/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / két kiskamasz anyukája ha...
  

két kiskamasz anyukája haldoklik

ora 2013-12-16 12:28:52
Üdvözlöm!
Én mint felelős mostohatestvér fordulok önökhöz. Édesapám elvált és újraházasodott, van két féltestvér öcsém, 13 és 11 évesek. Én már egyedül élek, de sok nehézség jött a családba. Édesanyámnál másfél éve tüdőrákot diagnosztizáltak, ami azóta átterjedt az agyára is. Több tízmilliós hitelt vettem fel, hogy egy programban részt vehessen, de mivel agydaganata is van már, lassan ki fogják zárni... Minden nap mellette vagyok, segítek neki, ápolom. Fél éve ddrült ki, hogy a srácok anyukája - aki mellesleg második anyám - agydaganatos. Egyszerre két rák a családban... Apámnál pedig kiújult a vesebaja, egyelőre ő most nincs rosszul, de én már a legrosszabbra gondolok... A gyerekek nem tudnak róla, apuék nem akarják terhelni őket, de az orvosok szerint ezt már csak szinten lehet tartani, gyógyítani már nem. Én úgy érzem, képtelen vagyok őket is pátyolgatni, édesanyám is haldoklik, és már nincs erre is energiám. De aggódom az öcséimért. Nem hiszem, hogy ők nem éreznek semmit ebből a komor és gyászhangulatból. Mi ilyenkor a teendő? 23 éves vagyok. Szerencsére van egy jól fizető állásom, de az ápolás miatt sokszor kimaradok a munkából is, és azon kattog a fejem, mi lesz, ha árván maradnak a gyerekek... 12-14 órában dolgozom egy multinál, nem lenne rájuk időm. Nem tudom, mennyi idő van hátra, de a rák alattomos, napok alatt is képes ölni. Nem eszek, nem alszom. Három hónap alatt 44-es méretről 38-asra fogytam. Ha nem édesanyámért vagy mostohaanyámért aggódom, akkor a fiúkért. Mintha becsapnánk őket.
Mit javasolnak?
Köszönettel: Szilvi

Szakértőnk válasza a két kiskamasz anyukája haldoklik kérdésre

Kedves Szilvi!

Ahogy olvastam a leveledet, úgy tűnik, aktuálisan te vagy a családodban a legegészségesebb, legjobban működő felnőtt. Szerintem ilyenkor nagyon-nagyon fontos azt észben tartanod, hogy működőképes is tudj maradni hosszabb távon, hiszen csak akkor tudsz segíteni majd, ha te magad nem léped át túlságosan a határaidat! Sokat fogytál, rengeteget szorongsz, miközben próbálsz erődön felül teljesíteni! Lehet, hogy most, aktuálisan így érzed azt, hogy meg tudsz küzdeni a helyzettel, de lehet, hogy ha most kicsit visszavennél, levennél terheket a válladról, melyeket le lehet, néhány hónap múlva is egészséges, jól működő, kiegyensúlyozott felnőttként tudnál jelen lenni az életedben, hogy megküzdj a nehézségekkel.

Én is azt gondolom egyébként, hogy a gyerekek érzik, hogy gond van. Látják, hogy szoronganak, idegeskednek a szüleik és még ha nem is tudják, miért, ez kihat rájuk is. Szerintem érdemes lenne átgondolni, hogy az ő szintjükön elmondjátok nekik, hogy mi zajlik körülöttük, bevonjatok más, elérhető felnőttet is a helyzetbe, aki segíthet és amennyiben azt látjátok, szükség van rá, pszichológus segítségét is kérhetitek. Édesanyád vagy második anyukád orvosa biztosan tud ajánlani olyan pszichológust, aki daganatos betegségekre specializálódott.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések