/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Muszály lenne?
  

Muszály lenne?

ora 2013-07-30 18:03:00
Kedves Kamasz Panasz!
Volt egy oylan időszakom amikor pengékkel nekiestem a csuklómnak mert annyira el voltam keseredve hogy nekem semmi sem sikerül...
Most is ebben a helyzetben vagyok mert hát megbuktam matekból... és most is ott tartok hogy az öngyilkosságon gondolkozom.. tudom elég hülyén hangzik ezért megölni magam de én ezt úgy fogom fel hogy ez egy hatalmas nagy szégyen.. az előző vágásoknál anyám észevette a kezemet és azt mondta hogy ha mégwegyszer megteszem akkor elvisz egy psihológushoz.. Szügséges lenne ahhoz fordulni??
Köszönöm
13/L

Szakértőnk válasza a Muszály lenne? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, hatalmas szégyennek éled meg, hogy megbuktál matekból és annyira kétségbe vagy esve, hogy az öngyilkosság is felmerül benned. Emellett pedig bántod magad, vagdosod magad. Azt gondolom, bárkivel előfordulhat, hogy segítségre van szüksége, hogy kijöjjön egy nehezebb élethelyzetből és valószínűleg a te esetben egy pszichológus hatékony segítséget tudna neked nyújtani. Ne büntetésnek fogd fel, hanem egy hatalmas lehetőségnek arra, hogy segítséget kapj ahhoz a változáshoz, melyre te magad is vágysz. Valójában az öngyilkossággal kapcsolatos gondolataid is azt jelezhetik, hogy óriási feszültségek dolgoznak benned és szeretnél változtatni, csak nem tudod talán, hogy hogyan. Érdemes lehet átgondolnod ezt a lehetőséget és felvállalni a szüleid előtt is, hogy nem érzed jól magad! Összességében elmondható, hogy a negatív érzések, szorongások, feszültségek hátterében az áll, ahogy gondolkodunk életünk eseményeiről. Érdemes lenne alaposabban átgondolni, hogy milyen összetett belső folyamatok állhatnak annak a hátterében, hogy a bukást ekkora szégyennek gondolod. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben fogsz tudni javítani matekból és nem is olyan sokára ez már csak egy kellemetlen emlék lesz!  Addig is, a vagdosásnál konstruktívabb és hosszabb távon is pozitív hatással bíró feszültséglevezetési módszer lehet az intenzív sportolás vagy az, ha beszélsz az érzéseidről, esetleg írásban, rajzban vagy zenében megjeleníted őket.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések