mit tegyek?

ora 2013-04-30 22:02:24
Kedves Doktornő! Érdekes kérdésem lenne Öntől, szóval lenne inkább egy lelkiproblémának nevezhető dolog, ami engem zavar a leginkább. Anyukámnak meséltem róla, hogy nem szívesen megyek hosszabb utakra. Egyrészt nem bírom fizikailag, másrészt félek egy picit. Nem igazán hiszek a tv-nek és a híreknek, mégis annyiszor elhangzik, hogy kithol ütöttek el, kit hol vertek meg vagy öltek meg. Annyira nem idegesít, csak félek, hogy akármikor ütközhetünk, amikor megyük valahova kocsival és konkrétabb következményekről még nem is gondolkoztam addig, amíg egy biológia órán a védőnő nem tartott egy elsősegély órát, ahol elég sok hasznos információt elmondott, de elég riasztó tényeket is, mint például: a kocso balesetekben általában a medencecsont törik el, ezáltal mozdulni sem tudunk, de ha nem mozdulunk, akkor helyben meghalunk.... nem volt bíztató és mégis mosolyogva mesélte... és lényegében zavar az egész, mert régen nagyon életvidám voltam és nem érdekeltek ilyen dolgok, most meg kb. Mindenhonnan csak a rossz hír jön... sajnálom, hogy ilyen hosszúra sikeredett a történetem... Ön mit tanácsol, mit kellene tennem? Feltétlenül pszichológushoz kell mennem?

Szakértőnk válasza a mit tegyek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, akkor lehet érdemes pszichológushoz fordulnod, ha azt veszed észre, hogy a félelmed akadályoz számodra fontos dolgokban. Például nem indulsz el egy hosszabb útra annak ellenére sem, hogy szeretnél menni vagy nem ülsz be a kocsiba, mert a félelmed megakadályoz benne.

Az a kép, amit lefestesz a leveledben, kicsit olyan, mintha hiányozna a sok negatív, félelmetes, veszélyes dolog közül a sok pozitívum is. A világ sajnos valóban nem 100%-osan biztonságos, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak rossz és veszélyes dolgok történnének benne! Gondolj csak vissza az eddigi életedre! Rengeteg jó dolog is ért, nem csak rosszak és bár jelen volt benne a veszély, életben vagy. Vedd észre kicsit tudatosabban a jó történéseket is és azt a lehetőséget, hogy bármikor bármi jó történhet veled, nem csak bármi rossz. Sőt, vedd figyelembe azt is, hogy hajlamosak vagyunk, mi emberek felnagyítani olyan kisebb valószínűséggel előforduló dolgok előfordulási valószínűségét, melyet látványosan ijesztőek. Például rengetegen félnek a repülőgép szerencsétlenségektől annak ellenére, hogy ennyire nem nagy a valószínűségük. Vedd észre, hogy a félelmeid nagyon sok pozitív dologtól is megfoszthatnak, miközben a lehetséges veszélyektől megvédenek! Ne engedd, hogy távol tartsanak az életedtől!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések