Rock and Roll lifestyle

Egy blog rólam, a zenéről, a zene éltető erejéről! Élményeimről és mindenről ami érdekes!

Csépe 2009.03.14. - 11:26 7501 látogatás 8 bejegyzés

Chili a sebre avagy a Scar Tissue

2010-01-24 21:06:33
Mindenki tudja aki egy picit is ismer, hogy kedvenc zenekarom az RHCP. Nos, nemrég vettem kezembeaz énekesük önéletrajzát. Bár nem egy egy estés mű rengeteg érdekes és őszinte vallomást olvashatunk ebben a könyvben. Aki egy picit is szereti a Chilit és szeret olvasni annak garantálom, hogy ez lesz a kedvenc olvasmánya.

Most pedig egy kis ízelítő:

1983-ban négy önjelölt `bunkó` tört ki a Los Angeles- i zúzós neopunk-rock mezőnyből. Teljesen egyedi, életveszélyesen kozmikus hard-core-funk zenéjükkel hívták fel magukra a figyelmet. Húsz évvel később a Red Hot Chili Peppers minden buktató és alakváltás ellenére a világ egyik legsikeresebb zenekarává nőtte ki magát. A Red Hot szövegírója és énekese, Anthony Kiedis végig ott ült a hullámvasúton. A Scar Tissue Kiedis perzselően őszinte memoárja ámokfutásnak is beillő életéről. Anthony a Közép- Nyugaton töltötte gyermekkorát, majd tizenegy évesen Los Angelesbe költözött az apjához, Blackie-hez, aki akkoriban a hollywoodi elit legmenőbb tabletta-, fű- és kokaindílere volt. A mindennapos tivornyákon, amelyeken olyan prominens Sunset Strip-i csillagok is megfordultak, mint Keith Moon, Jimmy Page és Alice Cooper, az akkor még csak tizenkét éves fiúnak jutott bőven az apja csajaiból, illetve drogjaiból. Rövid gyerekszínész-karriert futott be, majd miután kihullott a UCLA-ről, fejest ugrott a Los Angeles-i underground szcénába. A díványlakó, kajatolvaj, koncertekre belógó, speedet, kokaint és heroint lövő Kiedis minden éjjel kétségbeesetten kutatta az igazi nagy flasht. Ezt végül a zenében lelte meg. Amikor összeállt három gimis haverjával, az élete végre értelmet nyert: felszabadítani az emberek libidóját és terjeszteni a Chili Peppers szívvel-lélekkel bulizós életfelfogását. A zenei újítónak számító Uplift Mofo Party Band keresztül-kasul bejárta az Államokat, és egy egész generációnyi zenészre gyakorolt hatást. A Scar Tissue sava-borsát az Anthonyval kapcsolatba került különböző ünnepelt hírességekről szóló történetek adják. A sikernek és az élvezetek mértéktelen habzsolásának azonban mindig megvan a maga ára. A Scar Tissue-ban Kiedis őszintén ír zenész- és egyben lelki társa, Hillel Slovak túladagolásáról, illetve a saját maga véget nem érő küzdelméről a kábítószerrel. Volt idő, amikor a ma már multimilliomos Anthony hajléktalanként speedballozott mexikói gengszterekkel Los Angeles autópálya-felüljárói alatt. Spirituális útkeresése Indiába, Borneóba és Thaiföldre is elvitte, de az igazi megvilágosodás otthon várt rá. A kifejezetten olvasmányos Scar Tissue-ban Anthony sorra veszi a gyönyörű és erős nőket, akik a múzsái voltak, és visszapörgeti életútját, melynek során például félmillió ember előtt lépett színpadra Woodstockban, és találkozott a száműzetésben élő dalai lámával. Egy könyv a kicsapongásról és az elhivatottságról, az összetartozásról és a széthúzásról, a nemtörődömségről és a jóvátétel lehetőségéről.

Egyébként az ára is elfogadható, mindösszesen 4000 Ft keményfedeles és színes képek is vannak benne. Szerintem remek olvasmány unalmas késő téli napokra :)

Előzetes:
Jövőhéten:
John Frusciante és az RHCP
Hozzászólások száma: (0)

Chili - avagy van othersideja is?

2009-04-18 15:31:47

Szerintem senkinek nem kell bemutatni a Red Hot Chili Peppers nevű zenekart. Sokan ismeritek slágereiket. Californication, Snow Danicalifornia, By the way és még sorolhatnám naphosszat. De hogy vajon miért is irok én most róluk? Az ok egyszerű. Sokan csak ezt az oldalát ismerik a chilinek. Pedig régen, ez nem igazán így volt.

A chili a nyolcanas évek elején egy gimis bandaként indult. Ekkor pszchidelikus Sexfunkot játszva kerültek bele ak öztudatba. Olyan nagysikerű számot dolgoztak fel, mint Stevie Wonder Higher Ground-ja. Ezzel és páratlan megjelenséükkel nagy sikerük lett. Köztudott, hogy droggal éltek. Ezért sokszor majdnem szétesett a banda. De talán emiatt tudtak mindig olyat nyujtani amit más zenekar kevset.

A Chili koncerteken nem ugy játsza a számokat ahogy az valüjában a lemezen van. Teljesen szabadosan más stilusba. Jamelnek örömzenélnek a zsimnpadon. Nemhiába tekintem ilyen téren példaképeimnek is őket. Több ilyen kis szösszenet van a koncerten. amelyekért megéri elmenni. Bár sokan csalódfottak h "jéé hát a lemezen nem is ez van" például egy gitárszólónál, de szerintem pont ezaz ami megunhatatlanná teszi a chilit. Minden koncert más és más. Egy kis ízelitónek pedig itt van:)

Dani California vége kicsit másképp

Nos igen ezaz ami a lemezen nincs ! Ettől más egy élő Chili mint egy lemezen lévő. Ezaz ami ma már sajnos kihalófélben van. Úgyhogy ha van időtök és kedvetek sok ilyet halgassatok!
Hozzászólások száma: (0)

az "üres" zene ?....

2009-04-13 19:08:21
Biztos rengetegen hallottatok már Carlos Sanatanról, Joe Satrianiról vagy éppen Jimi Hendrixről. Igen mindegyikük nagy gitáros (volt). Bár elismerik tehetségüket rengetegen elsiklanak fölötte, olyan indokkal, hogy üres a zene számukra. Pedig ez korántse így van.

Ezek a zenészek azt az űrt próbálják pótolni, amit a slágergyárasok komplett énekkel helyetesítve az emberek fülébe raknak. Ahhoz, hogy ezeket a zenéket megértsük elég csak hallgatni és néhol kicsit jobban odafigyelni azokra a dolgokra, amire amugy nem. Egyből egy más világba csöppenónk, új élmények, új hangzások és számtalan más gyönyörű dolog ami talán jobban kijön így mint énekkel és hasonló nyálas dalszövegekkel mikor az ember szájába rágják azt h szerelmes vagy épp szomorú. A gitáros ezt is ugyanugy eltudja mondani:) Csak kicsit jobban kell rá figyelni! Ha van egy kis időtök érdemes ilyesmi zenéket hallgatni :)

Meglátjátok egy idő után, ha megértitek alig tudtok majd leszállni némelyik zenéről, annyira jól kifejezi pillanatnyi hangulatodat :) Most két kevésbé slágergyáras előadótól szeretnék ízelítőt adni.

Andy Mckee - Art of Motion

Neil Zaza - I'm alright
Utóbbi külön érdekessége, hogy élő felvétel ahol a dalok még egy picit másképp csendülnek fel mint a studioban, mivel a zenész hozzáteszi az épp aktuális hangulatát is. És nem beszélve a színpadon helyetfoglaló világhírű basszusgitárosról T.M Stevensről aki uj alapokra helyezte a basszusgitározást :) Hát kellemes időtöltést! Ha megtetszettek a zenék írjatok szivesen mutatok még !
Hozzászólások száma: (0)

új kihívások..

2009-04-04 12:49:49
Az élet mindig tartogat meglepetéseket. Mondják sokan ezt az elcsépelt közhelyt. Azonban ez tényleg így van. Mikor azt hinné az ember, hogy nem érheti meglepetés mégis éri. Velem is így történt.

Sokszor érdekeltek más zenék is, nemcsak az amelyet én jtászok. Szivesen játszottam volna vmi mást, vmi egészen különlegeset, vagy szokatlant. Lehetőségem mégse volt rá. A szomszléd próbateremben, viszont próbált egy zenekar. Sok jó régi zenét játszottak,játszanak Bon Jovi Edda és minden ami egy igazi 80as évekbeli bulihoz elengedhetetlen. Igazi Rocktörténelem. Nagyon szeretem ezeket a zenéket. Nem értem miért de valahogy kötödöm hozzájuk. Egyszer behívtak játszogatni hozzájuk. Ekkor tul nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki máig. Amikor is szóltak, hogy lehet lenne egy hely a számomra a zenekarukba. Ez óriási megtiszteltetés de kihívás is egyben. Szinte profi zenészekkel játszhatok eggyüt, de a fellépések pedig a nyakunkon vannak. Szóval dolog akad bőven. Hogy hogy sikerülnek vagy hogy nem arról folyamatosan be fogok számolni. Érdekes lesz egy más generációval játszani, akik az apáim lehetnének, de mindenképpen kihívásnak tartom!

Hát igen most is tartogatott meglepetést, és biztos vagyok benne,hogy fog is még. Például ma esti koncertünkre is kiváncsi vagyok. Amit legalább akkora érdeklődéssel várom, mint az aki eljön a koncertre. Ugyanis mi nekünk is uj lesz az a hely ahol játszunk. Egy új helyen fogunk játszani uj embereknek. Egyszerűen nem birok leállni. Jött a tavasz, és pörög minden, megy az élet. Valahogy mindig is ez volt az amire vágytam :)

Legyetek jók sziasztok és éljen a Rock And Roll! ;)
Hozzászólások száma: (0)

az elmondhatatlan..

2009-03-28 17:36:03
Mindegyikőtők életében volt már biztos olyan élmény amely gyökeresen felforgatta hétköznapjaitokat. Egy fontos találka, egy fontos verseny vagy épp egy fontos fellépés vagy koncert. Mindkettőt megtapasztaltam már. Ha az ember a szinpadon áll, vagy arra készül mindig vár vmit. Valami újat. Azoban ezek a dolgok sokszor akkor történnek mikor a legkevésbés sem várjuk. Volt már jópár koncertem votl ahol a legprofibb hangosítással játszottunk mégis egy átlagot ütött meg a buli. Azonban volt egy koncert olyan 100-an lehettek ez egy 200nm-es helyen nem sok embert jelent. A hangosítás minősíthetetlen volt. Mégis olyan buli kerekedett mint addig nagyon kevésszer. Leírhatatlan érzés az amikor az ember amatőr zenészként bemondja a saját számát, és már tudják h mi fog jönni. Nem a sláger miatt tapsolnak. Nekem ez voltaz a pont ahol eldőlt, hogy igen ezért akartam én zenélni.

Voltám a másik oldalon is. Sok koncerten voltam. De volt egy koncert ami messze kiemelkedik az összes többi közül. Bár név egy kétségkívüli legendát takar, de nem véletlen. Ez az esemény a tavalyi Carlos Santana koncerten volt. Nem tudtam mit várjak tőle. Ismertem zenéit sőt rajongatm érte. De fogalmam nem volt milyen élőbe. Hát mondhatni sokkolt. Az első pillanattól mikor a szinpadon volt az utolsóig, minden egyes hangba olyan érzés olyan harmónia és üzenet volt amit nagyn kevésszer éltem át. Ez a koncert az a koncert volt amelyre bármikor visszamennék. Egyszerűen elmondhatatlan milyen miliőt, milyen légkört teremtett. A 200 ezres tömeg a lassú számoknál szinte néma csendben volt, a gyors számokat pedig végig ugrálta. Nos igen talán ez az amire mindenki vágyhat. Egy ilyen koncerte.

Lehetsz bármelyik oldalon, mégis nem, tudhatod hol ér majd a legnagyobb meglepetés. Lehet, hogy pont akkor mikor a legkevésbé sem számítasz rá, és lehet, hogy aklkor ér a legnagyobb csalódás amikor a legjobbat várod. Erre felkészülni nem lehet. Bízd a szerencsére és előbb utóbb ugyis neked kedvez majd! ;)
Hozzászólások száma: (0)

Örömzene

2009-03-21 10:57:09
Biztos már sokatoknak kiderült, hogy a zene az életemben fontos szerepet tölt be. Igazából ez jelenti számomra a megnyugvást, a kikapcsolást, a szórakozást. A héten ugyanugy mint minden héten zenéltünk. De ez a hét különösen megterhelő volt a számomra, ezért még volt h a zenéhez se nagyon volt kedvem. Ezt a kételyt azonban hamar eloszlatta egy forradalmi ötlet. Megalapítottuk ugyanis a The Jam Session-t.

Nah, igen de mi is ez? kérdezhetitek magatokban. Tulajdonképpen ahogy maga a szó is le van írva, örömzene. Igen, kérdezhetitek, hogy akkor ugyan minek is van a másik zenekar. A másik zenekar szórakoztatásra termedt, azzal bulikat lehet csinálni és mint minden koncerten lehet várni a tomboló tömeget! De ez a Jam session más. Ez a zenészeknek megnyugvás. Pihenés, gondolatkifejezés, improvizáció. Az utóbbin van a hangsúly. Improvizáció. A zene kötetlen, nincs megadva 8 sláger és 12 más szám, hogy nah most ezt kell játszani. Ez egy beszélgetés a zenészek között. Az a sok energia, érzés és gondolat mind kijön egy ilyen zenélés alkalmával. Nincs jobb érzés, mint mikor elmondhatod azt amit igazából nem tudsz. Nem ugy kell elképzelni egy ilyet, hogy vannak számok, amelyek talán tetszenek. Mindig más mindig valami új. Megpróbáljuk elmondani örömünket bánatunkat. Ezáltal talán adva valamit a hallgatónak. Nem könnyen érthető zene, pont az érzések tömkelege és az improvizáció miatt. Viszont ha egyszer valaki megérti, eszméletlen élményben lehet része. Akik játszák pedig felszabadulnak, és ugy jönnek el egy-egy ilyen próba vagy netán koncert után, hogy mindent elmondtam. És talán valaki több is lett ezzel.

Ha van egy kis időtök mindenképpen ajánlok egy ilyen koncertet. Zenész kollegáimnak pedig üzenem, hogy ha van már egy bizonyos technikai szintjük merjenek próbálkozni. Lehet, hogy nehezen találjátok meg az utat, de ha egyszer ráéreztek többé nem akarjátok majd ötthagyni!
Hozzászólások száma: (0)

Valahogy igy kezdődik a mese..

2009-03-14 12:54:03
Nem árulok el nagy titkot ha elmondom, hogy minden amit ide leirok az velem történik és nagyrészt a zenéhez, vagy valamilyen zenével kapcsolatos dologhoz kapcsolódik.

Életem nem sokban különbözik a többi fiataltól, azonban van valami amitől mégis más lehet majd, ez pedig nemmás mint a zene. Amatőr zenészként az ember rengeteg dologról álmodik. Szeretne célokat elérni, álmokat megvalósítani, amelyek az idő múlásával alább hagynak. Azonban én szeretném megosztani veletek azokat a dolgokat amiből én tanultam és esetleg ti is tanulhattok. Remélem sikerül megértenetek azt amit el szeretnék hozzátok juttatni, még pedig azt, hogy hogyan lehet átvészelni a legnehezebb időszakokat is ha van az embernek egy biztos támasza, én esetemben a zene. Sok dologról lesz szó és bármiben kérdésetek lesz, nyugodtan tegyétek fel! Várom! Nem sokára jelentkezem! Üdv
Hozzászólások száma: (0)

Hogy miért is ?

2009-03-14 11:31:56
"Mindenkinek van valami amibe menekül a világ elől, mindenkinek van valami amit tesz ha maga alatt van, és mindenkinek van valaki ahihez menekül"

Először is köszöntök mindenkit aki ezt az oldalt meglátogatja. Remélem érdekes történeteket fog találni. Mindenekelőtt azonban le kell szögeznem, hogy minden történet igaz, sőt mi több megtörtént.

Szeretnék ezzel a bloggal egy kisebbfajta utmutatást irányt adni, hogy hogyan lehet kijönni abból ha kicsuszik a lábunk alól a talaj, és hogyan kezeljük azt ha egyszerűen a fellegekben járunk. Jó szórakozást!

Csépe
Hozzászólások száma: (0)