Főoldal / A Te történeted / Kamaszkori problémák
  2014-03-17
Közzétéve

Kamaszkori problémák

Ezek a mai fiatalok… bezzeg az én időmben!- hallani sokszor az idősebb generáció szájából, mikor elfelejtik, hogy ők is voltak tizenévesek, lázadók... A novella a KamaszPanasz Írópályázatára íródott. Ha tetszik az írás, like-old a bejegyzés alján, hogy március végén a szerinted legjobb mű szerzője nyerhesse meg a közönségdíjat!

 

Kamaszkori problémák

 

 

Ezek a mai fiatalok… bezzeg az én időmben!- hallani sokszor az idősebb generáció szájából, mikor elfelejtik, hogy ők is voltak tizenévesek, lázadók, csak arra nem olyan könnyű emlékezni.

Szerintem a kamaszkor többszörösen összetett időszak, és nem mondom, hogy a legszebb, de azt sem, hogy a legrosszabb egy ember életében. Az embernek rá kell találnia önmagára és sokszor ez a keresgélés okoz annyi fejtörést a szülőknek és a gyerekeknek is.

A fiatalok ebben a korban rengeteg új dologgal találkoznak, kitárul előttük a világ. Gyereknek már nem tekinthetők, de még felnőttnek sem és ez bizony okoz konfliktusokat, amikor egyes helyzetekben gyerekesen, a másikban pedig éretten viselkednek. A szülőknek sem könnyű eldönteni, hogy kezeljék őket. Kamaszként azt mondom, hogy szeressék, támogassák őket, és ha kell, lépjenek közbe határozottan. De nem szabad folyton kritizálni és bírálni őket, hogy mit csináltak, miért így csinálták, hanem meg kell velük közösen beszélni, különben nagy kárt tehetnek a még nem biztos lábakon álló önértékelésben.

Ebben az időben még nem tudják, hogy kik ők valójában, mit akarnak az élettől, és a médiából rengeteg hamis és káros impresszió éri őket. Gondoljunk csak a most „divatos” étkezéssel kapcsolatos betegségekre, például az anorexiára és a bulimiára. Ezek abból erednek, hogy a fiatalok elé egészségtelen példaképeket állítanak, és mivel ők ennek a következményeit még nem látják, elkezdik követni, utánozni őket. Persze a ezeknek a betegségnek több oka is lehet, a szülő nem foglalkozik eleget  a csemetéjével vagy hasonlók.

A másik gyakori probléma, amivel a kamaszok találkoznak azok a függőségek, úgy mint alkohol, cigaretta, drogok vagy akár az internet.

De nézzük sorjában. Mindenki tudja, hogy a tiltott gyümölcs a legédesebb, és ebben a korban még (elvileg) nem juthatnak hozzá alkoholhoz, dohánytermékhez.  Ahogy Éva és Ádám, előttük sem marad titok az „alma” íze, szaga, füstje és hatása. Ez ellen nem lehet mit tenni, kíváncsiak, úgyis kipróbálják, és minél jobban tiltják, annál jobban lázadnak ellene; ez már csak így van. A baj ott kezdődik, ha nem tudnak leállni és az összes zsebpénzük erre költik, minden hétvégén részegek, be vannak szívva.  E mögött is pszihés okok állhatnak, a szülő kevés figyelme a gyerek iránt, kevés szeretet és a gyermek ettől érzi magát felnőttnek, függetlennek, hogy ellent mondhat a szülőnek. Ezen mindenki túlesik, csak arra kell vigyázni, hogy nehogy véletlenül bennragadjon.

Manapság elég gyakori probléma az internet-függőség. A közösségi oldalak, videó-, képmegosztó oldalak, számítógépes játékok mind mind veszélyt jelenthetnek a fejlődő gyerekek számára.  A közösségi oldalon virtuális, képzeletbeli életet alakítanak ki, amivel az igazit rombolják, nem tudnak igazi kapcsolatot létesíteni, másnak, jobbnak adják ki magukat, hamis képeket látnak és állítanak ki magukról. Nem mellesleg elfelejtenek mozogni, sportolni és más dolgokkal foglalkozni, tanulni.

A számítógépes játékok veszélyit pedig mindenki ismeri. Agresszívvá, függővé és magányossá tesz, az ember minden mást elhanyagol és nem törődik az emberekkel, csak a virtuális világgal.

Úgy gondolom, hogy ezek mind megelőzhetők kellő odafigyeléssel és szeretettel, toleranciával. Ha pedig már esetleg érint valakit a probléma, van rá megoldás. Mindig van megoldás.

Mindenki, ha magába néz, biztos, hogy talál olyat, amire nem büszke, amit megváltoztatna a múltjában, a kamaszkorában, de az ember attól válik azzá, aki, hogy végigmegy azon az úton, amin végig kell, és ez alakítja, formálja és meghatározza.

Hornung Anna

Forgasd a tollad, írd ki magadból! Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!