One life. One love. TRAVEL.

Utazásmániás.Mindent fel akar fedezni.Mindent meg akar valósítani.Mindent be akar járni.És mindent le akar írni...

Dorenaa 2013.12.16. - 18:49 9412 látogatás 7 bejegyzés

Top 10 program Törökországban..

2014-07-10 23:26:43

Egy bejegyzés erejéig én leszek az utazási irodás nő, aki mindenféle programokat ajánl. Ne aggódjatok, e mögött semmiféle marketingfogás nincs, nem vagyok beépített ember (:D),csupán van néhány program, amely tényleg kihagyhatatlan ebben a csodálatos országban. Ebből is látni fogjátok, hogy Törökország nagyon sokszínű és változatos, épp ezért, ha arra jártok, ezeket a programokat ne hagyjátok ki!:)Az első egy kirándulás PAMUKKALE-ba. Pamukkale szó szerint gyapotvárat jelent, amely nem is áll messze a valóságtól. A természeti képződmény Denizli városától 20 km-re fekszik. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták, mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvízű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak. Pamukkale emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett. „Varázslatos élmény mezítláb végigsétálni a vakítóan fehér mészkőmezőn – mintha friss havas tájon sétálnánk.” – Biztosan… Sajnos ezen a programon nem tudtunk részt venni a Törökországban töltött időnk rövidsége miatt. Utolsó napra terveztük volna ezt a kirándulást, de nem volt biztató a reggel 5 órai indulást követő 5 órás út, és az éjféli visszaérkezés a szállodába. Főként úgy nem, hogy másnap reggel 6-kor már érkezett a transzferünk. Nagyon jó lett volna megnézni Pamukkalét, mert ez az egyik fő „célpontunk” volt… Na de lesz még nyár! Majd legközelebb!:) 


QUAD SAFARI. Úgy emlékszem, hogy a programkínálatban nálunk ez nem szerepelt, viszont a testvére, a Jeep Safari igen, amiről majd később lesz szó. „Kaland, természet és a török kultúra keveredése négy keréken.” Poros-sáros, árkon-bokron keresztül vezető kalandos utazás ez, melynek során a Riviéra és a Taurusz-hegység eldugottabb, vadregényes tájaira is betekintést nyerhettek. Egyetlen kritérium: legyél legalább 14 éves! 


CANYONING / RAFTING. „Kihagyhatatlan túra…” – Amúgy mi kihagytuk, de nem baj.:) Persze, rengeteg programot hagytunk ki, de egy hét alatt képtelenség minden látványosságot bejárni még akkor is, ha nagyon szeretnénk. Na meg hagyni kell időt a strandolásra, a pihenésre, az animation games-re, a piszok helyes animátorok társaságának élvezetére... Na de térjünk vissza a programunkhoz! Egész napos program, amely a Köprülü-kanyon lenyűgöző hegyei között, annak kristálytiszta vizén vezet végig. A folyón gumicsónakokkal ereszkedhettek le - szakképzett vezető kíséretében. Aki még több adrenalinra vágyik, kaphat külön 2 személyes csónakot is.  A kaland közben egy pihenő van, ebédidőkor, majd folytatódhat a túra! Egyébként biztos nagyon élvezetes lehet, és hattttttalmas adrenalinbomba, szóval egyszer tuti, hogy kipróbálom! 


MANAVGATI HAJÓKIRÁNDULÁS. Ez az a program, amiről a saját élményeim alapján tudok végre mesélni. Még lelki szemeimmel látom magam előtt az indulás reggelét, ahogy lent a lobbyban várakoztunk a transzferünkre, reggel 9 körül. Az indulás előtti utolsó pillanatban még írogattam az akkori majdnem-barátomnak, erre is emlékszem, de ez másik történet. Szóval, a transzferünk reggel 9-kor jött értünk, és egyenesen Manavgatba vitt, ahol első állomásunk a manavgati mecset volt, be is öltöztettek minket, fejkendő és hosszú szoknya, az iszlám vallásnak megfelelően. A mecset gyönyörű volt, kívül és belül is, szépen díszített falak, és a híres török szőnyeg a padlón. A Dickmann textiláruház következett, ahol mondanom sem kell, rengeteg kamumárkás termék volt, mind szép és jó, na meg olcsó. A kedvenc napszemüvegemet itt vettem, kamu RayBan, 10 euró. A következő állomásunk a manavgati mesterséges vízesés volt, ahol bele lehetett menni a bokáig érő, jéghideg vízbe, és a fagyiárusok eléggé lelejmoltak minket, 5 euró volt a fagyi (a napszemüveg meg 10..). Ezután következett a program fénypontja és lényege, a hajókirándulás. Felszálltunk a szép kis hajónkra, amivel elhajóztunk addig a részig, ahol a Manavgat folyó összefolyik a tengerrel, és csodálatos türkizkék színű. Tényleg Pazar látvány volt. Dél körül megálltunk, hogy elfogyasszuk az ebédünket (szinte hallom a fejemben idegenvezetőnk szállóigéit : Ebédnél csirke és pisztráng közül lehet választani, valamint korlátlanul fogyasztható a pultnál sör, bor, raki, vodka, üdítő, kávé…), majd fürödtünk a tengerben, és indultunk vissza. Visszafelé még műsor is volt a hajón, méghozzá a jellegzetes török hastánc, a nő a közönséget is bevonta, kiket másokat, mint a társaság nem kevés súlyfelesleggel rendelkező férfitagjait, hogy legyen min nevetni. :D Jópofa volt, nekem főleg a zenék tetszettek.  -ezek saját képek. :) 
 JEEP SAFARI. A kaland, a természet és a török kultúra keveredik ebben az izgalmas programban. Egy árkon-bokron keresztülvezető utazás során betekintést nyerhettek a Riviéra, illetve a Taurusz hegység eldugottabb, vadregényes tájaira is. Ezt a programot mi anyával kihagytuk, apa és tesóm vettek rajta részt, míg mi csajos napot tartottunk. A fiúk egyébként nagyon élvezték, hiszen ez a program hatalmas adrenalinbomba. Vizesen-koszosan-porosan jöttek vissza, de hatalmas élménnyel. És amit közben láttak, az tényleg eszméletlen, nagyon szép volt. Szóval ez a program mindenkinek ajánlott, aki szereti, ha túlteng benne az adrenalin, vagy csak egy jó bulit szeretne, gyönyörű környezetben. Utólag már tényleg sajnálom, hogy nem mentem én is ’dzsipszafarizni’.


ANATÓLIA TÜZE. Fergeteges, bűvöletbe ejtő tánc-show, mely már bejárta az egész világot. A program Antalya-régió legszebb színházaiban kerül megrendezésre. A teltház előtt játszott előadás felejthetetlen élményt nyújt mind az ifjabb, mind az idősebb generációnak. Az idegenvezetőnk ezt a programot is nagyon ajánlotta, és a képek alapján tényleg nagyon szép volt, viszont nem éltünk a lehetőséggel, mert azt hiszem, ütötte volna valamelyik programunkat, és mint mondtam, egy hétbe képtelenség ennyi minden belezsúfolni. Szóval az Anatólia tüze mellett is maximálisan szól a voksom. 


SEALANYA AQUAPARK ÉS DELFINÁRIUM. Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom hogy ez az Antalya régió legnagyobb aquaparkja. Az aquaparkozás (természetesen itt a szervezett, idegenvezetős programokról beszélek, amúgy mindenki oda megy, ahova akar, de népszerűbb ez a forma) is egy egész napos program, a nap első felében a delfináriumot járják körbe az érdeklődők. Itt egy kb. 1 órás műsort lehet majd látni, delfinekkel, fókákkal, és különböző mókás mutatványokkal. Aki elég bátor, lehetőséget kap a delfinekkel való úszásra is, amire azért nincs minden nap lehetőségünk, valljuk be… Szóval én tuti, hogy kipróbálnám. A nap hátralévő részét az auqapark részen lehet eltölteni, ami azért is különleges, mert egyedülálló antik stílusban épült, amelyet az ókori Trója ihletett (Trója városa egyébként szintén az Antalya régióban található). Hűha, hát ez az aquapark tényleg nem semmi, emlékszem, hogy elmentünk előtte, és tényleg hatalmas, és nagyon szép.  


HAMAM, A TÖRÖK FÜRDŐ. Aki nem vágyik aquaparkba, és inkább welnessezne, annak garantáltan telitalálat ez a program. Kényeztet, ellazít és feltölt, a hamamban egészen újjá lehet születni, azt mondják. A ’kliens’ itt egy szakszerű masszázst kap, amely 3 különböző kezelést tartalmaz. Igazi felfrissülés testnek és léleknek egyaránt. A hamam is egy olyan dolog, amit senki nem vehet el a törököktől, ez egy évszázadok óta ismert és bevett hagyomány náluk, és ha valaki megkérdezi, mi jut eszedbe Törökországról, a hamam az elsők közt lesz. A legtöbb szállodában egyébként van török fürdő szolgáltatás, a miénkben például fizetős volt, de szerintem megéri erre költeni, mert új emberként lépsz ki a hamamból, az tuti… 


TURKISH NIGHT. Egész estés program pazar vacsorával és látványos műsorral: többek között  különböző régió táncosai, hastáncosok, fakírok és tűz show szórakoztatja a vendégeket. Nekünk nem kellett messze menni a török estért, hiszen az animációs program része volt, és az egyetlen olyan este, ahol az animátorok csak mellékszereplők voltak. A főszerep a táncosoké és a különböző mutatványosoké volt. Mindez azt a célt szolgálta, hogy minél közelebb hozza a török kultúrát a külföldiekhez, hogy a műsorszámokon keresztül ismertesse meg velünk azt. Az étteremben tradicionális török ételeket szolgáltak fel, kint volt a török zászló, és egy hatalmas torta várt ránk, ami nagyon-nagyon finom volt. :D Ez volt az egyik legszebb este, főleg azért is, mert úgy érezte az ember, hogy a törökök nagyon tisztelik a saját hagyományaikat, és mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék azokat még nagyon sokáig. 


ÉJSZAKAI SZAFARI. A már említett jeep safari éjszakai változata. „Kaland, izgalom, romantika”. A túra első megállója a híres alanyai kalózvár, majd a Kleopátra strandnál lehet gyönyörködni a naplementében, amit vacsora és fürdőzés követ. Hűha. Ez a program is nagyon jól hangzik, és én is megnézném azt a bizonyos török naplementét..Már ha lenne kivel.. és persze ha Törökországban lennék. 


Ennyi lett volna a kis ranglistám, a törökországi top 10 program. Remélem, a bejegyzést elolvasása után ti is kedvet kaptok egy jó kis utazásra…J


Egyébként arra jöttem rá, amíg ezeket a sorokat írtam, hogy borzasztóan hiányzik Törökország, és a tavalyi nyaralás minden egyes perce. Amikor hazajöttünk, megállás nélkül a nyaralásról beszéltem, és magam is azt hittem, sőt reméltem, hogy ez a lelkesedés, imádat múlandó. De nekem is tévednem kellett. A rajongásom nem múlt el, attól függetlenül, hogy nem beszélek minden nap órákig róla. Hálás vagyok, hogy eljuthattam Törökországba, és hogy megtapasztalhattam azt a semmihez nem fogható Törökország-érzést, amit mai napig megőriztem magamban, hogy egyszer újra felébreszthessem…


xxx,


D 


  


Hozzászólások száma: (0)

Büszkeség,boldogság,féltékenység.

2014-07-10 15:23:08

 Mivel tavaly Törökországban voltunk, és anyáék szeretik a változatosságot, kizárt volt hogy idén is ott nyaraljunk. Természetesen emiatt nagyon fájt a szívem, hát még akkor, amikor megláttam jó pár képet a közösségiken. 


Ugyanis nemcsak az egyik évfolyamtársam, hanem hírességek és kevésbé ismert, de ismert emberek is Törökországot választották idén nyaralásuk helyszínéül. Egyrészt büszke voltam, hogy ez az, mások is mennek, és jól is teszik, mert ezt nem szabad kihagyni, ezzel együtt örültem, hogy megismerhetik az országot és a kultúrát, és azt a semmivel össze nem hasonlítható "törökországos" érzést.. Viszont féltékeny is voltam azért, hiszen a képek láttán egyből nosztalgiázni kezdtem, és egyre többször jutnak eszembe az én csodálatos élményeim. De nem vagyok gonosz, ezért inkább örültem mások örömének. 
Apropó, Törökország tényleg páratlan és kihagyhatatlan, nemcsak azért, mert a tájai is változatosak-Földközi-tenger, Taurus hegység, Pamukkale, Kappadókia, és még sorolhatnám- hanem mert a kultúra is gazdag és sokszínű. Európa és Ázsia határán van, tehát mindkét földrész kultúrájából merített, amihez hozzájön a sajátos török kultúra, és ez a keveredés mindenkire hatással lesz, nekem elhihetitek. Meg kell említenem a bazárokat is, amik szintén olyan hangulatosak, hogy nem lehet őket kihagyni. A kamumárkás termékeken kívül, amelyek (tapasztalatból mondom) tényleg nagyon jó minőségűek ott vannak az árusok, akik mindent rád akarnak sózni, és alkudoznod kell, mert nincsenek fix árak. A "szép lány, póló neked 10 euró helyett, csak 5 euró" című mondat valahogy nagyon is jól hangzott, és hol kapsz Hollistert 5 euróért?:DDD 
Ez a bejegyzés valójában csak bemelegítés és beharangozás céljából íródott, hiszen a következő bejegyzésemben elhozom nektek azt a 10 programot, amit nem szabad kihagynotok, ha Törökországban jártok. 


Nemsoká jelentkezem,


xxx, Görüsmek üzere...;) 


D.  


 


 


 


 


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Török zene..:)

2014-01-18 00:51:50

 A törökök imádják a zenét, minden összejövetelen, eseményen, mindenhol szól a zene, ők pedig mindenféle gátlás nélkül énekelnek, de ez így jó, ilyen a mentalitás, ezt szeretjük bennük. Gondolom, török zene terén addig mindenki eljutott, hogy Tarkan. Valójában ő maga a török zene, és szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Ő a leghíresebb, őt ismeri mindenki, és szerintem Törökországot sokan róla azonosítják be. Nem állnak messze a valóságtól. Mesélek róla egy kicsit, ha nem bánjátok.:)


Tarkan (születési nevén Tarkan Tevetoglu) 1972. október 17-én született, az akkori Német Szövetségi Köztársaságban. Apja volt itt vendégmunkás, mai napig sok török emigrál Németországba, ez nem meglepő. Tarkan 14 éves volt, amikor visszaköltöztek Törökországba. Ez mondjuk nem olyan lényeges, de mindegy, visszamentek hál'Istennek. :D Öt testvére van, megint nem lepődünk meg, törökök. A nevek így hangzanak : Adnan, Gülay, Nuray, Hakan, Handan. Szép nevek, természetesen tipikus török eredetűek. Karrierje '91-ben kezdődött, akkor volt 19 éves, egy neves isztambuli kiadó tulajdonosa fedezte fel és szerződtette. Nem fogok egész életrajzot írni, mert az egyrészt nektek is unalmas lenne, másrészt késő van, fáradt vagyok, és őszinte. :D Volt sokféle korszaka, melyeket az akkor írt és kiadott dalok stílusa határozott meg. Egy időben próbálkozott angol szövegű dalokkal, nem tudom, mennyire lett sikeres ezen a téren, de mindenesetre én hallottam Tarkantól angol számot, és 1 percet bírtam belőle végighallgatni. Furcsán hangzik tőlem, de Tarkan török akcentusa az angolban meglehetősen undorító, nem bírtam, de várjatok, most teszek egy próbát. Na jó, ez a Come closer nem volt rossz, de maradok az Adimi Kalbine Yaz-nál, azt hiszem. :D Na, szép, most totálisan Törökország-hangulatom lett.. A fenébe! MOST kérek egy repülőjegyet, vigyetek eeeeel! Na de folytatom Tarkant, most ő a lényeg. HOPPPPÁ, mit olvasok itt. "Tarkan angol nyelvű albuma nem hozta meg a várt áttörést. Csupán néhány országban jelent meg, promóció nélkül, Tarkan pedig alig néhány televíziós műsorban szerepelt az album kapcsán, és csupán Bulgáriában és Németországban. A török rajongók kétkedve fogadták az idegen nyelvű dalokat, a nemzetközi rajongótábor pedig azt várta, hogy világszerte mindenütt megjelenik majd. A beígért világ körüli turné néhány közép-európai országra, és Oroszországra és Németországra korlátozódott." Aha. Hát megmondtam én, hogy nem kell erőltetni ezt az angol nyelvű dolgot, mert nem megy ez. :D A Come closer-t követő album, mindenki örömére török nyelven jelent meg, ez viszont hatalmas sikert aratott, nagy példányszámú eladás, listavezetés, minden ami kell. 2010 óta én nem hallottam róla semmit, nem is nagyon írnak, szóval nem tudom, hogy mi van szegény Tarkanunkkal. 2010-ben jelent meg a nagyszerű Adimi Kalbine Yaz (a nevemet írd be a szívedbe), amit épp most hallgatok. Esküszöm, ez a legjobb. Na meg a Kiss kiss. Hát ki ne ismerné a Kiss kisst?! Törökül is megjelent, Simarik néven, és azt hiszem, ez lett átdolgozva angol nyelvűre. Jól van, ez az egyetlen elfogadható angol nyelven felénekelt zenéje, és az a puszi effekt is nagyon csodás, majd teszek linkeket, és meg fogjátok hallani, hogy miről beszélek. Ez a zene egy IKON, esküszöm. Valami lánycsapat, vagy énekesnő, vagy nem tudom ki is átdolgozta, mindjárt megkeresem. Ahh, meg is van! Holly Valance, ausztrál énekesnő, 2002-ben jelent meg a Kiss kiss tőle. Szégyen, hogy általa híresebb lett. :D Összességében nagyon sikeres énekes, akire szerintem Törökország joggal lehet büszke. Sok mindent elért, mutatja ezt a sok díja, amit bezsebelt, az eladási listák, az, hogy szerte a világon mindenki ismeri a nevét. Persze, neki is voltak botrányai, pletykáltak róla kamu dolgokat, de bárki bármit mond, minden jel arra utal, hogy nem tehetségtelen, és ért ahhoz, amit csinál. :))Mivel a legismertebbel kezdtem, azt hiszem, már nem nagyon tudom fokozni az érdeklődést, de hozok még pár híresebb énekest/énekesnőt, akiket szintén szeretnek Törökországban. 


Hülya Avsar. Évtizedek óta a török zene meghatározó alakja, az O ses Türkiye (kb. mint nálunk az X Faktor) zsűritagja. És most nézem, hogy ő sem mai "csirke" már (ezt nem sértő módon írtam:), hiszen 50 éves. Megláttam róla egy képet, és olyan 30-nak tippeltem, de ezek szerint neki is jó barátja volt a botox, vagy ha nem akarok gonosz lenni, akkor jól tartja magát.:) Tipikus török, mély hangja van, és nekem nagyon ismerős, szóval biztos, hogyy hallottam már tőle zenét. Ez a Gecmis olsun nem is rossz egyébként, most ezt hallgatom.. Elmegy egynek. Szakításról szól, tűnj el az életemből, meg hasonlók. Ő is elég nagy ikonnak számít Törökországban, nyert szépségversenyt, rengeteg filmben szerepelt, újságot ír...Nem semmi az öreglány. :)  


Hát hol néz ő ki 50-nek?! :) Ozan Colakoglu. Talán azzal is kezdhetném, hogy Tarkan legjobb haverja. Tarkannal nagyon sokat dolgoztak együtt, közreműködtek egymás albumain és eközben jóban lettek. Ő is csinált mindent egyébként. Zeneszerző, producer, zenész, van saját zenei kiadója illetve stúdiója... És ő is ikonnak számít. Összvissz 2 zenét ismerek tőle, nem voltam elragadtatva, de ízlések és pofonok.:) Most látom, hogy még DJ-skedik is, van kismillió Tarkan remixe.. Mi más? Egyébként ő is sikeres, szerintem 41 évesen még biztos, hogy tevékenykedik, szóval majd csekkolom. Ennyi voltam mára, hajnali 1 körül azért már nem annyira élvezetes gépelni, és a szemem is csukódóban van, szóval bármennyire is szeretnék még írni, ma már nem fogok..:)


xxx, Iyi geceler. :) 


 


 


 


 


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Türkçe, azaz a török nyelv

2013-12-28 21:06:58

 Ebben a bejegyzésben megtudhattok pár (legalább is számomra) érdekes dolgok a török nyelvől.:) Enjoy!


Hol beszélik? 


Természetesen Törökországban...hahah, jó vicc volt. :D Viszont ezen kívül hivatalos még Ciprusban, Macedóniában és Bulgáriában. Beszélik még Azerbajdzsánban, Görögországban, Irakban, Iránban, Moldovában, Németországban, Szíriában, Franciaországban és Koszovóban. Sok helyre a bevándorlók miatt került be a nyelv (ilyen Németország), de a közös nyelv, a vallás is közrejátszhatott. 


Jellemzők:


-agglutinál, azaz ragoz


-amilyen hangrendű a szótő, olyan a toldalék


-nincsenek nemek a nyelvtanban


-a melléknév megelőzi a főnevet


-az ige a mondat végén van. 


A török nyelv, habár nem vagyunk egy nyelvcsalád, sokban hasonlít a magyarhoz. Ide sorolhatjuk a ragokat, toldalékokat, a hangrendi törvényeket, a miénkhez nagyon hasonló múlt időt, a feltételes mód használatát, a tagadást, de ami ezen túlmegy és sokkal szembetűnőbb, hogy rengeteg török eredetű szavunk van, és rengeteg olyan szavunk, aminek megvan a török "hasonmása". 


Itt van az örök klasszikus, amivel szemléltetem: 


Cebimde cuk kücük elma var. (ejstd: Dzsebimde csuk kücsük elma var.) - Melynek jelentése nem más, mint: Zsebemben sok kicsi alma van. 


Aztán itt egy másik: 


Kücük keci kapimda. (ejtsd: kücsük kecsi kapimda)- Ami annyit tesz: Kicsi kecske kapumban. 


Már megfigyelhettétek, hogy a törökök a C betűt bizony DZS-nek ejtik. A címben szereplő Türkce szó c betűjén azonban van egy kis jel. Ennek módosító szerepe van, tehát ha ilyennel találkoztok, azt ejtsétek cs-nek. Az S betű esetében is ugyanez a helyzet, a simán leírt s betűt sz-nek, az ugyanilyen kis jellel ellátott s betűt pedig s-nek kell ejteni. Sajnos nem tudtam beszúrni ezeket a betűket ide, de nyilván oda fogom írni a török szavak mellé a kiejtést, és akkor tudni fogjátok, hogy mit miért kell úgy mondani.:)


Hozok nektek pár rokon szót, a magyarral kezdem, majd utána írom a török "párját" és a jelentést. Próbáljátok meg kitalálni azért!:))


autóbusz - otobüs (e: otobüsz) - jelentés: ugyanaz


balta - balta - jelentés: ugyanaz


beton- beton - jelentés : ugyanaz


cigaretta- sigara (e: szigara) - jelentés: ugyanaz


csizma- cizme (e: csizme) - jelentés: ugyanaz


film - filim - jelentés: ugyanaz


kapu - kapi - jelentés: ugyanaz


magyar - Macar (e: madzsar) - jelentés: ugyanaz


pamut - pamuk - jelentés: ugyanaz


papa - baba - jelentés: apa


papucs- pabuc (e:pabucs)- jelentés: ugyanaz


rúzs - ruj (e: ruzs) - jelentés: ugyanaz


sál - sal (e:sal) -jelentés: ugyanaz


sapka- sapka (e: sapka) - jelentés: ugyanaz


szendvics- sandvic (e: szandvics) - jelentés : ugyanaz


szakáll - sakal (e: szakal) - jelentés : ugyanaz


teve- deve - jelentés : ugyanaz


váza - vazo - jelentés: ugyanaz


Látjátok, nagyon sok az egyezés, és ami a meglepő, hogy a legtöbb esetben a jelentés is ugyanaz.:) 


Amint már azt említettem, rengeteg szavunk van (kb. 300), amely török eredetű. Kaptok egy kis ízelítőt. 


Hittel kapcsolatos : Isten, eskü, böjt, egyház


Család: apa, anya


Színek: sárga, kék, piros


Mezőgazdaság: bika, disznó, borjú, kecske, ökör, ól, túró, tyúk, ürü, alma, arat, árpa, búza, dió, gyümölcs, kert, körte, ocsú, tarló, sarló


Állam- és közélet: bíró, boszorkány, bűbáj, csata, gyanú, gyűlöl, imád, ír, kölcsön, orvos, sereg, sír, tanács, telek, terem, törvény, úr, üdül, ünnep.


Ki gondolta volna?:) Szerintem ez nagyon-nagyon érdekes, és tényleg eléggé foglalkoztat ez az egész török nyelv, szóval el is kezdtem tanulni kb. 1 hónapja.. csak hát jegelnem kellett szegényt, de mire legközelebb megyünk, már csak úgy társalgok az animátorokkal törökül! :D


Ennyi voltam mára, remélem, érdekes volt számotokra ez a kis bejegyzés.:) Nemsokára ismét jelentkezem, addig is : 


 


xxx, peace, love, Türkiye ♥


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Karácsony Törökországban:)

2013-12-22 23:52:20

  Mivel Törökországban a lakosság döntő többsége iszlám vallású, ezért felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a törökök ünneplik-e a karácsonyt. A válasz igen, bár ez sokban eltér a mi karácsonyunktól.:)


Mivel Törökországban élnek keresztények, ők "divatba" hozták ezt az ünnepet, és az összes bevásárlóközpont karácsonyi díszben pompázik, árulnak fenyőfát, karácsonyi díszeket, szóval a marketing rész olyan mint bárhol máshol. Annyi a különbség, hogy ők nem karácsonyfát, hanem újévi fát állítanak (bár az ünneplés időpontja is megoszlik vallási identitás szerint), és az ajándékot a Mikulás, azaz Noel Baba hozza, aki egyébként török származású eredetileg, Myrából, a mai Antalya tartományból származik. 


Egyébként van török Jingle bells is, linkelgetek párat.:D


Noel Baba nagyon dancel, megvan a török hangulat, hastánc, minden. :) : 


http://www.youtube.com/watch?v=bety44iDfZA


Ez ilyen paródia, én annyira nevettem... Angol Jingle Bells, török akcentussal, vagy nem is tudom, minek nevezzem...Jajj! :D Ajánlom figyelmetekbe : 


http://www.youtube.com/watch?v=3rRbirpO5Cg


10perce csak ez megy, replay replay replay, és még mindig szakadok rajta. Eszméletlen. :DDDDD "..and sing this you know what"  Megértitek, ha meghallgatjátok! :D


Cuki iskolások énekórán a lefordított verziót éneklik :


http://www.youtube.com/watch?v=yFtLQckhTgM 


Ebben nincs szöveg, de a bácsi átdolgozta és lett belőle egy egzotikus, török-folklór-Jingle bells : 


http://www.youtube.com/watch?v=__9gEunltl8


Na, a Jingle bellsből szerintem ennyi elég is volt, ez feldobta az estémet! :D


Végül, de nem utolsósorban kaptok pár karácsonyi és téli képet Törökországból.:)


A bevásárlóközpont teljes díszben...


 

 ...és az alkalmazottak is teljes harci díszben : 


Hó Törökországban? Hát normális ez? Úgy tűnik, nagyon is az...:) 


Isztambulba is megérkezett...  A bazárokban is karácsonyi a hangulat.. na meg a kínálat:) Szinte már hallom is "güzel karácsonyfadísz, neked barátom, csak most, engedménnyel, 5 euró." :D :D Ha idén kis hazánkban is lesz hó, egy ilyet tuti, hogy fogok építeni :D 


 


Ennyi voltam mára.:) 


Ha netalántán addig nem írnék bejegyzést, szeretnék mindenkinek nagyon-nagyon boldog karácsonyt kívánni, teljen ez az ünnep tökéletesen, meghitten!:)


És, hogy hű legyek, boldog karácsonyt kívánok nektek törökül is : 


Noeliniz ve yeni yiliniz kutlu olsun!:)))


xxx, peace, love, Türkiye ♥ 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Hol jelenik meg a török-imádatom?

2013-12-20 22:23:20

 A válasz: MINDENHOL!


Suliban, koliban, mindenhol! 


Bármilyen project munka, gyűjtőmunka, bemutató van feladva, nekem nem kell már sokat gondolkoznom azon, miről is fogok írni. Törökországot mindenre rá tudom húzni, mert olyan sokoldalú ország, és mert mindenben megtalálom a törököket. És ezt a többiek (és már szinte minden tanár) is nagyon jól tudják. Ha Dorina, akkor Türkiye. 


Barátnőim szokták mutogatni a ruhájuk címkéit, vagy éppen a tollukat, amin ez áll: MADE IN TURKEY. Ilyenkor nadzson happy leszek, és addnekemaddnekeeeeeeeeeeem kíséretében sikoltozok. :D 


Hülyének nézhettek, talán az is vagyok. De szerintem mindenkinek van az életében valami olyan dolog, amiért él-hal, annyira szereti. Nekem ez. Nektek más. Fogadjátok el, ahogy mindenki más megtette.:)


A nyaralás előtt igazából nem is nagyon volt olyan dolog, amiért ennyire rajongottam volna, hát ez most mindent megoldott, azt hiszem. Azóta mindenem török. Török tea, török kaja, török zene, csürkiyepulcsi, csürkiyenadrág, törökországos képek a falamon... A török pasikról nem is beszélve! De ez egy másik fejezet lesz majd... A másik blogomban egyébként többek közt erről is olvashattok (önreklám, rendkívül jó:D).  


Egyszer valaki megkérdezte tőlem, hogy : "Dorina, te Törökországban születtél?" De kaptam már olyan kérdést is, hogy : "Török vagy?" (Utóbbiban a vicc az, hogy egy török kérdezte...) A válaszom persze nemleges volt, de ezek szerint nagyon benne lehetek a témában. :D 


Szóval, mára ennyi, de holnap jövök rengeteg érdekességgel.:)))


xxx, peace, love, Türkiye!


Iyi geceler. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Hozzászólások száma: (4)

Bevezetés:)

2013-12-16 20:37:51

 Merhaba!:)


Az első kérdés, ami felmerül bennetek a blogommal kapcsolatban, az bizonyára ez lesz : Miért? Hogy miért indítottam el a blogot, és hogy honnan jött ez az imádat? Azonnal megtudjátok!


Minden 2O13. július 23-án kezdődött. Idei nyaralásunk célpontja a törökországi Alanya volt. Gyönyörű hely, luxusszálloda, türkizkék tenger, átlag 40 fokos hőmérséklet és kedves, vendégszerető emberek. 


Már az első nap megimádtam a helyet, és magát az érzést... Szabadság, gondtalanság, ingyenkoktél, napsütés, hangos zene és piszok helyes animátorok. Mindez egy hét erejéig. El tudtam volna viselni egész nyáron... Az utolsó napok voltak a legjobbak, akkorra ismerkedtünk meg és lettünk jóba szinte mindenkivel. Aztán 3O-án, reggel 5-kor megszólalt az ébresztő, hatra érkezett a transzfer, és 8-ra már az antalyai reptéren voltunk. 


Viszont most beszélek egy kicsit az élményeimről. Részt vettünk pár magyar idegenvezetős programon, bejártuk az alanyai látványosságokat, és mondanom sem kell, minden egytől egyig gyönyörű volt. Voltunk hajókiránduláson Manavgatban, banánültetvényeknél jártunk,sétálgattunk a Sapadere kanyonban, bejártunk pár mecsetet, textiláruházat tele kamu-márkás cuccokkal (a törökök készítik őket, ebben világhírűek.. a kamu LV táskáról meg nem mondanád, hogy nem igazi, és 40 euróért a tiéd), bazárban is voltunk, Side romvárosát néztük meg, és a fiúk jeep safariztak. A legjobb mégis az volt, amikor csak chilleztünk a tengerparton egész nap, részt vettünk az animációs programokon, hülyültünk az animátorokkal, parasailingeztünk, ismerkedtünk mindenkivel, vagy egyszerűen csak elvoltunk a szállodában. 


Fájdítom a szíveteket, megmutatom a szállodát : Szerelem első látásra, hát nem? Annyira kettős érzéssel írom ezt a bejegyzést.. Egyik szemem sír, mert vissza akar menni (felelevenítettem az érzést..) , másik pedig nevet az emlékeken. Ilyen ez.  Szóval, beleszerettem az országba, a szállodába, a szálloda személyzetébe, az animátorokba, mindenbe és mindenkibe. 


Azért kezdtem bele a blogolásba Törökországról, mert nálam ez napi téma, mindig tudok újat mondani mindenkinek, és néha már sokakat az őrületbe kergetek az őrületemmel. :) Remélem, azért titeket érdekelni fog!


Nemsoká hozom a következő cikket, addig foglaljatok le egy repjegyet Antalyába!:) 
 


 


 


 


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)