Gyógyító sarok

Gyógyító sarok - blog a táplálkozás és a kezelés különféle receptjeiről.

AlanWalker 2021.03.03. - 10:49 3110 látogatás 7 bejegyzés

Mi a legjobb befektetés 2021-ben?

2021-10-26 19:48:58

És milyen optimistán kezdődött 2020! Az amerikai részvényindexek a csúcson voltak, a piacok erős növekedésre készültek szerte a világon. A koronavírus azonban minden pozitív előrejelzést és várakozást érvénytelenített.


Az emberek sokkal óvatosabbak a befektetésekkel kapcsolatban, az acélelemzők pedig visszafogottabbak az előrejelzéseikben.


A koronavírus elleni védőoltás pozitív hatásairól szóló hírek változnak a COVID-19 új törzséről és az új kemény lezárásokról szóló hírekkel, így senki sem siet a végleges gazdasági fellendülésre fogadni.


Hol a legjobb pénz befektetésre 2021-ben


Ebben a cikkben megvitatjuk, hogy hova érdemesebb pénzt fektetni 2021-ben, hogy keresni vagy legalább megtartani megtakarításait. Milyen befektetési eszközök alkalmasak erre és milyen hozamra lehet számítani.


Tehát a következő típusú befektetések a legelérhetőbbek és legelterjedtebbek Ukrajnában:  • "A matrac alatt"

  • Bankbetétek

  • OVGZ (államkötvények)

  • Külföldi cégek stocks

  • Nemesfémek (arany, ezüst stb.)

  • Ingatlan

  • Kriptovaluta trading

  • Működő vállalkozás

  • Nem szabványos befektetések


Hogyan kerestek a befektetők 2020-ban?


Mely befektetési eszközök bizonyultak a legjövedelmezőbbnek a 2020-as válságévben?


Mindenekelőtt a hitech-ipari vállalatok részvényei nőttek. A koronavírus-járvány kapcsán, amikor a legtöbben elszigetelődnek és távmunkában dolgoztak, ezeknek a cégeknek a szolgáltatásai bizonyultak a legkeresettebbnek.


A Zoom lett a vezető. Egy évvel ezelőtt egy videokonferencia-induló vállalkozás részvényeinek értéke 62-67 dollár volt. A csúcson az ára elérte az 550 dollárt. Aki 2020 januárjában megvásárolta a Zoomot és októberben eladta, meghétszerezte a vagyonát! Nézze meg nálunk forex kb.


Még ha figyelembe vesszük a Zoom kapitalizációjának 2020 végén bekövetkezett visszaesését is a COVID-19 elleni vakcina sikeres teszteléséről szóló hírek megjelenése után, a vállalat részvényeinek éves növekedése 400% volt.


A technológiai óriáscégektől származó bevételek növekedése feljebb lökte a részvényárakat. Persze nem a Zoom tempójában, de a befektetés megtérülése jelentős volt. Például 2020-ban a Facebook részvényei 33%-kal, az Alphabet (Google) internetes társaság 36%-kal, a Netflix videószolgáltatás 62%-kal drágultak.


Az év végére a kriptovaluta "lelőtt". A Bitcoin, amelyért az első tíz hónapban nem adott többet 8 ezer dollárnál, november-decemberben 29 ezer dollárra nőtt (+272% évente). 2021. január 8-án a virtuális érme értéke átlépte a 40 000 dolláros határt. 2021. február elején pedig, amikor a Tesla 1,5 milliárd dollárt fektetett be bitcoinba, és bejelentette, hogy kriptovalutában fogad el fizetéseket, az árfolyam majdnem 45 ezer dollárra ugrott.


Az ukránok számára klasszikus befektetési eszközök érezhetően alacsonyabb bevételt hoztak. Azok, akik hittek a nemzeti valuta leértékelődésében, és egy éve megvették az amerikai dollárt, 2020-ban csaknem 20%-ot kerestek hrivnyában. Az euróhozam 31,4% volt.


Persze kevesen vannak, de leginkább a nemzeti valuta leértékeléséből azok származtak, akik 2020-ban nem kezdtek el svájci frankot vásárolni (+ 31,9%).


A hrivnya betétekből származó bevétel mindössze 14,9%-ot tett ki. Devizában még ennél is kevesebbet - 1-3%-ot -, azonban a leértékelést figyelembe véve dollárban 22,9%-ot, euróban 33,7%-ot hoztak.


Túl korai megmondani, hogy ezek a tendenciák 2021-ben is folytatódnak-e.


Bújj "a matrac alá", vagy vigyél pénzt a bankba


A készpénz fő előnye a befektető számára, hogy a megfelelő időben nyereségesen fektethet be pénzt.


A készpénztartalék némi rugalmasságot biztosít, de ez az előny könnyen kiküszöböli a fő hátrányt - az inflációval szembeni sebezhetőséget. 2020-ban az árak 5%-kal emelkedtek.


2020-tól eltérően, amikor az infláció szinte az egész időszak alatt a jegybanki célsáv (5 +/- 1%) alatt volt, 2021-ben sokkal gyorsabban nőnek az árak. Ez önmagában az NBU-ban sem kizárt.


Számításuk szerint a lakossági áramdíj-emelés miatt az infláció pluszban 0,39 százalékponttal nő. Azonban a tarifák tényezőjének figyelembevétele nélkül is az árak már 2020 végén aktívan növekedni kezdtek.


Az Alfa_bank becslései szerint az infláció gyorsulása ezzel még nem ér véget, és 2021 tavaszára az infláció valószínűleg túllépi a célsávot és eléri a 7%-ot.


2021 végére 7,3 százalékos drágulást is jósol a kormány. A gyorsuló infláció válaszreakciót válthat ki az NBU-tól. Az árak visszafogásához kamatot kell emelnie, ami valószínűleg a betéti kamatok növekedéséhez vezet.


Most a hrivnya betétek árfolyama, a feltételektől függően, évi 7-9%-on belül ingadozik, devizában pedig 1-4%. 2020-ban a kamatok gyorsan csökkentek, de a betétek volumene továbbra is nőtt.

eddig 0 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ehhez a blog bejegyzéshez még nem szóltak hozzá!