetés ragályos – így együtt nézve garantált a jókedv. Ráadásul lehet, hogy pont ezek hatására fogja csemeténk elmesélni az eddig nem reklámozott diákcsínyek egyikét.


5.      Kreatívvá tesz – Bizonyos csatornák bizonyos műsorai kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtudjuk, hogyan kell kreatívan szinte bármit megcsinálni, elkészíteni, felújítani stb. az otthonunkban. Ezek bármelyikének megvalósítása pedig kitűnő, kötetlen, jó hangulatú közös elfoglaltságot jelent a kamasszal.


6.      Izgalmas – A verseny, vagy vetélkedő jellegű műsorok szórakoztató módon biztosítják az izgalmat azáltal, hogy lehet kedvencünk, akinek a győzelméért izgulhatunk. És végre nem csak sportról van szó!


7.      Tanít, informál – Mindig is nagy kedvence volt a fiaimnak a Discovery channel, de a  „Hogyan készült” illetve „Élet-halál kérdések” című műsorok (Az előbbi azt mutatja be, hogyan készülnek a körülöttünk lévő hétköznapi tárgyak - pl. WC-ülőke, ragasztószalag - amelyeket oly nagy természetességgel használunk. Az utóbbi pedig olyan kérdésekre keresi a tudományosan helyes választ, mint például egy elektromos angolna vagy egy sokkoló áramütését választanád? Ha ég a ház, hogyan menekülsz: az ablakon keresztül vagy le a lépcsőn? Milyen légi járműben lennél inkább, ha leáll a motorja: helikopterben vagy repülőgépen?) lassan szinte kihagyhatatlanná váltak. Informatív jellegük mellett kiváló beszélgetés és vitaindítók is egy kamasz fiúkkal teli családban. Emellett már azt se bánom soha, ha a Natgeo és a History channel előtt töltik az idejüket, hiszen ha csak a felét jegyzik meg az ott elhangzottaknak, már nem lesz gondjuk az érettségire készülésselJ Sőt, időnként mindannyian úgy érezzük, hasznosabb ezek előtt a műsorok előtt eltölteni 2-3 órát, mint egy egész napot a suliban. És a nemrégiben oly népszerű kórházsorozatokból felszedett egészségügyi információkról, vagy a Gundel Takács Gábor vezette legújabb műveltségi vetélkedőről még nem is beszéltem…..


  


8.      Fejleszti a memóriát – Ahhoz, hogy fejben tudjuk tartani hétről-hétre, hogy mi történt az adott sorozatban – különösen, ha többet is nézünk egyszerre – bizony időnként meg kell erőltetni a memóriánkat, ha igazán élvezni szeretnénk a következő epizódot. Ez pedig mind fejleszti a memóriánkat! persze, tudom, manapság, mikor könnyen letölthetünk bármit, nem kell heteket várni, de egy-egy maratoni sorozatnézés előtt sem árt visszaemlékezni arra, mi is történt.


9.      Összeköt – Gondoljunk csak bele, milyen élvezettel néztük gyermekeinkkel anno újra Frakk, a Kisvakond, Mazsola vagy Süsü történetét – és mind számos lehetőséget adott arra, hogy újra és újrabeszéljük az abban megjelenített, gyermekünk életében legaktuálisabb, vagy számukra legizgalmasabb élethelyzeteket. Ugyanilyen lehetőséget nyújt a kamasszal való beszélgetésre, kötődésre, ha kedvenc filmjét, sorozatát, illetve az abban bemutatott vitás, rizikós, izgalmas élethelyzeteket beszéljük meg. Gyakran elég csak felhozni egy bizonyos filmjelenetet ahhoz, hogy az addig magába zárkózó kamasz megnyíljon, és a saját kis életéről, gondolatairól kezdjen mesélni. Ez pedig kétségtelenül a közös televíziózás egyik legnagyobb előnye.
Elveimet feladva lelkesen ülök kamasz gyermekeimmel a TV elé. Hagyom, hogy az esetek többségében ők válasszanak, s kíváncsian várom, melyik sorozat letöltését javasolják legközelebbre. Ráadásul amíg együtt TV-zünk, addig is tudom, mit néznek, ami valljuk meg, nem semmi, ha belegondolunk, hogy szinte ellenőrizhetetlen, napközben mihez jutnak a neten.


A kamasz kedvenc sorozatának nézéséből származó előnyökről majd legközelebb írok. Addig is kíváncsian várom kommentekben, kinek milyen érvei vagy ellenérvei vannak a közös TV nézést illetően.


 


Hozzászólások száma: (0)

Síelés otthon, fájó esések nélkül!

2014-01-29 13:59:16A mai bejegyzés apropóját a hétvégére leesett hó adja. Örök téma a nagyobb családon és baráti körön belül, hogy miért nem próbáljuk ki velük a síelést. Nos, erre számos érvet tudok sorolni, az 5 fő számára szükséges felszerelés árától családunk tagjainak ínszalag szakadásra való hajlamán át (a lányomnak egy sima sétálás alkalmával is sikerült a lábát törni, az apjának pedig kamaszkorában szinte törzskártyája volt a gipszelőbe). Ám a legfőbb visszatartó erő, hogy pici gyermekkorom óta gyűlölöm a telet, a hideget, a havat (kivéve, ha abban a meleg szoba ablakából, forró teával a kezemben, puha takaró alól gyönyörködhetem).  Jelen pillanatban elképzelni sem tudom, miért kéne még fizetnem is azért, hogy fázzak és orra essek a hideg hóban.


Ám a technika és egy okos kütyü segítségével az egész hétvégét síeléssel, snowboardozással és síugrással töltöttük, mégpedig úgy ki sem kellett moccani a meleg szobából, s mindeközben az ablakon át gyönyörködhettem a kert behavazott óriás fenyőiben. Ráadásul egyszer sem kellett kéz-és lábtöréstől tartanom mikor orra estem, így nagyszerű, vidám és balesetmentes (tudom, paranoid vagyok) verseny színhelyévé vált a nappalink. (Mondhatni csatlakoztunk a "Védd a környezetet, fogyj videójátékkal" táborhoz....- is....)


  


Mikor pár évvel ezelőtt életem párja kitalálta, hogy karácsonyra lepjük meg a családot egy Wii Fit készülékkel, szokás szerint nem repestem az örömtől, hogy újabb, függőséget okozó kütyüt akar hazahozni. Azonban nagyon meggyőzően adta elő, hogy ez most más, mint a többi, és nagyban elősegíti utódaink egészséges életmódra nevelését. Bár voltak kétségeim, hogy a heti 4x2 óra edzés és egészséges étrend mellett pont egy kütyü lesz a megváltó, teljesen esélytelen voltam a bikából a borjút is kimagyarázni képes férjem érveivel szemben. Én hittem legkevésbé, hogy ennek később örülni fogok!


A Wii Fit alapját egy szobamérleghez hasonló, egyensúlyt érzékelő kütyü adja (Balance Board), ami a másodperc törtrésze alatt érzékeli, melyik lábunkra nehezedünk – így tudjuk irányítani virtuális énünk sítalpait vagy snowboardját. Síugrásnál rogyasztott térdekkel, előrehajolva kell minél gyorsabb sebességet elérni, majd a megfelelő pillanatban kiegyenesedni az ugráshoz – és bizony mindez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik!


Nem csak a másnap jelentkező izomlázzal kell számolni, de bizony koncentrálni sem egyszerű, miközben a többiek jóízűen röhögnek rajtad az idióta pózok miatt.A Wii Fit másik nagy előnye, hogy rengeteg mozgásformát tartalmaz. A fiúk kedvence a fejelős, ahol pontlevonás jár ha a visszafejelt labdák mellett a hozzád vágott cipő és pandafej elől nem tudsz elhajolni (mondanom sem kell, enyém a negatív rekord), de a jóga és erősítő edzésprogramok mellett van kötéltánc, hullahopp (ez különösen szeretik ajánlani a fiúk egy-egy wii-zésbe forduló buli alkalmával a csajoknak – nem is értem, miértJ), boksz, tenisz, aerobic és számtalan más szórakoztató program is. Amellett, hogy szórakoztatva fáraszt, rendszeresen mutatja, hány kalóriát égettünk, beállíthatjuk, mennyi idő alatt hány kilótól szeretnénk megszabadulni, mely eléréséhez minden nap más feladatsort választhatunk.Összegezve, a Wii Fit kiváló példája annak, hogyan lehet a videójátékok függőséget okozó mivoltát jó célra felhasználni és azzal aktivitásra késztetni a felhasználókat, életkoruktól és edzettségi szintjüktől függetlenül, akár egy házibuli keretében is. 


 


Hozzászólások száma: (0)

Okostelefon szabályok - tiniknek, szülőknek

2014-01-16 10:28:41Őszintén meg kell vallanom, mikor életem párja megvette első okostelefonját, először nem értettem, miért vannak a család tagjai olyannyira elájulva tőle. Nem sokkal később totálisan kiakadtam, hiszen a létező összes szabadidejüket az új kütyü fölött töltötték, a különböző alkalmazások böngészésével és azok hasznosságának megvitatásával – ami számomra meglehetősen kínai volt. Hiszen egyrészt ötödikként már nem igen fértem oda, másrészt a vacsorát is el kell készítenie valakinek, ha már a többiek épp az egyik ámulatból a másikba eséssel vannak elfoglalva, és különben is, amint megtudtam: „ezt a lelkesedést nő úgysem értheti”. Nos, ennek némileg ellent mond, hogy legidősebb porontyom lány, és igencsak elkábította őt is az eszköz.


 Igen, mondhatni féltékeny lettem….Nem értettem, hogyan lehet egy „vacak telefontól” ennyire függeni – egészen addig, míg a 40. szülinapomra engem is meg nem leptek vele. Egészen addig dühös és mérges és féltékeny voltam az iKütyüre, de most elvarázsolt!


Ezek után semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy hasonló hatást vált ki a kamaszokból is.De ami sok, az sok....(akár több k-val is)


Ismerős? A tini a reggeli rohanásra fittyet hányva „órákat” tölt a WC-n (ahova természetesen új, karácsonyra kapott telefonját is viszi, ami baromi gyorsan „hozzánőtt”) mert ha már amúgy is ott ücsörög, feltétlenül rá kell néznie a Facebookra, 9gag-re vagy meg kell döntenie az aktuális rekordját a legújabb játékon. És nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen szülő, akit zavar, ha a vacsora közepén vagy egy mondatot félbehagyva felugrik, csak mert épp hívása/ üzenete vagy egyéb értesítés érkezett az okostelefonjára. Éppen ezért, még mielőtt az egymás figyelmen kívül hagyására rászoknának, vagy természetesnek vennék, hogy egy kütyü irányítsa a mindennapjaikat, összeállítottunk egy okostelefon szabályt, mely betartása természetesen ránk is vonatkozik. Nem mondom, hogy minden pontját rögtön kitörő lelkesedéssel, de elfogadták:


1.      1.  Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, ne telefonálgass senkinek, kivéve, ha az sürgős, vagy halaszthatatlanul fontos. Ebben az esetben is légy rövid, lényegre törő! Előre megbeszélted ezt a találkozót, így partnered érezze, hogy számodra most ő a fontos! A Facebook és az internet megvár!


2.      2.  Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, és a telefonod csörög, ne vedd fel, hacsak nem nagyon fontos. Légy rövid, ne bonyolódj hosszú beszélgetésbe!


3.      3. Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, és SMS-t/Facebook értesítést kapsz, ne most válaszolj, csak ha az rendkívül sürgős!


4.      4.  Családi étkezések, ünnepségek során nem telefonálunk, nem SMS-ezgetünk, később visszahívjuk az illetőt – erre találták ki a hangpostát és az SMS-t.


5.       5. Amennyiben nagyobb baráti társaságban vagy, minél többen vagytok, annál inkább lazíthatsz az előző szabályokon. Ugyanakkor a nagy társaság sem kifogás arra, hogy hosszabb időre eltűnj telefonon csevegni!


6.      6.  Ha nagyobb társaságban vagy se ellenőrizgesd a telefonod 2 percenként, hacsak nem valami rendkívül fontos üzenetet, hívást vársz! Éreztesd a többiekkel, hogy fontos számodra a társaságuk, szívvel-lélekkel velük vagy!


7.      7.  Ha nyilvános helyen (buszon, plázában, étteremben stb.) telefonálsz, csöndesen beszélj – senki nem kíváncsi a telefonbeszélgetésedre! Nyilvános helyen ne beszélj telefonon nagyon személyes jellegű dolgokról!


8.      8.  Sose használd az okos telefonod vezetés közben! Se SMS-ezésre, se hívásra, pláne nem internetezésre!!! Ne feledd, ezekkel nem csak a saját életed veszélyezteted!


9.      9.  Ha megérkeztél valahová, vagy elindulsz onnan, mindig küldj egy üzenetet, hogy tudjuk, hol vagy, mikorra várhatunk! Ezt követően a fenti telefonhasználati szabályok érvényesek!


Mit gondoltok? Túl szigorúak lennénk?Ti milyen szabályt vennétek még  fel a listára, vagy mit törölnétek?  Nálatok milyen telefonhasználati szokások vannak?


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Hogyan vegyük rá a tinit az olvasásra?

2013-12-20 21:21:52Avagy: 10 könyv amit érdemes elolvasni még a 2014-es mozi-bemutató előtt


Akárcsak a tinik többsége, az én gyerekeim is filmőrültek. Mindig előre tudják, mi lesz a következő szezon sikerfilme amit érdemes megnézni, s alig várják, hogy többet is megtudjanak róla - hiszen a tudás kamasz körökben is hatalom. Nos, én ezt szoktam kihasználni, s ha a várva várt film könyv formában már megjelent, igyekszem azt beszerezni, s "véletlenül" elöl hagyni (vagy szülinapra/névnapra vele megelpni őket)  - garantáltan ráharapnak!!! 


Egy próbát mindenképp megér, nemde? S innen már csak egy lépés, hogy rájöjjenek: az esetek 99%-ban a könyv sokkal jobb, mint  a film - persze, ezt azért tesztelniük kell.


Íme, az idei év befutói - szerintem:


1. Marcus Zusak – A könyvtolvaj1939. A náci Németország.  Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel a világháború okozta fájdalmak elől a lopott könyvek világába menekül, hogy szavakból építsen magának biztos menedéket.


Mozi: 2014. január


2. Jordan Belfort – A Wall Street farkasaA Wall Street farkasa hihetetlen, de igaz történet, melyből Martin Scorsese készített filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével.  Jordan a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurájává válik. A válság hamvaiból építi fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűri maga alá egész Amerikát. Ő lesz a Wall Street farkasa - annyi pénzt keres és annyit költ luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni sem tud. Korrupció és bűnök szegélyezik a sikeréhez vezető utat, és FBI ügynökök lihegnek a nyomában. Fiatal tőzsdeügynökök istenítik, és vakon teljesítik az utasításait. Jordan nagyon magasra jut, ahonnan nagyon mélyre zuhan - végül csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélik.


Mozi – 2013. december 26


3.Veronica Roth – A beavatottEz lehet az új Éhezők viadala. Egy 5 csoportra tagolódó társadalom és egy, a jövőn változtatni kész bátor tini története, szerelmi háromszög nélkül!


Beatrica Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek.

Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is. (lázadó2.rész)


Mozi – 2014 március


 


4. John Green  - Csillagainkban a hibaEgy végstádiumban lévő lány története, aki szerelmes lesz.


A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni. "A csillagainkban a hiba" - John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.


Mozi - Június 2014


5. James Dashner – Az útvesztőJames Dashner Carta Young című trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató.


Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik. hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.


Mozi: 2014. szeptember


6. Gillian Flynn – HoltodiglanAmy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá... A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét?


Mozi: 2014. október


7. Joe Hill - SzarvakIg Perrish akinek barátnőjét, Merrint megerőszakolták és meggyilkolták, egy reggel arra ébred, hogy szarvai nőttek. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög...És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert - olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!


Főszereplő: Daniel Radcliffe and Juno Temple


8. Gayle Forman – Ha maradnékKépzeld el, hogy mindened megvan, amiről egy 17 éves lány csak álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy mindezt elveszítheted. Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz. Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál? Egy kómába esett lány története.


9. Suzanne Collins – A kiválasztottBár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.

De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?


Mozi: 2014 november


10. Joseph Delaney – A szellem inasa (Wardston krónikák)A dark fantasy történet az 1700-as években játszódik: főhőse egy öregedő lovag és boszorkányvadász, aki századokkal ezelőtt foglyul ejtett egy nagyhatalmú boszorkányt. Ám a boszorkány megszökik, és bosszúvágya háborút indíthat az emberek és a természetfölötti hatalmak között. Az öreg lovag egy hónap alatt megpróbál felkészíteni egy új tanítványt, egy hetedik fiú hetedik fiát, Thomas Ward-ot, hogy esélyük legyen az ellenállásra. Thomasnak meg kell tanulnia elűzni a kísérteteket, megfékezni a boszorkányokat, és koboldot kötni. De mikor csapdába csalják, és ő kiszabadítja Malkin Mamát, a Tartomány leggonoszabb boszorkányát, borzalmas dolgok történnek...


Mozi: 2014. szeptember


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Ajándékötlet nagy kamaszoknak

2013-12-17 09:29:40Nem tudom, ki hogy van vele, az én tapasztalatom az, hogy a kamasz fiaim között viszonylag rendszeres (ám szerencsére nem "vérre menő") hatalmi harcok és az egymásnak történő beszólások azonnal eltűnnek, és a legjobb, leg példaadóbb, leg együttműködőbb tesókká válnak, ha egy-egy szülinap vagy karácsony alkalmával új, izgalmas videójátékhoz jutnak. Ilyenkor a legnagyobb egyetértésben mentik meg a világot - mely projectbe apukájukat is szívesen beveszik. Számomra pedig nem csak az okoz elmondhatatlan örömet, hogy életem férfijai a legnagyobb egyetértésben töltik  el ezeket a boldog órákat, hanem az is, hogy ilyenkor anélkül lesz kész pillanatok alatt a házi feladat, segítenek a háztartásban és viszik sétálni a kutyát, hogy egyetlen szóval kérni kéne.....Hiszen a szabály, mely szerint "első a munka...." a videojátékozásra is érvényes:)


Őszintén, ha tudtam volna, hogy ez ilyen egyszerűen elérhető, anno nem elleneztem volna oly sokáig a videojátékozást....


Idén karácsonykor az alábbi játékok bármelyikével hasonló hatás érhető el akármelyik nagyobb kamasz fiúnál:


Need for Speed: RivalsAz illegális versenyzők és rendőrök közti harcban eldönthetjük, kinek az oldalára állunk. Akárhogy is döntünk, a szuperautóknak köszönhetően eszelős száguldásban lesz részünk.


Gran Turismo 6Monumentális játék, több mint 1200 autóval – így tutira nem csak kamasz fiunk, hanem párunk is szívesen játszik majd vele! Az autókat lehet tuningolni, festeni, kiegészítőkkel ellátni, és pályákat is alkothatunk.


Beyond Two SoulsFőszereplője egy fiatal, különleges képességekkel rendelkező lány, akinek életét több évtizeden keresztül, kutatólaborban töltött gyermekkorától követhetjük végig. Látszólagos képességei egy szellem, Aidan irányításával függenek össze – ő a második irányítható karakter. Igényes, okosan megírt játék.


Assassin’s Creed IV: Black FlagA karibi térség kalózéletét bemutató játék hajóroncsok, kincses szigetek, ősi romtemplomok, eldugott csempésztanyák felfedezésére hív.


Call of duty: GhostsAz egykori kommandósok legjavából összeállt csúcsosztag felveszi a harcot az USA-t megtámadó és elfoglaló csapattal szemben. Elképesztő katonai túra szerte a világon, víz alatt és levegőben játszódó küldetésekkel, kutya csapattaggal.


Batman: Arkham OriginsFő ellenfelünk Black Mask, aki hatalmas vérdíjat tűz ki a sötét lovag fejére, így orgyilkosokkal és korrupt rendőrökkel is fel kell venni a harcot.Hozzászólások száma: (0)

Ajándékötlet kiskamaszoknak

2013-12-12 12:51:59Talán a kamaszokat a legnehezebb meglepni olyan ajándékkal, aminek biztosan örülnek - hiszen oly sok minden érdekli őket, és oly gyorsan változik az érdeklődési körük. Ennek ellenére megpróbáltam összeszedni azokat a videojátékokat, melyek minden bizonnyal tuti befutók lehetnek a kiskamaszok számára, de a család többi tagja számára is felhőtlen szórakozást ígérnek.  Íme:


Angry Birds Star WarsA játék a film a történetét követi, melyben a mérges madarak olyan hősök után lettek ábrázolva, mint Luke Skywalker, Obi Wan Kenobi és Han Solo, miközben a disznók birodalmi gyalogosokként, tuskan raiderekként jelennek meg. A játék során eljutunk a film összes ikonikus helyszínére, mint a Tatooinera, a Hothra és a Halálcsillag alapján modellezett "Pig Starra” .


 Lego Marvel Super Heroes


 


A jól ismert filmes szuperhősök világára épülő játék, melyben a világ megmentésére alakíthatjuk a Vasembert, a Fantasztikus Négyest, az X-Men tagjait, a bosszuállókat, de Pókembert, Hulk-ot, vagy Amerika Kapitányt is.


Just Dance 2014A világ legkedveltebb táncos játéka a Just Dance, melyben  olyan előadók ismert zenéire rophatjuk, mint Bob Marley, a Daft Punk, David Guetta, az ABBA, George Michael, Lady Gaga, Katy Perry vagy éppen will.i.am. Bizonyos pályákon egyedi koreográfia van kitalálva mindegyik táncosnak, hogy még színesebb legyen a buli. Zsírégető módban teljes mértékben személyre szabható, hogyan szabaduljunk meg a kalóriáktól. Egyedi lejátszási lista és kalóriaszámláló készíthető, hogy az edzés is élmény legyen!


KnackAz emberek és a goblinok által hívott háború adja a hátteret ennek a vidám és könnyed akciójátéknak, amely a fiatalabb közönséget is képes elvarázsolni. Knack, a címadó gólemszerű lény igen különleges jószág: teste nem szilárd, hanem kövek, jég- és lávadarabok, üvegszilánkok, fémreszelékek együtteséből épül fel. A testbe olvasztott anyagok extra képességeket is adnak, ezeket kell pályáról pályára eltérő módon használni.


 FIFA 14


 


A FIFA 14 a nagy meccseket idéző élményt ígér, ahol a játékosok a középpályáról felépített támadásokkal, a mérkőzés iramának diktálásával teremthetnek helyzeteket. A Tiszta lövés nevű  funkciónak köszönhetően minden kapura lövés valószerűnek fog tűnni. A FIFA 14 lebilincselő online funkciókat és élő szolgáltatásokat kínál, melyek közvetlen kapcsolatot teremtenek a sporttal és a játékosok között az EA SPORTS Football Club segítségével. A FIFA 14 a foci közösségi hálója, ahol a szurkolók találkozhatnak és versenghetnek egymással, és osztozhatnak az élményben több millió másik játékossal a világ minden tájáról.


 NBA 2K14


 


Az NBA 2K14 nem pusztán a kosárlabda pattogtatásáról szól: megpróbálja átadni azt az életérzést, azt a hangulat is, ami ezzel a sporttal együtt jár, és a lehető legváltozatosabb nézőpontokból közelíti meg a kosárlabda élményét. Alkosd meg saját játékosodat, vagy törj bajnoki babérokra egy egész csapattal; gyakorolj tét nélkül a tornateremben, vagy harcolj a győzelemért a közönség ovációja mellett


 


Hozzászólások száma: (0)

A videojáték 6 pozitív hatása az egészségre

2013-12-11 08:55:25


Mint a szülők többségének, nekem is előítéleteim voltak a videojátékozással kapcsolatban. Enélkül nőttünk fel, és leginkább csak a veszélyeiről, árnyoldalairól hallani, míg előnyeiről annál kevésbé. Miután életem párja úgy döntött, hogy utódai nem nőhetnek fel videójáték nélkül, és meglepte őket (magát?) egy készülékkel, egy sor morgás után utánanéztem a dolognak: meglepő módon, több szempontból is pozitív hatással van az egészségre –bár nem állítom, hogy  a videojáték lenne a legegészségesebb hobbi.


Csökkenti a stresszt és depressziót – Ha párod idegesen jön haza, míg a vacsi elkészül, ültesd le őt is a gyerkőcök mellé egy kicsit nyomogatni! Miért?  Bár a videojátékokról legtöbbünknek a véres erőszak jut eszünkbe, kutatások bizonyítják, hogy bizonyos videojátékok csökkentik a frusztrációt, szorongást, agressziót, depressziót, mivel ezek helyett a játékra koncentrálunk, így relaxáló hatásúak. 


 


Fejleszti a döntéshozó készséget – Ki hitte volna, hogy nyomogatás kell ahhoz, hogy az időnként idétlen kamaszból felelősségteljes felnőtt legyen? Mivel a legtöbb videojáték gyors reakciót kíván, melyet sokszor a pillanat törtrésze alatt kell meghozni, kutatók szerint épp ez az, amivel a játékos agya edződik ahhoz, hogy a való világban a megfelelő döntéseket hozza. Az akciódús játékok stimulálólag hatnak a döntéshozó folyamatokra azáltal, hogy elemezni kell a rendelkezésre álló információkat, az adott helyzetet és környezetet – annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk. Fejleszti a reflexet – A rendszeresen videojátékozók reflexei jelentősen jobbak, mint azoké, akik nem játszanak. Azt hiszem, ezzel nyugtatom majd magam, mikor már egyedül vezetnek….


Javítja a látást – Bár legtöbbször azt halljuk, hogy a képernyő előtt töltött idő rontja a szemet, kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik rendszeresen videojátékoznak, a látás átlagosan 20%-kal javult! Ennek oka, hogy az akciójátékok sok figyelmet és éles látást kívánnak. Ebben lehet valami – nemrég a szemészeti vizsgálaton a doktornő azt mondta a fiaimnak, hogy ilyen hibátlanul eddig csak egy hivatásos vadász tudta a miniatűr számokat elolvasni!


Javít a krónikus betegek állapotán, fájdalomcsillapító hatású – A Utah egyetem kutatása szerint a rendszeres videojátékozás javítja az autizmusban, Parkinson-kórban és depresszióban szenvedők állapotát, mivel pozitívan hat az agy jutalmazásért felelős központjára!


Bármilyen őrülten is hangzik, a videojátékozás csökkenti a fájdalmat azáltal, hogy a fájdalomból kiszakítva a beteget egy virtuális világba röpíti. A „Snow World” nevű játékot (hógolyóval kell pingvinekt, hóembereket eltalálni) például kifejezetten háborús sérült katonák fájdalomcsillapítására találták ki az USA-ban!


Javít az orvosi ellátásunkon – Hogyan? Az Archieves of Surgery című szaklap szerint a rendszeresen videojátékozó sebészek átlagosan 24%-kal gyorsabban és 32%-kal kevesebb hibaszázalékkal végzik a műtéteket, mint társaik. Úgyhogy ha arra kerül a sor, biztos ami biztos, megkérdezem majd az orvost, mennyit nyomogat….

 


 


 


Hozzászólások száma: (0)