/ A Te történeted / Menekülés
  2014-03-27
Közzétéve

Menekülés

A kamaszok panaszairól kisebb krónikát lehetne írni... A novella a KamaszPanasz Írópályázatára íródott. Ha tetszik az írás, like-old a bejegyzés alján, hogy március végén a szerinted legjobb mű szerzője nyerhesse meg a közönségdíjat!

 

Menekülés

 

           A kamaszok panaszairól kisebb krónikát lehetne írni. Sokan, arról fognak írni, hogy „A felnőttek nem kezelnek minket felnőttként”, vagy arról, hogy „ Túl sokat várnak tőlünk, mi nem bírjuk ezt a hajtást!”… ezek ellentétes vélemények, amiket  napi rendszerességgel lehet hallani, de én nem szeretnék egyik mellett sem érvelni.  Én inkább egy olyan gondolatról szeretnék írni, ami napi-heti rendszerességgel megfordul a kamaszok fejében, sokszor a fent említett két vélemény hatására. Ez a gondolat pedig a menekülés.

           A kamaszok sokszor éreznek késztetést arra, hogy elmeneküljenek. Hogy mi elől menekül a fiatalság? Ezer dolog elől! A stressz elől, a kirekesztettség elől, a múlt és a jövő felelőssége elől. A felnőtté válás küszöbén szembesülünk azzal, hogy a felnőtt lét nem olyan, mint amilyennek kicsiként képzeltük. Felnőttként nem fogunk unikornis háton, szivárványokon vágtázni, vagy vad csatát vívni egy oroszlánnal. Csatát maximum a számlák ezreivel fogunk vívni. Ha az ember azt érzi, hogy már most nem bírja a nyomást, a feszültséget, akkor, hogy fogja elviselni azt, amikor a felelősség csak is az övé lesz, és a döntések súlya is megnő. Nem az lesz a nagy dilemmánk, hogy melyik szünetben másoljuk le a leckét, hanem az, hogy hogyan, mivel keressük meg a betevő falatot.

           Elmenekülnénk a stressz elől. Ha nem vagyok itt, nem tudom megírni a matek dolgozatot, ha nem írom meg, akkor nem kapok rossz jegyet! Ügy letudva! Álmatlanságtól szenvedve nem kell a plafonon lévő pókhálót bámulni, helyette inkább kalandokat átélve új életet lehet kezdeni.

           Elmenekülnénk a kirekesztettség elől. Ha olyan helyen vagyok, ahol nem ismernek, akkor elölről kezdhetek mindent. Máshogy építhetem fel az életet. Nem kell a strébernek lennem, lehetek helyette a menő. A sehova, senkihez sem tartozás rosszabb, mint a plafonon lévő pókhálót fixírozni hajnali 1-kor.

           Elmenekülnénk a múlt elől. Megbántunk valamit - lényegtelen apróság- mégis este, amikor becsukjuk a szemünket visszaköszön. Ha elfutunk, akkor az új helyen senki nem fogja tudni, hogy kik vagyunk. Szörnyű nevünk helyett lehet valami új, megnyerő. Hajunkat pinkre festjük, szemünket kontaklencsével elfedjük, popról punkra váltunk és a régi ismerős már fel se ismer. Új élet, új lap. A régi hibákat ügyesen kikerüljük és az élet teljesen más lesz.

           Elmenekülnénk, mert ez valami új. A hétköznapok monotonságát magunk mögött hagyva vágnánk bele a kalandokba. Új környezetünkben minden más lesz. Előfordulhat, hogy a szekrényben a kedvenc pólód helyett Narniát találod, vagy, hogy az új iskolád a Roxfort. Itt minden nap szürke és egyforma, egy új hely mindent megváltoztat.

           De leginkább mégis mindenki a felelősség elől menekül. A felelősség minden napunk boldogságát beszennyezi. Ha boldogan is jössz haza, a rengeteg tanulnivalónak köszönhetően jó kedved már is elszáll. Kicsiként reggel az ember az arcán mosollyal ébredt és kedves volt mindenkivel. Ma a „Hagyjál már!” az első mondatunk reggelente, és az ébresztőórák tömegesen halnak ebbe bele.

           Mindenki menekülni akar, mégsem tesszük meg, mert mind félünk. Félünk hátat fordítani a családunknak, barátainknak, de leginkább attól félünk, hogy beismerjük, szükségünk van egymásra, hogy elfogadjunk, hogy még mindig csak gyerekek vagyunk.

Forgasd a tollad, írd ki magadból! Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!