Anorexia 2

ora 2009-09-10 20:05:02
Köszönöm, hogy válaszolt az első levelemre. Igen a kórházi kezelésben benne volt az hogy beszélgettek velem, kaptam pár gyógyszert amit így több mint egy év elteltével is szedek. Az elején hihetetlen rossz hatással voltak rám. Hol állva is eltudtam aludni, volt mikor felpörögtem a bogyóktól. A szüleim szeretnék ha végre abbahagyhatnám, de mivel a kétejeim nem multak el az evéssel kapcsolatban az orvosom még növelni szeretné az adagomat. Félek lassan az a beszélgetés amit hetente kapok az orvosomtól, semmire nem jó. Nem tudom mit tegyek, hogy ne féljek ennyire a hízástól.

Szakértőnk válasza a Anorexia 2 kérdésre

Kedves Kérdező!

A gyógyszeradag növelésével a kételyek sajnos nem fognak megszűnni. Ahhoz, hogy a hízástól való félelem enyhüljön, s idővel megszűnjön, a legelső lépések egyike a téves hiedelmek eloszlatása. Ehhez viszont feltétlenül fontos lenne, hogy pszichológussal folytatott rendszeres terápiás beszélgetésekre is sor kerüljön. Ezek során a pszichológus nagy hangsúlyt fektet a beláttatásra: így a beteg számára is bizonyítást nyer, hogy a hízással, saját testképével kapcsolatos elgondolásai hibásak voltak. A terápiás folyamat viszont több hónapon keresztül is eltarthat.

A pszichiáter mellett találkoztál-e már pszichológussal is? A két elnevezés nem tévesztendő össze. A pszichiáter elsősorban gyógyszeresen kezel, a pszichológus a hibás pszichés működéseket más szempontból is, "finomabb" módszerekkel közelíti meg. Anorexia esetében egyik kezelésforma sem nélkülözhető. Az evészavaroknál családterápia javasolt, ami azt jelenti, hogy a pszichológus nem csak veled foglalkozik, hanem a család többi tagjával is beszélgetéseket folytat. Nagyon fontos lenne, hogy a családterápia minél előbb elkezdődjön. Nézzetek utána van-e kórházi keretek között erre lehetőség.

A hízástól való aggályokat -mivel nem tudatosan irányítható folyamatról van szó- nem igazán lehet kordában tartani. A javulás szakember támogatásával elérhető!

Ha budapesti vagy, egy telefonszámmal tudnék segíteni neked. Ha még kérdéseid adódnak, írj bátran!

Üdvözöl: Kertész Tímea

 

Hirdetések