Bukásra állok év végén! Mit tegyek?

Szia! Ha bukásra állsz így év vége felé, vagy csak szimplán kíváncsi vagy mi a teendő ilyenkor, nézz be, mert hasznos tanácsokat olvashatsz! :)

pattsims97 2013.06.06. - 16:01 4791 látogatás 1 bejegyzés

A bukás veszélyeztet? Itt van pár tanács!

2013-06-06 16:24:50

Gondolj csak bele. Nem vagy éppen az osztály agya, és mondjuk matekból egész évben stabil 2-es átlaggal elvoltál. De évvége felé beszedsz pár rossz jegyet, és az utolsó két hétben derül ki, hogy nagyon is bukásra állsz. Rettenetesen megrémülsz, mi tévő legyél most.


1. Nyugalom!


Először talán összetörve, és végigsétrve érzed magad. Haragszol a tanárra, haragszol a jegyeidre, haragszol a világra... De gondolj bele; a legfőbb hibás csak is te vagy! Ne okold ez miatt a tanárodat, hiszen, amikor dolgozatot íratott veled, nem azt akarta, hogy még egy rossz jegyet szerezz, hanem hogy javíts. És az érzelmeidet ne a környezetedre vetítsd ki, hiszen erről senki más nem tehet! Próbálj meg megnyugodni, és inkább azon agyalni, hogyan úszhatnád meg mégis a bukást! :)


2. Számítsd ki az átlagod, mentsd ami még menthető!


Mindenképp számold ki az átlagod! Az is megeshet, hogy a tanár számolta el, vagy éppen figyelembe sem vette! Ez sokat segíthet! (A tanulmányi átlag kiszámítása: add össze a jegyeidet az adott tantárgyból, lehetőleg az egész évit, majd oszd el a jegyek mennyiségével! Pl.: 2+2+1= 5:3= 1,7)


3. Beszélj a tanároddal!


Ne félj oda menni hozzá, hiszen ha látja, hogy érdekel a téma, és nem szeretnél megbukni, segíteni fog. Mond el neki az átlagod, kérdezd meg tőle a jegyeidet. Kérdezd meg tőle, hogy esetleg felelhetnél-e, vagy írhatnál-e még egy dolgozatot!


4. Tanulj!


Ha sikerült megbeszélned a tanárral, és még megmenthető a jegyed, nem feltétlenül kell egyből a szüleidre rohanni, azzal, hogy "jajj, meg fogok bukni". Ezzel csak magadnak, és nekik is rosszat teszel. Ne fesd az ördögöt a falra! Ha pedig megvan a dolgozat, és mondjuk, minimum 3-masra meg kell írnod, ahhoz hogy átmenj, akkor adj bele mindent! Kérj segítséget egy barátodtól, a tanárodtól, vagy menj el korrepetációra ha az segít! Ha már egész évben lazán vetted, legalább ezt az utolsó dolgozatot írd meg rendesen! Hidd el, meg tudod csinálni! :)


5.* Ha mégis megbuksz


Ha már minden veszve, és nincs remény, akkor se csüggedj. Beszéld meg szüleiddel, előbb-utóbb úgy is megtudják. Készülj a pótvizsgára (amit általában Augusztus-ban tartanak) rendszeresen, ne hagyd az utolsó hetekre, hiszen itt az egész év anyagából kell megmutatkoznod! Ne add fel! Erre van időd tanulni! Meg tudod csinálni! :)


 


Hozzászólások száma: (0)