/ A Te történeted / A tinédzserek problémái, avagy „Mondjátok meg, ki vagyok!”
  2014-03-17
Közzétéve

A tinédzserek problémái, avagy „Mondjátok meg, ki vagyok!”

Mi is pontosan a kamasz? Még nem férfi, már nem kisfiú. Még nem nő, már nem is kislány. Még nem felnőtt, de már nem gyerek. Akkor mégis mi?... A novella a KamaszPanasz Írópályázatára íródott. Ha tetszik az írás, like-old a bejegyzés alján, hogy március végén a szerinted legjobb mű szerzője nyerhesse meg a közönségdíjat!

 

A tinédzserek problémái, avagy „Mondjátok meg, ki vagyok!”

 

 

Mi is pontosan a kamasz? Még nem férfi, már nem kisfiú. Még nem nő, már nem is kislány. Még nem felnőtt, de már nem gyerek. Akkor mégis mi? Valahol ezek határán. Valahol félúton az érettség felé.

A kamaszkoron mindenki akarva-akaratlanul átesik. Mert ez része a felnőtté válásnak. Ilyenkor úgy érezzük, miénk a világ, bármit megtehetünk, és nem érdekelnek a következmények. Drog, alkohol, házasság előtti szex. A tinik kipróbálják. Nem lehet egyetlen okot általánosítani, hogy miért. Mert „miért ne?”. Mert „Összevesztem a szüleimmel”.  Mert „Az X.Y. azt mondta úgysem merem”. Mert „Most szakított velem a barátom/barátnőm”.

Mert befolyásolhatók vagyunk. A beilleszkedés, önmagunk elfogadtatása másokkal, a „valahova tartozás” elsők között szerepel egy kamasz életcéljainak listáján. Sokan bármit elkövetnének annak érdekében, hogy bejussanak egy bizonyos körbe. „Tedd meg azt meg azt, ne hallgass erre meg erre az emberre, mert nincs igaza, csak az a jó, amit én mondok.”. A befolyásolhatóság pedig nagy hiba. Nem olyan hiba, amibe önkéntesen beleesünk. Mások váltják ki belőlünk, akaratunkon kívül. Ha valakit befolyása alá von egy másik személy, az feltűnik az illető viselkedésén, a beszédstílusán és nem csak őt „fertőzik meg”, hanem azt is, aki a közvetlen környezetében él. Kamaszkorban minden mély benyomást gyakorol az életünkre. És mivel nagyon fogékonyak vagyunk mindenre, amit hallunk, látunk, az alapján ítéljük meg magunkat vagy a másik embert, amit meg tudunk róla. Akár van alapja, akár nincs. Akár igaz, akár fikció.

A mai világban nehéz „tisztának” maradni. A 21. században járunk, ahol a kamaszok élete nem a valóságban, hanem a kibertérben folyik. A mai tizenéves korosztály el sem tudja képzelni az életét vagy akár csak egy napját anélkül, hogy fel ne lépne facebookra, ask.fm-re, vagy bármilyen közösségi oldalra, ahol bárki nyíltan megalázhat, fenyegethet, zsarolhat bárkit akár névtelenül. Tudjuk, hogy veszélyes, tudjuk, hogy nem kellene, de mégis megtesszük. Mégis adunk ki titkokat olyan személyeknek, akikről nem tudjuk, megbízhatunk-e bennük. Lehet, hogy később visszaélnek ezekkel a titkokkal, de abban a percben semmi nem számít, nem gondolunk a következményekre. Márpedig következmények mindig vannak.

A szüleink próbálnak védeni minket ezektől a veszélyektől. Segíteni akarnak, amit mi a józan ítélőképességünk megkérdőjelezésének vélünk, támadásnak gondolunk és a „legjobb védekezés a támadás” elv alapján sokszor megbántjuk szüleinket, akik nem értik csemetéjük undokságát, sértő megnyilvánulásait. Pedig ők csak jót akarnak. De mi nem vagyunk benne biztosak, mi a jó, mi a rossz, mit nem szabad és mit kell megtenni. Mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, kik vagyunk, kiknek kellene lennünk, és ha már tudjuk a választ, akkor felmerül egy újabb kérdés: miért pont azok vagyunk, akik? A zűrzavarban, ami a kamaszok fejében tombol, nehéz egyedül rájönni, kik is vagyunk valójában és végső elkeseredésünkben legszívesebben felkiáltanánk „Ha én nem tudom, mondjátok meg ti: ki vagyok én?”

Kónya Petra

Forgasd a tollad, írd ki magadból! Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!