/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Problémák a családban...
  

Problémák a családban...

ora 2009-09-05 22:15:52
Kedves Dortornő/ Doktorúr!

A szüleimmel és a bátyámmal most költözünk mamámhoz, akit elég nehéz elviselni. Az a gond vele, hogy szereti a konfliktusokat, és mindent megtenne azért, hogy egy kis viszályt, civakodást keltsen. Azt hiszi, mert öreg, mindent megtehet, és bármikor beleszólhat akárki mondandójába. Szinte mindig sikerül felbőszítenie az embert, ezáltal elkezdhet ordítozni és káromkodni, és folyton azt "mondja", hogy ő 50 évig dolgozott, azért a házért és mindenért, ami neki ma megvan. Hozzá tenném, az a ház egy disznóól volt, amíg el nem kezdtünk pakolászni (elnézést a kifejezésért, de tényleg nem túlzok), és a földi javainak nagy részét is csalással vagy lopással szerezte. Amit nem azt pedig potom pénzért, rossz minőségben.
A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint hogyan tudnám kezelni úgy, hogy ne kerekedjen folyton vita a "beszélgetéseinkből"?
Anyukám azt mondta, ne szóljunk semmit vagy hagyjuk rá. Ez végülis eredményes, de így mamám elkönyvelhet magának egy újabb győzelmet. Én pedig néha nagyon szeretném leordítani, de tudom, hogy akkor nem úsznám meg szárazon.
Szóval tudna ajánlani valamit a hallgatáson kívül?
Nagyon köszönöm válaszát: Bolha

Szakértőnk válasza a Problémák a családban... kérdésre

Kedves Bolha!

Sajnos én sem tudok mást mondani: a mamád esetében a hallgatás a legbölcsebb dolog. Nem mindig az az ember a győztes, aki minden vitában felülkerekedik. Nem akarok nagy szavakat használni, de létezik ún. erkölcsi győzelem is. Ha bölcsen hallgatsz, a csatát te nyerted, mert a provokáló fél nem tudott belehúzni téged a kicsinyes játszmájába. Ne engedd, hogy a mamád összeugrassza a családot, inkább kedvesen, segítőkészen hallgasd meg a mondókáját, lehet, hogy csak így tudja a figyelmet magára felhívni.

Türelem, kitartás... a győzelem a tied marad!

Üdvözöl: Kertész Tímea

Hirdetések