/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Iskolai zaklatás és félel...
  

Iskolai zaklatás és félelem - 15 éves fiú

ora 2013-10-18 23:11:58
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Én egy 16 éves fiú vagyok. A kérdésem összetett. A barátnőm öccse (15), mint „új” kilencedikes került be az előző tanévbe, az új iskolájába. Sajnos az a szakma, amelyre jelentkezett, és amelynek a „bevezetője lenne” (mivel az ő általános iskolai tanulmányait tavaly tavasszal fejezte be) esetében a 9-10. évfolyam, az adott szakközépiskolába elég nagy bukási rátával van (valószínűleg nem a tanárok hibájából). Az ő osztályának is kb. 1/3-a legalább másodszorra, sőt 1/7-e harmadszorra járta a 9. évfolyamot, tehát sokan nála 2-4 évvel is idősebbek lehettek/lehetnek. Sajnos elkezdték fenyegetni, zsarolni. A félelem miatt már tavalyi tanévben szólt az osztályfőnökének illetve az igazgatónak. Sajnos mivel nem volt egyik sem ilyennek fültanúja így nem cselekedtek. Az osztályfőnök tudott az érintettek kapcsolatban hasonló esetekről, de azt sem lehetett bizonyítani. A fiú sűrűn mesél/mesélt a nővérének vagy nekem az esetről, de a szülőknek nem mer szólni, mert attól tart, hogy ha bemennek a szülők még inkább „rászállnak” vagy esetleg keményebb dolgok történnének. Az elmúlt tanév végén (azt hittük, hogy) szerencsére a fenyegetések, zsarolások vezérei évismétlésre szorulnak, azaz az évet sikertelenül teljesítették. Nagyobb öröm volt a barátnőm öccsébe, ami azonban szeptemberben hidegzuhanyként érte őt illetve ért minket, hogy ez a cselekmény nem szűnt meg. A jelenlegi osztályában is hasonló a helyzet, mint a tavaiban volt. A fenyegetések, zsarolások jelenleg is fent állnak. Sajnos!
A nővére még tavaly két-három alkalommal bement, hogy intézkedjen, de mivel nem felnőtt korú és nem volt szülői engedélye nem túlságosan foglalkoztak vele. Annyit mondtak, hogy: „Tudnak a jelenségről.” Ő sem mer szólni a szülőknek.
Én próbáltam annyiban segíteni, hogy pár önvédelmi gyakorlatot mutattam neki, de ez itt szerintem kevés.
Mit tehetnénk még? Merjen szólni a barátnőm vagy merjek szólni én a szüleiknek?
Köszönöm segítségét!

Szakértőnk válasza a Iskolai zaklatás és félelem - 15 éves fiú kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, ez mindenképpen egy tarthatatlan állapot, mely komoly lelki és akár fizikai sérülésekkel is járhat! Azt javaslom, próbáljatok tenni valamit a fiú védelme érdekében, hiszen láthatóan ő egyedül nem tud megbirkózni a helyzettel! Beszéljetek a szüleitekkel, kérjetek segítséget! Hátha ők jobban boldogulnak az osztályfőnökkel vagy az igazgatóval, de érdemes lehet a rendőrségtől is segítséget kérni, akár csak annyira, hogy mit javasolnak ilyen helyzetben. Akár az iskolaváltást is érdemes lehet mérlegelni!

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések