ez van.

könyvek, filmek, zene vagy csak a legjobb videók és netes megnevettetések. ez van. :)

gyanna 2009.03.12. - 20:42 168823 látogatás 1 bejegyzés

A depresszió a 21. század népbetegsége?

2011-10-02 21:33:29

Minden ember boldog szeretne lenni, de mind tudjuk, hogy ez nem teljesülhet. A 21. század népbetegségeként én valóban a depressziót nevezném meg, második helyre szorítva a stresszt.


Statisztikák mutatják ki, hogy a világon minden ötödik ember depressziós! 400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől világszerte és mintegy egymillióan vetnek véget életüknek önkezükkel évente - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből. E zen belül 350 millióan szenvednek a depressziótól, és a WHO becslése szerint 2020-ra a depresszió lesz az első vagy második legelterjedtebb betegség. Így beláthatjuk, hogy a depresszió valóban korunk népbetegsége.


A korábbi évszázadokban úgy tűnik nem volt ilyen gyakori a depresszió, legalábbis az átlagember hírforrása, a világirodalom csak elvétve hoz erre példákat. Még ha gyakori is volt, az ember nem rohanhatott azonnal pszichiáteréhez, pszichológusához vagy bármilyen lélekgyógyászához, hiszen ezek a szakmák nem is igazán léteztek.


Manapság rengetegen mondják, hogy „jajj, annyira depressziós vagyok!”. Mi pedig mosolygunk, és magunkban arra gondolunk, hogy biztosan csak sajnáltatja magát az illető. Pedig valójában nagy esély lehet arra, hogy nem túloz és tényleg depressziós.


Ez sajnos több mint egy pár napig tartó lehangoltság, és jelentős egészségügyi problémaként tartják számon hazánkban is. Számos vizsgálat szerint a depresszió fokozottabb életminőség romlással jár, mint számos súlyos testi betegség, mint pl. a szív- és érrendszeri vagy a daganatos betegségek. Nem meglepő ennek tükrében, hogy a depressziós személyek kétharmadának vannak öngyilkossági gondolatai, és 10-15%-uk el is követi azt.


Emellett rengeteg kutatás kapcsolódik a depresszióhoz, tudjuk, mennyi fajtája létezik: serdülőkori depresszió, időskori depresszió, szülés utáni depresszió, nyári depresszió, őszi depresszió, téli depresszió, szezonális depresszió, mániás depresszió és még sorolhatnám. Ha utánanézünk, azt is megtudhatjuk, hogy mi okozhat depressziót. Belegondolva veszélyes világban élünk, hiszen megtudtam, hogy okozhat depressziót a Facebook, a génjeink, az otthoni légkör, az elutasítás, a pesszimizmus, az önkritika, az alkohol, a nikotin, a marihuána, a hormonok, a stressz, egyes gyógyszerek, betegségek, túlzott célkitűzések, még a tanulási mechanizmusok és a személyes gondolkodásmód is!


Így nem csak számok és kutatások támasztják alá, hogy milyen gyakori is a depresszió, puszta ésszel is beláthatjuk, hogy ez egy világméretű probléma, ami kifejezetten jelen századunkra jellemző.


Hozzászólások száma: (0)