/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / hogyan tudnám ezt feldolg...
  

hogyan tudnám ezt feldolgozni?

ora 2013-12-15 11:21:16
kedves szakértők!
22 éves vagyok. 15 évesen volt egy abortuszom, nem tarthattam meg a babát, pedig szerettem volna. de mivel fiatalkorú voltam, és az apja a bátyám volt, nem engedték, hogy megtartsam. még mielőtt bármi rosszat gondolnának rólam, én ezt nem akartam, hogy megtörténjen!
az abortuszra magamat összeszedve mentem, már akkor nagyon gyászoltam a babámat...sokáig halogattam, hogy az egészet be merjem egyáltalán vallani, 14 hetes voltam, mire abortuszra kerültem. az abortuszt végző nő a földig lehordott, hogy miért élek felelőtlen szexuális életet, tudom-e hogy most a gyerekemet készülök megölni... nem bírtam megszólalni. még védeni se tudtam magam. hisz megerőszakolt a saját bátyám - aki azóta börtönben van.
már stabil párkapcsolatban élek, a párom babát szeretne, ő ezekről a dolgokról azonban nem tud. halogatom egy éve, hogy tervezzünk babát, mert képtelen vagyok neki bevallani, hogy én nem érezném magam jó anyának, félek az egésztől... szégyellem az egészet, egy ilyen családi botrányt nem volt könnyű eltitkolni. azt hittem, elfelejthetem az egészet, de mióta a párom felhozza a baba dolgot, teljesen összetörök belül! úgy fáj ez nekem, mintha tűzforró vassal perzselnék a bőrömet.
segítsenek kérem, mégis mit tegyek.
köszönettel: dóra

Szakértőnk válasza a hogyan tudnám ezt feldolgozni? kérdésre

Kedves Dóra!

Ez nagyon nehéz lehet most neked, hiszen előjönnek a régi élményeid, melyeket próbáltál elfelejteni. Azt gondolom, az ilyesmit nagyon nehéz feldolgozni és a későbbiekben a helyén kezelni. Talán könnyebb lenne most neked, ha személyesen is kérnél hozzá segítséget egy pszichológustól!

Azt tartanám fontosnak, az alapján, amit írsz, hogy tudatosítsd magadban, gyerek voltál, kiszolgáltatott helyzetben. A bátyád megerőszakolt, miközben te nem tudtad megvédeni magad és az abortuszra is úgy került sor, hogy nem volt lehetőséged megvédeni a babát. Sajnos előfordul ilyen helyzet, véges a kapacitásunk emberként, még ha egy ideális világban meg sem történhetne hasonló szörnyűség. Azt gondolom, ez semmit sem árul el arról, hogy nilyen anya lennél most, felnőttként, a párod a segítségével, úgy, hogy van kontrollod afelett, hogy mi történjen veled és a babával! Lehetsz jó anya! Te vagy benne a helyzetben, így te tudod jobban, de bennem felmerül, hogy nem lenne-e érdemes megosztanod a pároddal azt, ami történt veled. Egy pár vagytok, szeret téged, elfogad téged olyannak, amilyen vagy és biztosan ő is érzi, hogy valami nincs rendben. Sokat tudna segíteni, ha nem, nyomasztó titkokkal és kimondhatatlan félelmekkel kellene szembenézned a leendő anyaságoddal!

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések