Lovasblog

lovakról, lovaglásról, lovasokról, és mindenről, ami lovas :D

gyanna 2008.11.25. - 20:44 76865 látogatás 2 bejegyzés

Lovas öltözék kezdőknek

2009-03-28 19:19:22

Kobak: Nagyon fontos! A fejeden lévő búkósisak szerű fejvádő a kobak. Ha véletlenül leesnél megvédi a fejedet a súlyos ütődéstől. Enélkül ne is ülj lóra, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon fontos!Lovaglónadrág: Nem muszáj méregdrága lovaglónadrágot venned, az első órára megteszi egy cicanadrág, vagy kényelmes melegítőnadrág. Természetesen ha komolyan szeretnél lovagolni, érdemes beruházni egybe.Lovaglócsizma: Van belőle gumi és bőr, a gumicsizma jóval olcsóbb mint a bőrcsizma. Bőrcsizmát akkor érdemes venni, ha komolyan vesszük a lovaglást, vagy már rgebb óta lovaglunk. Versenyeken is a csizma kötelező. Kezdőknek viszint felesleges magasszárú csizmát venni, inkább használjon lovaglócipőt lábszárvédővel.Lábszárvédő avagy chaps: Ha lovaglócipőt veszel, akkor érdemes venni egy lábszárvédőt - így nem dörzsölődik ki a lábszárad, ráadásul kényelmes és praktikus, mert csak a lovaglócipőrekell felcsatolni.Lovaglópálca: Ezt az első alkalommal nem kell vigyél. Ez arra való ha a ló nem indul el szóra, esetleg megáll legelni akkor kicsit ráütsz(persze nem erőből, hanem szép lazán) és elindul.Lovaglókesztyű: Első órára nem fontos vinned de jó ha beszerzel egyet mert a kantár csúnyán kidörzsölheti a kezedet, ami elég fájdalmas.Hozzászólások száma: (0)

A lovaglásról

2009-03-27 15:49:14

Ha szereted az állatokat, akkor a lovaglást neked találták ki! Összhangban mozogni a lóval, megtartani, és irányítani őt igazi művészet! Bár a filmekben, vagy akár csak egy külső szemlélőnek könnyűnek tűnhet, hiszen „úgyis csak ülni kell rajta”, a valóságban ez korántsem így van. Ha valaki kiválóan megtanult lovagolni, rengeteg munka, és év áll mögötte. Itt kint vagy a szabad levegőn, ami alapjába véve már nagyon jó, de az állat szeretete, meghozhatja számodra a lelki egyensúlyt.  

A lovaglás egy fantasztikus sport. Persze én elfogult vagyok, mert már egészen régóta [majdnem egy fél éve] űzöm, de bárkinek, aki szereti a kihívásokat vagy az állatokat, esetleg csak a változatos mozgásformákat, azoknak meleg szívvel ajánlom. A lovaglás a feszültséget  is oldja, hiszen friss levegőn vagy és nagyon élvezetes. Ráaadásul kitűnő alakformáló, hiszen a vádlidat, a combodat, a fenekedet, a hasadat és a karodat is erősíti. Valószínűleg nincs lehetőséged saját lovon lovagolni, de a legjobb, ha ellátogatsz egy lovardába, ahol lovagolhatsz és ahol oktatnak.Először futószáron tanulod majd meg az alapokat, mint a lépés, az ügetés, valamint a vágta. Ha ezek már jól mennek akkor leszedik a futószárat és szabadszáron, vagyis egyedül mehetsz, ahol még az apró hibákat az oktató kijavítja. Ha minden tökéletesen megy elmehetsz először kisérővel tereplovaglásra. Ha majd már teljesen megbízol a lóban és nincsenek hibáid, akkor az oktató kíséret nélkül is elenged majd tereplovaglásra. Ezek után jön az ugratás, különböző magasságú akadályokat kell átugratni. A lovaglás alatt nagyon meghitt kapcsolat alakulhat majd ki közted és az általad lovagolt ló között. Lovaglóóra előtt mindig le kell áplnod, valamint fel kell szerszámoznod és kantároznod a lovat. Az ápolás a gumivakaróval való átvakarást, a kefélést, a sörény és a farok megtisztítását, valamint a pata gyökérkefével való kitisztítását jelenti. Amint leápoltad a lovat, következik a szerszámozás. Az első órán még az oktató fog segíteni neked, de később ezeket a fontos lépéseket majd magadtól kell tudnod. Ide tartozik a kantározás és a nyergelés.A lovaglóóra végén dícsérd meg a lovat, és persze ne feledkezz el a leszerszámozásról és az ápolásról sem. Emellett akár meg is kutalmazhatod valamivel, mint egy répa vagy alma. A kockacukrot hanyagold, mert tönkremegy a ló foga!Természetesen ahhoz, hogy komolyan megtanulj lovagolni rengeteg kitartás és idő kell, de hidd el - megéri. Persze én sem vagyok ilyen magas szinten, viszont a körülöttem lévőket elnézve teljes biztossággal állítom. Remélem sikerült meggyőzni, és kipróbálod ezt a csodás sportot! :)Hozzászólások száma: (1)