/ Szakertő válaszol / Táplálkozás és diéta / Hogyan növekedhetnék?
  

Hogyan növekedhetnék?

ora 2012-11-08 14:19:36
Kedves Doktornő!
19 éves lettem néhány hete, de általában azt gondolják rólam, hogy 15 éves vagy fiatalabb vagyok.
Nagyon alacsony az önbizalmam, nem merek lányokat megszólítani.
Jelenleg 172 cm a magasságom és 54 kiló a súlyom. (4 éve pedig 170 cm és kb.50 kg voltam). Elég sokat idegeskedtem és keveset tudtam enni, lehet hogy ezért nőttem ilyen keveset? Ha 4-5 centivel magasabb lennék, akkor az már rendben lenne, de 2-3 cm-s növekedésnek is örülnék. Mit tehetek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból?
Hogyan erősödhetnék meg? Eddig próbálkoztam súlyzózással, de nem tudtam eleget enni. Ezért sajnos nem sikerült semmilyen eredményt elérnem.
Előre köszönöm válaszát. :)

Szakértőnk válasza a Hogyan növekedhetnék? kérdésre

 Kedves Levélíró!

A korodból adódóan a magasságod növekedésére már nemigen van esély. Az alkatodat a felmenőidtől örökölted, nyilván a szüleid is alacsonyabbak, vékonyabb testalkatúak. A jelenlegi magasságod egyébként nem annyira alacsony, a magasságodhoz viszonyított súlyod viszont eléggé.

Hízni nem feltétlenül akkor fogsz, ha sokat eszel. A lényeg a gyakori, rendszeres étkezés (naponta 5-6 alkalommal). Nyilván a magasabb energiatartalmú ételektől nagyobb eséllyel nő a súlyod (magas szénhidrát tartalmú ételek, pl. tésztafélék, péksütemények, rizs, burgonya), de ezek mellé megfelelő mennyiségű fehérjét is kell bevinni (sovány húsok, hal, tejtermékek, tojás, hüvelyesek). Az izomtömeg növelésének másik alapköve a rendszeres mozgás. Ez ne legyen túlságosan megerőltető, de fáradj el benne kellemesen. Lehet ez úszás, futás, foci, kosárlabda stb. de heti 3-4 alkalommal egy-egy órát kellene rá szakítanod. Eredmény néhány hét után várható.

Javasolt multivitamin készítmény kúraszerű szedése is, hiszen sok esetben javítja az étvágyat, meg télen egyébként is jól jön.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések