/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Segítségkérés
  

Segítségkérés

ora 2013-10-21 15:53:13
Tisztelt szakember!
Nem tudom, mit tehetnék, mint szülő. Kikészítenek a gyerekeim.
Mindegyik jogilag felnőtt. Nemrég leérettségiztek, és sorban mindegyik otthagyja az iskolát. A legnagyobb gyerekem a jogi egyetemet hagyta ott, nem államvizsgázott le, összepakolt és lelépett külföldre, mondván, ő egy percet se bír ki itthon. Végzettség nélkül ment neki a világnak. Második lányom harmadéves, most jelentette be, hogy ő is ott hagyja az iskolát, és kimegy a testvére után. Elkezdett járni terápiára, és a nő telibeszéli a fejét mindenféle hülyeséggel. Felesel itthon, visszaszól, és szemtelen, és ezt a viselkedést az én házamban nem tűröm. De tudom, nem képes a lábán önállóan megállni. Egyszer volt egy öngyilkossági kísérlete, a heim pálban megőrjített a pszichiáter, engem és a férjemet hibáztatott mindenért, miközben a gyerek ment bele mindenféle hazudozásba, rendőrségi ügyekbe, és egy rossz párkapcsolatba. Megtiltottam, hogy szakemberhez járjon, de 18 éves kora után nem lehetett ebbe beleszólásom, elment dolgozni, és panaszkodásra dobálja ki a tizenezreket. Ezért dolgozik éjjel-nappal, meg van ez őrülve. Állandóan erre a nőre hivatkozik, aki uszítja ellenem a saját gyerekemet. Utána csodálkozik a lányom, ha az apjától verést kap. Hát hol van a szülő iránti tisztelet?? Hogyan bizonyítsam be a gyereknek, hogy egy kontár és felesleges módszerre pocsékolja az idejét és pénzét?
Várom a válaszukat.
Galambos Erika

Szakértőnk válasza a Segítségkérés kérdésre

Kedves Erika!

Nagyon nehéz lehet szülőként látni, hogy a gyerekek önálló véleményt alakítanak ki a világról, önálló döntéseket hoznak és külön életet kezdenek élni. Ugyanakkor, felnőtt emberekről van szó, akiknek saját személyiségük és vágyaik vannak. Azt gondolom, ha valaki mást akar kezdeni az életével, mint amit a szülei szeretnének, az a saját döntése, melyhez joga van és nem valószínű, hogy az a célja, hogy "kikészítse" a szülőt. Sokkal inkább szólhat arról, hogy milyen életre vágyik! Könnyen elképzelhető, hogy egy különálló személyiséggel rendelkező, egyenrangú, kölcsönösségen alapuló kapcsolatokra vágyó ember nem engedi, hogy bárki rákényszerítse az igazát vagy nem adja fel a vágyait testi erőszak hatására. Esetleg érdemes lenne minél jobban megpróbálnia megérteni a gyerekek szempontjait is, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló kommunikáció alakulhasson Önök között, mint önállóságra törekvő felnőtt emberek között.

A lánya terapeutájával kapcsolatban azt gondolom, amennyiben aggódik, hogy rossz hatással lehet a lányára, mert kontár, érdemes lehet kideríteni, vajon rendelkezik-e az illető a szükséges végzettséggel. Ettől függetlenül, azt gondolom, a lánya nem maradna meg hosszabb távon is a terápiában, ha nem kapna ott többnyire pozitív dolgokat!

Minden jót!

 

 Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések