Az élet nagy dolgai

Gondolatok erről arról.

regina 2008.11.25. - 15:04 37170 látogatás 10 bejegyzés

Dopping

2009-02-19 16:42:14

Még annó voltam Nyíregyházán, a Magyar Sporttudományos Társaság előadássorozatán, és ott osztogattak ezt-azt, többek közt egy könyvet: Frenkl-Gallov: Mi történt Athénban – Doppingtitkok nyomában.

Szerintem egyértelmű, hogy miről szól, de ha mégsem, azért tőmondatokban összefoglalom.Athén, Olimpia, 2004, diszkosz, és kalapácsvetés, Fazekas Róbert és Annus Adrián, súlyemelés, Gyurkovics Ferenc és Kecskés Zoltán. Doppingvétség és lebukás.

Mindenkinek megvan a vélemény: doppingoltak, nem doppingoltak, saját vizelet vagy nem, „öntöttek” vagy nem…

Nekem is van. Véleményem. Mindenkinek van egy sajátja, de igazán senki nem ismeri a valóságot, azon a néhány emberen kívül, aki ott volt. Így én maximum ítélkezni tudnék, de azt ilyen nyilvános fórumon nem szeretnék. Meg ki az a medika, aki olyan nagynevű orvosokat vádolna, mint Dr. Pikó Károly vagy Dr. Mezőfi Miklós. Nos megteszi ezt mindenki helyett a könyv szerzője. Akiről szintén nem alkothat negatív véleményt egy medika.

Igazán csak annyit mondanék, hogy az becsülendő Fazekas Róbertben, hogy újrakezdte és elindult Pekingben és 8. lett. Mondhatnám, hogy példaértékű, de ott volt Athén.A lényeg az, hogy számos hasznos információt is megtudtam a könyvből, mint például, hogy milyen „egyszerű” ember volt Big Ben Johnson. A könyv alapján már-már meg is sajnálja az ember lánya. De tényleg. Néhol érezhető a hangvételen, hogy kicsit neheztel a szerző Amerikára, mert, mint tudjuk közülük senki nem bukott meg Athénban (sőt egy nyugat-európai sem). „Tiszták” voltak. Na ezen a ponton nyilvánítok véleményt.

Az élsportban csak az nem doppingol, aki nem bukik le.

Ott volt éveken keresztül a
THG, ami talán még most sem derült volna ki, ha nincs egy sértődött amerikai edző, aki lebuktatja az egész hálózatot. Persze ez a szer a gazdag országok doppingja volt. Egy anabolikus szteroid, amit nem tudtak kimutatni, mondhatni a létezéséről sem tudtak. Évekig mindenki tagadott, majd megtört a jég, Marion Jones elefántkönnyeket hullatva visszaadta az aranyait. Szomorú eset, de legalább tisztességes így utólag.Na de nem is ez a lényeg. Igazán akartam pár sort írni bevezetőnek, de hát friss az élmény és én sportról órákig tudok beszélni és írni is
:)Amit eddig nem tudtam, és most olvastam és mélységesen megdöbbentem, hogy éveken át h
asználták doppingnak a terhességet. A verseny előtt egy-két hónappal teherbe ejtették az atléta nőket, majd utána megszakították a terhességet…

És itt megint nem tudok mit mondani.

Mert ha tudatlan tiniként azt mondják nekem, hogy Olimpiát nyerhetek csak be kell kapnom pár pirulát, vagy belém nyomnak szurit, akár igent is mondtam volna. De azért az abortusz. Az más téma. Annyira tán sose lettem volna hülye, hogy mindezt direkt csináljam azért, hogy nyerjek egy aranyat. Az én értékrendemben nincs az az arany…Nos hát ezt akartam megosztani, lehet, hogy ez csak nekem új, de akkor is borzasztó.

Nem hiszem, hogy a sportolók tisztában vannak minden lehetséges következménnyel, amikor belekezdenek egy anabolikus szteroid kúrába. De ez megint nem az én tisztem, hogy ítélkezzek. Nálam okosabb emberek megteszik ezt…


Hozzászólások száma: (0)

Szmogriadó

2009-01-12 14:55:01

A közelgő téli időjárás gyakran hoz olyan helyzeteket, amikor a városok szennyezett levegője nem tud kitisztulni. Ez elsősorban a közlekedésnek, a korszerűtlen fűtésnek és az iparnak "köszönhető".

Néhány évtizede még ismeretlen fogalom volt a szmog, szmogriadó kifejezése Magyarországon, azonban az elmúlt esztendőkben egyre gyakrabban halljuk. Riasztó mértékben nő a városok légszennyezettsége, s erről mi, lakosok, polgárok tehetünk. Ellene is nekünk kellene tenni, ezért írom ezt az ismertetést a légszennyezésről.

Az urbánus életforma modern változata nélkülözhetetlennek tekinti az autót. Ennek következményeképpen városaink utcáin már szinte lehetetlen gyalogosan, biciklivel közlekedni, mert mindent elfoglalnak a kocsik. Bárki megfigyelheti, akár egy röpke 10 perces mini-felmérést végezve saját maga is, hogy hányan ülnek ráadásul egymagukban az autóban… Én a buszomra várva szoktam számolgatni, és jó, ha minden huszadik kocsiban utazik még valaki a sofőr mellett… (Most nem fogok az így elpazarolt iszonyú mennyiségű energiáról beszélni, csak a szennyeződésekről.) A rengeteg autó miatt állandó dugók vannak, amelyek csak fokozzák a feleslegesen kibocsátott káros anyagok mennyiségét. A mai autók általában 4-5 személy szállítására alkalmasak, vagyis könnyedén lehetne negyedére csökkenteni az autók számát pusztán azzal, ha nem magányosan járnának velük az emberek. S akkor még nem beszéltünk a tömegközlekedésről, amely valódi alternatíva is lenne.

Mik azok a gázok, amelyeket a szennyezett levegőből belélegezhet ma egy nagyváros lakója?

A főbb egészségkárosító összetevők: nitrogén-oxid, szén-monoxid, szén-dioxid, kén-dioxid, szénhidrogének, ózon, ólom. (A kén-dioxid a hagyományos széntüzelés visszaszorításával nagy mértékben csökkent a fejlett országokban, ma már nem éri el a WHO által meghatározott egészségügyi határértéket. Ahol jelen van, ott a levegő nedvességével kénsavat alkotva gyengíti, károsítja az építményeket mind a mai napig.)

A szmognak két fő fajtáját különböztetjük meg: az ún. londoni típusú szmogot, amely elsődlegesen a szén elégetéséből származó szennyeződéseket tartalmazza, illetve a los angelesi típusú szmogot, amely az ún. fotokémiai szmog, ennek forrása elsősorban a közlekedés. A kétféle szmog időjárástól függően képes kialakulni.


 
 Hozzászólások száma: (0)

Vízkereszt

2009-01-07 14:44:31

Ez a nap a három király járás napja, a bibliai napkeleti bölcseket megszemélyesítő alakoskodók köszöntő szokása. Arról azonban, hogy milyen összetett ünnep is ez, honnan ered és hogyan került be a keresztény ünnepek sorába, s hogy régebbi ünnep, mint a karácsony, biztosan kevesebben tudnak.

Vízkereszt a "karácsonyi tizenketted" zárónapja.

A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése elnevezésű ünnepe. /A keleti egyház e napon Krisztus születését ünnepelte. / A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál. Ezért január 6-át a Háromkirályok napjaként is emlegetik. A vízkereszt elnevezés pedig - a szintén e naphoz kötött - Krisztus megkeresztelkedésére utal. Ennek emlékére a nyugati egyházakban a templomokban vizet szentelnek, s e szentelményből a hívek igyekeznek hazavinni valamennyit. A szentelt víz ugyanis sok mindenre használható az év folyamán. A vízszentelés mellett ilyenkor a házakat is megszentelték. Ennek a szokásnak koleda, vagy koledálás a neve. Az ünnephez tartozott a Háromkirályok megjelenítése: a Háromkirály-járás is.


Hozzászólások száma: (0)

Aranyköpések kifogyhatatlanul

2008-12-21 17:59:03

|Nyelvtan|

Tanár: Az ajtó felöliek nyissák ki a szájukat, a padtárs pedig nézzen bele.|Matematika|

Tanár: Hagyjátok egymást abba!Tanár: Mire kiér a táblához, kicsöngetnek. <Erre megszólal a csengő>Tanár: Mondjad, Miklós!

Diák: De Tanárnő, én Bence vagyok!

Tanár: Elkereszteltem, mert rendetlen.|Biológia|

Tanár: Miben egyeznek meg ezek a sejtek?

Egy lány /szőke/: Mindegyiknek van egy kis pont a közepében.


Hozzászólások száma: (0)

Matek

2008-12-16 17:20:54

Íme a nagy felfedezésem:


A matematikában a „csak” nem válasz. Csak az elején, ameddig a rendszert felállítom. De a matematikus allergiás a „csak”-ra (axiómákra, kinyilatkoztatásokra, azokra a mondatokra, amit ha törik, ha szakad el kell fogadni), igyekszik is minél kevesebb effélével dolgozni.

Óráról órára: hiába magyarázom, a gyerek nem érti, pedig a napnál is világosabb, ergo biztosan érti, csak pimasz, mert ő is azt gondolja, amit a kollégák elsöprő többsége, hogy a mateket tudni totál fölösleges. 

Vagy: itt van egy feltételrendszer, ebből ki kell deríteni ezt vagy azt az izgalmas jelenséget, a diák viszont csak pislog azokkal az ártatlan szemekkel, és mond valamit, aminek semmi köze ahhoz a szépséges feltételrendszerhez. Vagyis önkényeskedik, pimasz és önkényeskedik, azt hiszi, hogy bármit mondhat, vagyis azt hiszi, ő az úr. Itt már rezegnek az osztály ablakai, a naplóban ott az 1-es, de úgy, hogy a papír átlyukadt, a fiú vagy a lány meg ott áll végtelenül eltiporva.

A diák persze félni kezd, a félelem kezdete pedig a gondolkodás vége. Gondolkodás nélkül elég sok emberi tevékenységet lehet művelni, de matematikát gondolkodás nélkül nem. 

Hát így van ez!!!


Hozzászólások száma: (0)

Aranyköpések

2008-12-16 17:01:24

Na azért mindeki tud jókat mondani, de hogy ezt dogában be is adni? Íme néhány: :D


A hösies várkatonák általában nem érték meg a haláluk napját, mert már korábban elestek a csatában.

A hajó jéghegynek ütközött és elsüllyedt a Duna közepén. Innen gyalog folytatták útjukat.

Az ókorban a szabadokat csak a rabszolgák elégíthették ki.

Amíg Madách a börtönben sínylödött, felesége romlásnak indult.

Szulimán szultán az egri vár alatt haragjában megütötte a gutát.

A janicsárok felmentek Budára, elszaporodtak es elfoglalták a várat.

IV. Béla a tatárjárás után a kihalt nép pótlásáról személyesen gondoskodott.

IV. Bela várromokat épített.

Mikor II. Endre a Szentföldön hazatért, országát és feleségét fenekestül feldúlva találta.

Dugovics Titusz hátsóját a falnak támasztotta, es azon felmászott.

A századfordulón Ady termékenyítette meg a tudósokat.

Radnóti Miklós fasiszta építötáborban halt meg.

Móricz Zsigmond kesöbb megnösül, és elveszi feleségét.

A néma Katrin hallgatag lett…

Arany Janos 1817-töl 1822-ig születtet.

A Hunyadi Laszló olyan ballada, amelyben a föhöst feldolgozzák.

Rákóczi Ferenc úgy halt meg, hogy belefulladt a Rodostóba.

Arany János velszi bárdokkal sújtott le a Habsburg-házra.

Leonardo da Vinci két olasz földbirtokos volt a középkorban.

Zrínyi Miklóst a bécsi kamara által feltüzelt vadkan ölte meg.

Petöfi egy szegény cselédlány és a magyar nép fia.

Petöfi úgy rohant a csatába, hogy jobb kezében a vers, bal kezében pedig a kard volt.

Kölcsey 1815 januárjától 1816 tavaszáig nem írt verset. Ebböl az idöszakból 3 verse maradt ránk.

A vers elsö részében egy nagy lógó férfifejet látunk.

A Csongor alá felsorakozó szereplök: Tünde..

Egy gyermek kihordása 9 hónapig tart függetlenül attól, hogy hány nöt alkalmazunk a feladat megoldásához.


Hozzászólások száma: (0)

Adventi koszorú és egyéb finomságok

2008-12-01 11:33:48

Vasárnap ki-ki meggyújtotta az első gyertyákat az adventi koszorún...szép volt. Én ilyenkor mindig kicsit sajnálom a koszorút, egy gyertya leég, aztán meg követi a többi, és sosem lesz mind ugyanolyan nagyságú... :). És csak 4 hétig lehet a szépségében gyönyörködni. Kár. De ez így van rendjén. Vagy hagyományban, vagy hogyis?

Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe. A kerék jelentésű Yule- a fény visszatérésének ünnepe- szó az élet örök körforgására, az örök újjászületésre utal. Ilyentájt a kelták az ajtókra örökzöld ágakat aggattak, fagyönggyel, magyalággal díszítették azt. Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik. Uralkodó színei a zöld (örökzöld), a piros és az arany, melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún.

És annak akinek ami késik az nem múlik:
A koszorú elkészítéseAlapanyagok:

• széna vagy szalma, moha, hajlítható gallyak

• vagy 25-30 cm átmérőjű szalmakarika

• 4 db gyertya, aminek színét a lakásunk színeihez igazíthatjuk

• drót, amivel a gyertyákat rögzítjük a koszorúhoz

• 0,3 mm átmérőjű aranyszínű drót a szalma- vagy szénakoszorúhoz

• Csípőfogó

• Ragasztó

• kapocs vagy U szeg (virágkötőtű)

Tekerjük körbe a szalmakarikát a szalmával vagy a szénával.

Az aranyszínű, 0,3 mm-es drótot kötözzük a koszorúra.

Tegyünk egy maréknyi szénát a koszorú külső peremére és tekerjük körbe rajta.

Ezt az egészet rögzítsük a dróttal.

Készítsük el ugyanígy a koszorú belső peremét.

Az egész koszorút fedjük be a szénával vagy a szalmával.

A legegyszerűbben úgy lehet rögzíteni, ha kívülről befelé haladva körkörösen betekerjük a koszorút, és közben a drót alá helyezzük a kiválasztott ágacskát, így egyben magát a szalmakoszorút is megerősítjük. Ügyeljünk, hogy a koszorú felső, külső és belső felülete is alaposan be legyen takarva, de ahhoz, hogy a kész koszorú stabilan álljon, az alját tanácsosabb csupaszon hagyni. Amikor körbeértünk a beburkolással, az első és az utolsó ágakat toljuk be egymás közé és alá. Amennyiben a koszorút falra vagy ajtóra akasszuk, a drótot ne vágjuk el, hanem formáljunk belőle egy akkora hurkot, amellyel már kényelmesen fel tudjuk lógatni a kiszemelt helyre. Erősítsük meg a hurok végét és a drót végeit szúrjuk bele a szalmakoszorú aljába.Azért vannak kivételek...akiknél olyan dolgok is fellelhetők, amely nemhogy súrolja, de a felszabaduló hőtől már porrá is égett a jó ízlés határa... 


Hozzászólások száma: (3)

Mikulááááás

2008-11-28 15:14:54

Már nem kell sokat aludni, és itt a várva várt csoki és virgácsajándékozó láthatatlanság: a Mikulás.


Még jó, hogy van külön erre a célra kifejlesztett ˇ"zokni", így nem kell cipőt pucolni...tudnillik nálam a cipőpucolás úgy néz ki, hogy ha nagyon dzsuvás akkor alap, de amúgy meg, ha sikerül reggel úgy elkészülni, hogy a sietős ajtóbecsapás és a buszhoz rohanás előtt annyi időm marad, hogy elgondolkodom, mit is csináljak, na akkor szoktam.


Tehát az örök kérdés: Hol lakik a Mikulás???Ezen kérdésre választ keresvén találtam a következő oldalakat:


www.the-north-pole.com


www.santaclauslive.com


No itt abba is hagytam a keresgélést, mert ekkorra felmerült bennem egy másik hatalmas kérdés: most akkor hány Mikulás is van?!


Hozzászólások száma: (0)

Miklós alias Mikulás

2008-11-26 10:39:59

Azt hiszem, nem sokan tudják, honnan is a Mikulás mizéria. És akkor főleg hogy jön ehhez Miklós püspök? Lássuk csak:

Krisztus után 245-ben kis-ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. Alig kezdte el iskoláit, mikor Patara városában nagy járvány tört ki, és mint kisgyermek, árvaságra jutott. Ezért a szüleitől örökölt hatalmas vagyonával Patara érsekéhez, (aki apja testvére volt,) a város kolostorába költözött. Az Ő felügyelete mellett nevelkedett, majd iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta. Életét az emberiségnek és a gyerekek tanítására szentelte. Bárki kérte, mindig segített. Legendás körülmények között püspökké választották.

A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betevő falatra is alig jutott. Három férjhez menés előtt álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandalló szerű tűzhelybe száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, a hóborította Taurus hegyről, mivel mindig ilyenkor télen történtek ezek a csodák, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. Az idő folyamán mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve, már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítő! De kiderült ez abból is, hogy december 5-én a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte " Noel Baba" -nak, ami azt jelenti " Ajándékozó Apa".

Hosszú, békés öregkort ért meg. A legenda szerint lelkét (342. december 6-án) angyalok vitték végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás eredt. Ebből a tiszta forrásból áradó szeretettel küldi legendája a mai gyerekekhez utódát, a Mikulást. 


Hozzászólások száma: (0)

Jujj karácsony

2008-11-25 15:23:24

Nem tudom, de ahogy közeleg a karácsony, és nem hetekkel, hanem hónapokkal előtte, mindenkit kitör a frász, hogy mit is vegyen??? A suliban az oszt.társnak, merthogy persze hogy azt húztam, akit a legkevésbé ismerek és még kb. 2 szót ha naponta váltunk (ebbe beletartozik a szia is érkezéskor és távozáskor). Szóval ez gáz. Na de mit vegyek a szüleimnek, vagy a tesómnak, aki egyébként meg sem érdemelné???


Foggggalmam sincs. És senkinek nincs épkézláb ötlete...mert azok vagy kilőve, vagy a költséghatáron túllőve. És ez lenne a karácsony lényege? Ja és a mikulásozás...azt se feledjük. Tulajdonképpen a sulis dolog azzal van kombinálva, de a lényeg, hogy nem tudom mit és hol vegyek. Na majd lesz valami. Valami aminek én is örülnék, ami tetszik, aztán vagy nem azt adom oda, vagy veszek magamnak is belőle. :)


És ezzel elindul a karácsonyi őrület... arról nem is beszélve már mi van a plázákban... alig várom a karácsonyt! 


Hozzászólások száma: (2)