versekmindenkinek

Versek bárkinek, akinek iránypont kell a mindennapokhoz, lelki bajokhoz és párkapcsolatokhoz!

michiyo1 2014.06.25. - 21:59 87102 látogatás 65 bejegyzés

Kölcsey Ferenc: Vanitatum vanitas

2014-08-11 22:23:20

 Kölcsey Ferenc a 19. század egyik legfontosabb alakja volt. Munkásságának jelentős részében foglalkozott a magyarsággal. Romantikus költő volt, ezért felfokozott, mai szemmel nézve kissé túlzott módon ábrázolta az érzelmeket verseiben. 


Sokan keresik az élet értelmét és próbálják megfejteni a történelmet és az emberi világ működését. - Kölcsey ebbe a kutatásba fáradt bele az alábbi versében. Pesszimista, reménytelen hangnemben írta meg művét, kiábrándulva az "evilági hívságokból". 


A cím utal a Bibliában szereplő Prédikátor könyvére, amiben a szerző minden emberi dolgot hiábavalónak minősít az Istentől származó üdvösséghez képest. Minden földi cél elveszti jelentőségét a mennybéli boldogsághoz képest. 


A vers fő mondanivalója az utolsó két versszakban lakozik. Miután Kölcsey a történelmet lekicsinylően, gúnyosan írja le a többi strófában, Salamon királyként megszólalva állapítja meg az alapigazságot: minden hiábavaló. Minden értelmetlen, megfoghatatlan, ezért teljesen felesleges bármiféle cél. Ehelyett a költő azt javasolja, hogy nyugodjunk bele a világ rendjébe és szabaduljunk meg vágyainktól. 


 


 

eddig 0 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ehhez a blog bejegyzéshez még nem szóltak hozzá!