/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Mit tegyek anyukámmal?
  

Mit tegyek anyukámmal?

ora 2013-09-01 18:42:44
Kedves szakértő!
16 éves lány vagyok, most leszek 11.-es. Az a gondom, hogy anyukám soha nem hagy békén a tanulással. Most kitaláltam egy saját módszert, hogy jó legyek majd idén a suliban, és ne ússzak el a határidőkkel, de anyukám mindenáron a saját módszerét akarja rám erőszakolni, pedig az nekem egyáltalán nem jó. Ő mindent csak magol, de nekem meg kell értenem a dolgokat ahhoz, hogy megmaradjanak. Az a gond, hogy nem engedi, hogy úgy tanuljak, ahogy nekem jó, hanem elvárja, hogy egész délután és este az íróasztalomnál üljek egy helyben, és szünet nélkül magoljak. Mit tehetnék, hogy úgy tanulhassak, ahogy szeretnék? Eddig mindig mindent úgy próbáltam csinálni, ahogy neki tetszik, de tavaly több tárgyból is majdnem megbuktam, annyira nem megy. Már nyár eleje óta mondogatja, hogy húzzak bele idén, és elkezd panaszkodni, hogy mennyire lusta vagyok, és hogy nem is tanulok semmit, de olyankor is, ha éppen semmi rosszat nem csináltam!! Komolyan elegem van belőle, hogy az egész életembe beleszól, mert egyébként ha hagyna, akkor szerintem egész jó tanuló lennék! Folyton azt mondja, hogy bezzeg az unokatestvérem milyen szorgalmas, és nekem már elegem van ebből az összehasonlítgatásból is!! Soha nem vagyok elég jó neki! Ő négy órában dolgozik, ráadásul tök nyugis munkában, és mindig úgy csinál, mintha neki lenne a legrosszabb a világon. Pedig nem is főz, meg nem szokott semmi házimunkát végezni, amint hazajön, csak alszik, meg tévézik, és mégis úgy csinál, mintha én semmi lennék hozzá képest. Még a vacsorát is apukámmal csináltatja, aki viszont több, mint 8 órát dolgozik naponta!! Folyton feldühít, pedig mindig megfogadom, hogy nem foglalkozom vele. Mit tehetnék ezzel az egész helyzettel? Meg a saját dühömmel? Nem akarok csapkodni, de elfolytani sem. Mit tudok tenni a dühömmel? És a tanulással? Félek, hogy ebben az évben is rossz tanuló leszek, pedig tényleg szeretnék megváltozni!!

Szakértőnk válasza a Mit tegyek anyukámmal? kérdésre

Kedves Levélíró!

Én is azt gondolom, hogy 16 évesen ideje lenne már kicsit szabadabban próbálgatnod a szárnyaidat, akár a tanulás terén is! Azt javaslom, legyél határozott ebben a kérdésben és ne engedd, hogy anyukád olyasmit erőszakoljon rád, amiről már tudod, hogy a te esetedben nem működik és nem is akarod. Beszélj vele, mondd meg neki, hogy szükséged van egy kicsit nagyobb térre és arra, hogy a saját módszeredet használhasd, hogy tanulni tudj. Tartsd is magad ehhez, tanulj úgy, ahogy neked jó és figyelj rá, hogy ez ténylegesen meglátszódjon az eredményeiden. Azzal már anyukád sem fog tudni vitatkozni! Ha úgy könnyebb, akár ki is találhattok egy néhány hetes időszakot, amíg ő nem szól bele a tanulásodba, te pedig kipróbálod a saját módszeredet. Utána pedig újra átbeszilhetitek a dolgot. Kár lenne amiatt rosszabb tanulmányi eredményeket elérned, mert nem úgy tanulsz, ahogy neked megfelelő! Ne engedd!

A dühödet segíthet levezetni az intenzív sportolás, ha kibeszéled magadból vagy ha megpróbálod megjeleníteni valamilyen formában, például rajzban, írásban, zenében, stb. Pillanatnyilag jobban érezheted magad attól is, ha megversz egy kispárnét vagy egy boxzsákot. Összességében azonban azt gondolom, inkább az okot próbáld enyhíteni, hogy ennyi idősen ennyire kevés tered van saját magad kialakításához!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések