/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Miért nem sújt le?
  

Miért nem sújt le?

ora 2013-05-17 22:53:45
Kedves Doktornő!
16 éves fiú vagyok, 2 éve meghalt a legjobb barátom (velem egyidős volt), hirtelen, egyszercsak összeesett és meghalt. De amikor megtudtam a hírt, nem éreztem semmit. Nem éreztem fájdalmat, vagy döbbenetet, semmit, a halálával kapcsolatban. És azóta sem. Voltam a temetésén, láttam a holttestét, de még ezek sem váltottak ki belőlem semmilyen negatív érzést, pedig elég közel állt hozzám. Azóta gyakran kapom azon magam, hogy olyan gondolataim támadnak, mintha még élne (pl.: hallok egy jó viccet, és az a gondolat jut eszembe, hogy ezt neki is elmondom, biztos tetszeni fog neki, de aztán beugrik, hogy nem lehet, mert halott).
A születésnapján is reggel még kómásan elővettem a telefonomat, hogy felhívom és fölköszöntöm, amikor eszembe jutott, hogy már 2 éve, hogy meghalt.
Bár nem éreztem a halála miatt rosszat (ami miatt kicsit lelkiismeretfurdalásom van), de azóta képtelen vagyok megbízni/megnyílni az emberek előtt (még a saját szüleimnek sem vagyok képes mesélni, ha van valami problémám). Nagyjából azóta szemlélem a világot sokkal borongósabban. Sejtem, hogy a két dolog összefügg, de azt nem értem, hogy miért maradtam teljesen közönyös a halálhírére, mikor még azokat is megrázta, akik csak futólag ismerték.

Szakértőnk válasza a Miért nem sújt le? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, egyáltalán nem úgy tűnik, mintha valóban közönyös maradtál volna a hírre, hogy meghalt a barátod! Sőt, valószínűbbnek tűnik, hogy igyekeztél valahogy megküzdeni az elvesztése miatti fájdalommal és mert túlságosan fájt, elhárítottad azt. Erre utal, hogy mind a mai napig nem fogadtad el igazán, hogy meghalt, része a gondolataidnak, mintha veled lenne még és nehezebben engedsz közel magadhoz embereket. Azt gondolom, ennek az alapja akár az elmélet is lehet, hogy ha nem engedsz magadhoz közel valakit, akkor az elvesztése sem lehet olyan fájdalmas. Így azonban rengeteg pozitív élményről is lemaradsz cserébe azért, hogy védd magad! Talán érdemes lenne megpróbálnod újra kicsit nyitni, akár tudatosan is! Vállald a kockázatot, hiszen az egész élet ilyen, nincs benne 100%-os biztonság, tele van  pozitív élményekkel, lehetőségekkel és velük együtt kudarcokkal, veszteségekkel, fájdalmakkal.

Segíthet a barátod halálát feldolgozni, ha minél többet beszélsz vagy írsz róla! Idézz fel régi közös pozitív és negatív emlékeket, emlékezz vissza, milyen volt, amikor megtudtad, hogy meghalt, milyen érzések és gondolatok voltak benned és hogyan változtak ezek mostanáig! Teljesen rendben van és természetes, ha mindenféle negatív érzés bukkan fel benned (például düh) akár a barátoddal kapcsolatban is. Foglalkozz kicsit tudatosabban a halál gondolatával is, hogy mit jelent számodra, milyen érzéseket kelt benned, mit gondolsz arról, mi van utána, stb.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések