/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Hogyan tudnám leküzdeni a...
  

Hogyan tudnám leküzdeni a rohamokat?

ora 2014-01-12 01:14:11
Körülbelül 5 éve súlyos problémám van az önkontrolommal. Minden akkor kezdődött amikor (körülbelül 6 éves koromtól kezdve) apám egyik ismerőse elkezdett szexuálisan molesztálni, mindenhova követett, telefonon zaklatott amikor idősebb lettem, stb.. 15 éves koromban csúcsosodott ki az egész, amikor megfenyegetett, hogyha nem teszek úgy ahogy ő mond akkor meg fog ölni. Folyamatosan rettegtem, nem mertem szólni. azóta pánikrohamaim vannak, üldözési mániám van, és vannak olyan pillanataim hogy úgy érzem menten elájulok. Emiatt kezdtem pengével vágni magam. Undorodom a gondolattól, hogy csak rám néz az illető.
Anya észrevette egy éve, hogy tele vagyok vágásokkal, és megfenyegetett, hogyha mégegyszer meglát rajtam egy friss sebet, akkor ki fog rúgni itthonról.
Azóta nem merem magam vagdosni, de a stresszt sem tudom kezelni, nincs amivel levezessem, így folyamatosan egyre rosszabb rohamaim vannak (pl: ülök a buszon, érzem, hogy hevesen kezd el verni a szívem, elkezd remegni a lábam, és van hogy el is ájulok)
Hogyan tudnám leküzdeni ezt, úgy hogy ne keressek más öncsonkító módszert? ( nagyon megnyugtat a fájdalom )

Szakértőnk válasza a Hogyan tudnám leküzdeni a rohamokat? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, a fájdalom megnyugtat. Gondolom, megkönnyebbülsz, megnyugszol, ahogy oldódik a feszültséged és talán vele együtt a rettegésed. Valószínűleg elég sok feszültség gyűlt benned össze, az évek során, hiszen folyamatos zaklatásnak voltál kitéve. Az, ami veled történt lelki szinten is nagyon komoly sérüléseket okoz, melyekkel mindenképpen fontos lenne foglalkozni. Kérj mielőbb segítséget, mondd el a szüleidnek, hogy mi történik veled és jelentsétek fel, aki molesztál! A vagdosás levezeti egy részét a benned felgyülemlett feszültségeknek,  ez egy meglehetősen agresszív, destruktív formája a feszültséglevezetésnek. Szerintem megpróbálhatnád inkább szeretni magad, a bántás helyett! Próbálj ki más módszereket is a feszültséged levezetésére, hátha találsz olyat, amitől hosszabb távon is jobban érzed magad! Ilyen lehet például az intenzív sportolás, de sokat segíthet az is, ha beszélsz az érzéseidről, gondolataidról vagy megjeleníted őket naplószerű, zenei, képi vagy bármilyen más, neked megfelelőbb formában. Szerintem fontos, hogy a lelki problémákat inkább lelki, mint testi szinten kezeljük.

Fordulj bátran személyesen is pszichológushoz, hogy segítsen ebben a folyamatban!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések