REBEKA KIPRÓBÁLTA

A KamaszPanasz lelkes szerkesztőjeként hétről hétre kipróbálok valami újdonságot, őrültséget, érdekességet. :)Ne kíméljetek az ötletekkel !
@rebekagyorfi (Twitter)

rebekaa 2012.04.11. - 20:33 132148 látogatás 113 bejegyzés

Készülés az egyetemre- a gólyatábor

2013-08-26 15:17:42

 Minden egyetemista ( jó esetben) várja, hogy bekerüljön az új közösségbe, illetve a legtöbb diák minél több jó baratság kötésére törökszik az első évek alatt. Erre remek lehetőség lehet a gólyatábor, ami augusztus utolsó hetében kezdődik.


A gólyatábor, akár megszépítve is, a közös élményekről, ismerkedésről szól, és persze a fergeteges bulikról, illetve az alkoholról. A szórakozás nem bűn, sőt, egy ilyen rendezvény remek alkalom a kikapcsolódásra és az új emberek megismerésére, de nem árt vigyázni. Rengeteg rémhír kering a megerőszakolásokról, a különböző mérgezésekről, balesetekről. 


Mielőtt elkezdenél csomagolni, írj össze pár fontos dolgot, amit nem árt magaddal vinni. Ragtapasz és egyéb elsősegélyhez nélkülözhetetlen dolgokat valószínűleg a táborban is találsz, de nem árt ha megvan a sajátod is. Allergiák, betegségek esetén ne legyél hanyag, értesítsd a megfelelő embereket, illetve a csoportvezetőid, a szüleidnek pedig diktáld be a helyszín pontos címét, hiszen vészhelyzet esetén könnyen segítséget kaphatsz.


Ha tudsz olyan emberről, aki szintén megy, mindenképpen vedd fel velük a kapcsolatot és tartsatok össze, vigyázzatok. Elkerülhetetlen az, hogy valaki egy pici alkoholt ne igyon, de nem árt figyelni, hogy ki mit tesz bele esetleg. Ha páran együtt mozogtok és mindig figyeltek, akár egy kisebb tragédia is elkerülhető. Ha valaki elkavarodik, vagy máshova csatlakozik, érdemes egy embernek vele tartani. Nem nyomozásra akarunk biztatni, de nem árt az óvatosság. Rosszullét, vagy eltűnés, vagy bármi probléma esetén azonnal értesítsétek a csoportvezetőt. Abban az esetben, ha nem hajlandó segyteni vagy súlyos a helyzet, tárcsázzátok a 112, és kérjétek a megfelelő segítséget. 


A drogozás témakör gyakran előjön a gólyatáborok kapcsán, hiszen sok rémhír, történet kering olyan lányokról, akiket másnap az erdőben találtak meg meztelenül, vagy olyan srácokról, akik drog hatása alatt kiugrottak az ablakból, vagy megerőszakoltak valakit. Sok  ilyen sztori kering, ám nem szabad őket egy legyintéssel elintézni. A 'véletlenül' pohárba csempészett bogyó, vagy egy szippantás valami ismeretlen porból nemcsak a szervezetedben okozhat nagy károkat. Ha rajtakapnak, akár rendőrségi ügy is lehet belőle, ám ennél sokkal fontosabb az egészséged, hiszen nem tudhatod, hogy bizonyos szintetikus készítmények milyen hatással vannak rád. Légy óvatos!


Végezetül a fertőzések : mivel sok ember megfordul a 3-4 nap alatt a helyszínen, elkerülhetetlen a baktériumok, kórokozók terjedése. Vigyázz, hogy ki után iszol bele egy pohárba, vagy, hogy kinek a villáját, törölközőjét, hajkeféjét használod.

Ha esetleg intim kalandra kerülne a sor, mindig gondolj a védekezésre és a higéniára. Nem árt bepakolni egy doboz óvszert. Nem arra bíztatunk, hogy használd, de nem árt az óvatosság. A szexualitás az egyik legintimebb dolog, fontos időben megtanulni, hogy kit érdemes beengednünk ebbe az intim szférába. 


Ha már az összes negatív dolog fel lett sorolva, ne feledd : A gólyatábor remek alkalom az ismerkedésre és a kikapcsolódásra. Érezd tehát jól magad, és légy óvatos.


Jó szórakozást!


Hozzászólások száma: (0)

Készülés az egyetemre- előkészületek

2013-08-18 10:20:10

 A KamaszPanaszon az elkövetkezendő időszakban rengeteg cikket találtok majd az egyetemre való felkészülésről. Bizonyára te is megkaptad a leveld, smst, és már izgatottan várod. 


Van akiknek nehezebb lesz, hiszen el kell költözniük, vagy akár egy teljesen más országrészben, országban újrakezdeniük, vagy elkezdeniük a nagybetűs életüket. Már minden bizonnyal leültél a szülőkkel beszélgetni a jövőről. Ha még nem akkor éppen ideje, ez nagyon fontos. Nem ciki egy nagy adag papírlappal és tollal leülni apukáddal vagy anyukáddal és minden alaposan átbeszélni. Számoljátok ki a költségeket, az esetleges plusz kiadásokat. Ha tudod már hol fogsz lakni ( kollégium vagy albérlet), akkor a lakhatás áraival sem árt tisztában lenni. Így egy kicsit felnőtebbnek érezheted magad, hiszen a pénzügyek most már a te gondjaid ( csak egy picit) is.


Ha még nem találtál lakást, a legfontosabb, hogy nézd meg a térképen, hogy melyik "campuson" leszel. Keress rá a kollégiumokra ( bár már nem mindegyik fogadja a jelentkezőket), illetve albérletekre a környéken. H tudsz ismerőst az adott környéken vagy a városban, mindenképpen hívd fel. Hátha tud valakit, aki lakótársat, albérlőt, vagy vevőt keres. A beköltözéssel majd később foglalkozunk. 


Ismeretlen az új hely? Nem kell félni az egyetemtől, fedezd fel a várost. A közösségi oldalakon csatlakozz az egyetemed csoportjaihoz, itt nem csak hasznos infokat tudhatsz meg, hanem megismerkedhetsz hozzád hasonló gólyákkal is. Menjetek el együtt , fedezzétek fel a város rejtelmeit, a környék nevezetességeit, és a legjobb egyetemista helyeket, ahol olcsón tudtok enni-inni.


Következik a gólyatábor! Ne felejts el jelentkezni!

 


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi - szóbelik 3

2013-06-09 15:37:30

 A szóbelik már közelegnek, és ha úgy érzed nem vagy elég felkészült, ne ess kétségbe. A kulcs nem a tanulás mennyisége, hanem hatékonysága. 


Rengeteg embert megkérdeztem, hogy milyen módszerekkel tanulnak. A legtöbben a szines kiemelésekre, aláhúzgálásokra és a post it tömbökre esküsznek. 

Nem nagy probléma ezeket beszerezni. Irány a papírbolt, és válaszd ki a neked legszimpatikusabb eszközt.


POST-IT


Már korábban volt róla szó. Ha sok évszámot és a hozzá kapcsolódó eseményeket kell megjegyezni, nagayon jól jöhet. A füzetedbe, vagy könyvedbe tedd őket, ahhoz az anyaghot amelyikhez illik, és így, amikor olvasod a szöveget, a kis post-itokra pillantva hatékonyabban tudod memorizálni az anyagot. 

A kulcs szavakat, vagy kifejezéseket is felírhatod rájuk...ha nem megy a megjegyzés, ragaszdgasd a fürdőszobatükörre vagy az éjjeliszekrényedre őket.


Kiemelő


Rengeteg szín, méret, és márka. Szerezz be belőlük néhányat. Ám egyre ügyelj, hogy ne színezd ki az egész könyvet. A legfontosabb szavakat és kifejezéseket emeld ki. Ezek a kulcs dolgok a tudáshoz. Próbálj meg egy színt használni egyféle témához, hiszen ha nagyon sok szín van és kifestőkönyva jegyzeted, akkor igazán belefogsz zavarodni. 


A hatékony tanulás kulcsa a zavartalan ismétlés, és a megfelelő módszer.


Jó tanulást ! 


Hozzászólások száma: (0)

Érettségii- Szóbelik 2

2013-05-17 16:27:39

Hamarosan elérkeznek az emelt szóbeli időpontok. Ha még nem tanultál rá eleget, vagy nem tanultál egyáltalán, ne ess kétségbe.


Ha végleg el vagy veszve, hívd fel a tanárodat, vagy menj be az iskolába. Kérd meg, hogy adjon tanácsokat néhány tétellel kapcsolatban. Akár el is kezdhetsz kidolgozni pár tételt, és kérdezd meg, hogy kijavítaná-e neked.


Akár a többiekkel is összeülhettek, és átbeszélhetitek a nehezebb részeket. Együtt is kitudjátok dolgozni a tételeket, osszátok be , hogy ki melyiket "viszi haza" és csinálja meg. Így több időd marad tanulni, és hatékonyabb is lehetsz. Ha inkább egyedül szeretnél tanulni, gyűjts plusz infókat az internetről. Ám vigyázz az érettségis, tételkidolgozós portálokkal. Sokszor pontatlan, vagy hibás információkat is tartalmazhatnak az oda felrakott, kidolgozott anyagok, így nem árt odafigyelni, hogy mit töltesz le.


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi - Szóbelik 1

2013-05-13 11:48:03

 Ha már túl vagy az összes írásbelin, akkor itt az ideje a pihenésnek. Ám csak óvatosan a lustálkodással, és a bulizással. Jönnek a szóbelik, amiket nem szabad elhanyagolni, hiszen nagyon könnyen leronhatod a jó eredményed. 


Itt is ugyanaz a szabály érvényesül, ami az írásbelinél : tervezz előre ! Ha már tudod, hogy melyik napon ( vagy héten ) mész szóbelizni, akkor oszd be a tételeid. Nem kell minden egyes nap tanulnod, de a héten minimum 2-3 napot szánj rá. A többi napon pihenj , szórakozz, és ha van lehetőséged, nézz meg pár érdekes filmet, vagy eleveníts fel egy-két, a tételekhez kapcsolódó kötelező olvasmányt, újságcikket, érdekességet. 


Jó pihenést és tanulást !


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi - Magyar

2013-05-05 15:32:24

 Mire figyelj a magyar érettséginél ? 


Először is fontos, hogy a napod kezd egy kiadós reggelivel, hiszen így indulhat be az agyad. Igyál rengeteg folyadékot és ne felejtsd el a rágcsálnivalókat berakni. 


Legyen nálad 2-3 új toll, vagy tollbetét. Így nem érhet meglepetés, ha valamelyik kifogy. 

Magyar érettséginél a legfontosabb, hogy alaposan olvasd át a kérdést és a feladatot. Ha valamit nem tudsz, akkor ne görcsölj rajta, hanem térj rá a következő feladatra, majd ha minden kész van , akkor lesz időd gondolkodni rajta. Fontos, hogy mindig figyelembe vedd a feladat pontszámát. Egy két pontos feladaton nem éri meg görcsölni, inkább térj ki egy 6 pontosra. 

Nagyon ügyelj a helyesírás, az írásjelekre. Ha bizonytalan vagy egy szóban, akkor nézd meg a helyesírási szótárban ( aminek az asztalon kell lennie) . 


Ne pánikolj, hiszen rengeteg időd lesz a feladatokra. :)


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi előtt 5

2013-05-05 15:26:09

Hétfőtől megkezdődik a "nagy" érettségi. Az előttelevő napok villámgyorsan telnek. Hogy készülj fel az érettségire az utolsó pillanatban ? 


A válasz : sehogy ! Az utolsó napkat használd a pihenésre. Aludj sokáig, pihend ki magad. Ne fáraszd magad feleslegesen. Csinálj nem túl megerőltető dolgokat, például takaríts ki, vagy rakj rendet az íróasztalodon ( biztos sok sok papaír van rajta ). Ezek a tevékenységek elvonják egy kicsit a figyelmed a tanulástól. Ha nem akarsz tétlen lenni, akkor se magolj, vagy ne próbálj meg teljesíthetetlen mennyiségű anyagot. Inkább lvass utána pár olognak , amit nem tudtál, vagy keress rá érdekességekre a neten. Ezzel nem csak tanulsz, hanem kikapcslódsz is. 


Készülj fel a holnapi napra lelkileg és fizikailag is. Egy forró fürdő sosem árt, de ha sétálni támad kedved tedd azt. Beszélgess a barátaiddal, menjetek el együtt , igyatok meg egy kávét , vagy fagyizzatok. 

Ha mégis otthon maradnál, akkor se a félelmeiden pörögjön az agyad. Rendezd el a tolltartódba a ceruzákat, tollakat, vasald ki a ruhád, inged holnapra, menj el a boltba és szerezz be néhány rágcsálnivalót.


Fontos a pihenés. Éjszaka semmi esetre se tanulj. Pihend ki magad, hiszen fáradtan nehezebb koncentrálni és akár több hibapontot is szerezhetsz.Sok sikert mindenkinek ! 

 


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi előtt 4

2013-04-26 16:14:53

Az érettségi vészesen közeleg. Vizsgák előtt a nagy drukkban sokan sokféle trükköt kipróbáltunk a hatékonyabb tanulás érdekében. Van aki sokszor elolvassa, van aki pedig mindenhova információkat írogat fel.


Ha fontos évszámokat vagy fogalmakat kell megjegyezned nem érdemes össze- vissza írogatni cetlikre, vagy mindeféle papírra. A leglényegesebb elv a rendszeresség. A megtanulandó anyagot szépen jegyzeteld ki ( persze csak vázlatosan, használj kulcsszavakat ) papírokra, amiket rendezz színes műanyag irattartókba. Ezekre rá tudo írni a korszak, a témakör, vagy az anyag nevét, vagy sorszámát. Ezeket le is fűzheted, így nem kell feltúrni az egész szobát, ha esetleg keresel egy lapot vagy egy jegyzetet. 


Ha vizuális típus vagy , szerezz be rengeteg különböző színű és alakú ragacsos, úgynevezett post-it tömböt. Ezekre írd fel az információkat, a megtanulandó kulcsszavakat, vagy évszámokat. Ne ragaszd ki őket mindenhova. Praktikusabb , ha egy nagy kartonlapot veszel a papírboltba, majd erre szépen sorrendben felragasztod a lapokat. Függeszd ki az asztalod felé, vagy az ágyad mellé, így mindig rá tudsz nézni, és megtudsz tanulni vagy át tudsz ismételni pár fontos dolgot. 


Jó tanulást !


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi előtt 3

2013-04-20 11:45:11

 Alig két hét van az érettségiig, és már bizonyára ti is idegesek vagytok. A suli mellett tanulni bizony nem könnyű feladat, és a hétvégéken nagyon csábító lehet néhány buli, feszültséglevezetésképpen. Ám a másnapi fáradtság csak ront a helyzeten.


Oszd be a hétvégédet jól. Ha hétköznap sokáig fennt vagy, és tanulsz, akkor a hétvége valamelyik napját töltsd feltöltődéssel ( persze mellette a tananyagot is olvasgasd ) . Ilyenkor érdemes úgy tanulni, hogy érdekességeket olvasol. Például ha történelmet tanulsz, akkor olvass el eyg-két érdekes cikket mondjuk a francia királyokról, vagy nézz meg egy jó dokumentumfilmet a második világháborúról. Így nem csak tanulsz , hanem ki is kapcsolódsz. Ugyanezt megteheted bármelyik tantárgynál. Esetleg szervez családi programot, látogassatok el egy természettudományos kiállításra, vagy nézzetek ki egy jó előadást, vagy híres emléket a környéketeken. 


Vasárnap csináld mega tanulási beosztást a következő hétre, így tudsz módszeresen haladni. Ha hétközben elakadtál volna valamivel , akkor  a hétvégén regeteg időd van , hogy bepórold az anyagot, vagy a még nem teljesen rögzült részeket átfusd. 


Jó tanulást !


Hozzászólások száma: (0)

Érettségi előtt 2

2013-04-16 20:59:08

 A sok tanulás mellet az elsődleges a pihenés, nem véletlen, hogy mindenki ezt hangoztatja. 


Ha már beosztottad a tanulnivalót és az anyagot, akkor ne feledkezz meg a szünetekről , és apihenések beosztásáról. Nem egészen 20 nap van az érettségiig, ám semmi értelme annak, hogy kifárasz magad és tönkretedd az idegrendszered. 

A tanulások között iktass be kisebb- nagyobb szüneteket. Ilyenkor nyújtózz egyet, sétálj, mozgasd meg a tagjaid. Ne feledkezz meg a megfelelő folyadékpótláról se. Az agy helyes működéséhez minimum másfél liter folyadékot kell bevinni. Ez lehet ásványvíz, zöldtea, vagy házi gyümölcslevek. Mindig legyen kéznél egy palackkal. Óvakodj azonban az energiaitalaoktól és a sok kávétól. Ezek csak becsapják a szervezeted, és még jobban kifárasztanak. Inkább természetes serkentő anyagpokkal próbálj meg ébrenmaradni. Ginszengtea remek megoldás lehet például. 


Egészséges snackeket egyél miközben tanulj, a KamaszPanaszon rengeteg cikket találsz ezzel kapcsolatban.


Tanulás közben mondj le a telefonodról, tabletedről/ laptopodról ( ha csak nem tanulásra használod). Kapcsold ki az internetet, közösségi oldalakta és tényleg koncentrálj. 

Ha kikapcsolódásként játszol egy kicsit a telefonodon, vagy elolvasol egy- két érdekes cikket , azzal csak könnyebbé teszi a tanulást. Ám figyelj arra, hogy ne vidd túlzásba és tényleg arra koncentrálj, amire kell. 


 


Hozzászólások száma: (0)

  <<  1 2 3 4 ... 12  >>