/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Gordiuszi csomó- Mi van v...
  

Gordiuszi csomó- Mi van velem?

ora 2013-04-03 16:41:46
Nem tudom mi bajom, nem tudom miért van ez, de semmihez sincs kedven, és ha azt mondom, hogy semmihez, azt értsd is szó szerint. Próbálok nem agyalni, spontán lenni, de mégis pillanatok alatt elkap ez a fojtogató érzés. Nem is tudom, hogyan írjam le. Görcsöl a gyomrom, megrémülök, és csak azt veszem észre, hogy megint filózok valamin, rémülten tekintve magam elé. Mint a lefagyott Windows, csak itt nincs Ctrl+Alt+Delete. Este arra várok, hogy másnap legyen, hogy suli legyen, ami eltereli a figyelmem. Suliban meg arra várok, hogy hazaérjek, és folytassam a semmit, amit tegnap elkezdtem. Mindig várok valamire, de közben félek, hogy ez alatt az idő alatt elrepül mellettem az életem úgy, hogy nem csináltam semmit. Tele a fejem kérdőjelekkel, kérdések nélkül, mert még azt sem tudom, hogy mit, miért, hogyan, mikor. Hiába beszéltem anyuval tegnap, és a jelenlegi problémáimnak csak egyik részét beszéltük meg(suligondok), hiába folytattam, a többivel, csak annyi maradt meg, hogy nyugodjak meg, ez meg fog változni. Ne aggódjak, ne filózzak. Azt mondják, hogy jó elsírni a bánatod, mert megkönnyebbülsz, de még mindig feszült és rémült vagyok, értetlenül nézek farkasszemet ezzel a furcsa érzéssel, mintha magányos lennék és üres. felesleges, lényegtelen. mintha lassan fuldokolnál az unalom és nem létezés furcsa tengerében. A szünetben csak két ilyen átsírt éjszakám volt, és egy elcsigázott nappalom, amikor egyik pillanatról a másikra madjnem elsírtam magam, de a második este már nem bírtam tovább, ott már anyu előtt tört el a mécses. De a legrosszabb az, hogy ez már a második ilyen eset, mert tavaly, akkor is pont húsvétkor tört rám ez a hangulat, amit alig tudok megfogalmazni. Nem tudom mi bajom, nem tudom, hogy van-e valaki aki választ tud rá adni, és ha van, akkor miért nem teszi? Bújom a horoszkópokat, hátha ott ráfoghatom valamire, mondjuk arra hogy az egyik bolygó rossz szögben áll a csillagomhoz képest, vagy valami, mert akkor legalább érteném, tudnám az okát. Jóskönyvet lapoztam fel, az is azt mondja, hogy előbb értsem meg a problémám, azután oldjam meg. De hát épp ez az!!! Nem értem! Semmit sem értek! Tudom, hogy nem szabadna túlgondolkodnom a dolgokat, de nem megy, az agyam önálló utakon jár, irányítani is alig tudom. csak ülök ezen az érzelmi hullámvasúton, úgy, hogy nem tudom hogyan miért és pontosan mikor is kerültem fel rá. Egyik pillanatban semmi bajom, ez az érzés a múlt homályába vész, másik pillanatban a levegő megszűnik létezni és csak azt veszem észre, hogy patakzik a könnyem. A lehető legtöbb teória megfordult a fejemben, de fogadni mernék, hogy egy teljesen más dolog az oka mindennek.
Napok óta nem vagyok önmagam, azt szajkózom, hogy mély levegő, mindjárt elmúlik, mély levegő, mindjárt elmúlik ez a gondolatok által létrejött gordiuszi csomó a fejemben: mintha felesleges lennék. Senki sem szeret. Az élet. A jövő. Barátok. Iskola. Minden olyan gyors. magány. félelem. otthon.
Mi van velem? Miért történik ez?
Úgy érzem magam, mint egy hajótörött, aki alig tud úszni, és kiabál, hogy help, de senki sem veszi észre.
Mindeközben furcsa késztetést érzek, hogy töröljek ki MINDENT az ég egy adta világon, amit a netre korábban postoltam, egy részem hallgatott is rá, egy csomó tumblr posztom tűnt el az éterben, utána mikor végzek, nem értem, miért is akartam ezt.
Olyan, mint amikor elhatározod, hogy diétázol, egy darabig megy is, de utána hirtelen megint felzabálod a hűtőszekrény tartalmát.
Normális ez egyáltalán?

Szakértőnk válasza a Gordiuszi csomó- Mi van velem? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az egyértelműen érezhető a leveledből, hogy rosszul érzed magad, rémült vagy és segítséget szeretnél kérni. Azt gondolom, attól, hogy nem tudod pontosan mi zajlik benned, mitől vagy rémült, feszült, van valami benned mélyen, akár egy gondolat, egy félelem, egy elfojtott emlék, ami most aktivizálódott valamiért és felkavar. Biztos vagyok benne, hogy van érthető oka az érzéseidnek, csak még nem sikerült rájönnöd, mi lehet az. Valószínűleg az sem sokat javít a helyzeten, hogy magányosnak, feleslegesnek érzed magad a problémáddal és attól félsz, nem veszik észre, hogy tényleg segítségre ven szükséged. Azt javaslom, beszélj újra anyukáddal és mondd el neki mindazt, amit ide leírtál. Akár kinyomtatva meg is mutathatod neki. Addig is segíthet, ha megpróbálsz kisebb lépésenként alakítgatni úgy az életeden, hogy jobban érezd magad benne. Tűzz ki magadnak elérhető célokat, melyekért dolgozhatsz és melyek sikerélményt adnak, menj emberek közé, ismerkedj, szerezz haverokat, barátokat és szervezz magadnak olyan programokat, melyekről tudod, hogy jól fogod érezni magad tőlük.

Amennyiben úgy érzed, fordulj bátran személyesen is pszichológushoz, hogy hatékonyabb segítséget kapj ahhoz, hogy megértsd, mi zajlik benned és úgy tudj változtatni az életeden, hogy jobban érezd benne magad!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések