/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Miért halogatom?
  

Miért halogatom?

ora 2013-04-02 23:04:23
Tanácsot szeretnék kérni!
Tudom, hogy unalmas és hogy sokan nyaggatóznak ezzel, de szeretném elmondani én is személyesen a gondomat.
20 éves lány vagyok, sose volt még szexuális kapcsolatom. De semmilyen szinten... Az önkielégítést már próbáltam, és néha "bűnözök" is egy kicsit, ami ellen próbálok tenni, de nagyon nehéz, hogy most kezdtem el Istent újra keresni.
Vonzó, csinos és szép lány vagyok, nagyon nehezemre esik távol tartani magamtól a fiúkat, de vallási meggyőződésből döntöttem így... Senki nem mondaná meg rólam, hogy vallásos vagyok, mert elég divatosan és ízlésesen öltözködöm.
Viszont néha már nem tudom, hogy én ezt valóban a hitem miatt tartogatom, vagy ez csak kifogás? Évekig nem hittem - vagy legalábbis ezt hittem - de mégse mertem azt a lépést megtenni, hogy lefeküdjek valakivel... Tudtam, hogy ez Isten szemében mekkora bűn, és nem mertem megtenni. Nem a büntetés miatt, hanem a szégyenérzet miatt... Féltem attól, hogy nem tudnék úgy eléállni, hogy ilyen súlyosat vétkeztem... Elhiszem, hogy ezek mind nagyon maradinak meg hihetetlennek tűnnek, de én ilyen lány vagyok. Az önkielégítés nem számít akkora paráznaságnak, ezért merem ezt csinálni, de persze nem vagyok rá büszke... viszont a hormonok nagyon keményen dolgoznak bennem, nincs olyan nap hogy ne küszködnék azzal, hogy felizgulok valami miatt. Valószínűleg azért van, mert több srác is belém van esve - zokognak, esedeznek értem - de annyira félek a közelségüktől, hogy nem merem magukhoz engedni őket és azt sem merem bevallani, hogy én ezzel a testi kapcsolattal várni szeretnék. Házasságig. És hát nyilván az ilyesmit a mai fiúk nem nagyon értékelik... Az egyik fiúval már megosztottam, hogy szűz vagyok, és azóta arról győzködik, hogy micsoda gyönyörtől fosztom meg magam és hogy mennyire értetlen vagyok, és próbáljam már élvezni, ami adatott, és nem törvényekhez meg Istenhez igazodni, hanem boldognak lenni és élni. Mert szerinte ahogy élek, ilyen keresztény módon, ez kínzás. De pont ezért mélyülök a Bibliába, ezért keresem az utam, hogy ne kín és szenvedés legyen "betartani" a törvényeket, hanem őszintén jöjjön belőlem. Nem akarom, hogy nehézség legyen ez számomra, hanem Istennek tetsző életet szeretnék élni.
De minél jobban elmélyülök Isten keresésében, annál inkább több kétely fordul meg bennem. Mivel jártas vagyok a pszichológiában is, így persze rögtön olyan kérdések jönnek fel bennem, ha Isten szeret engem, akkor miért foszt meg olyasmitől, ami örömet szerez nekem?(És most nem csak az önkielégítésre gondolok.) Ha Isten szerető és elfogadó Isten, miért nem úgy szeret engem, ahogy vagyok? Mindenféle hibámmal és tökéletlenségemmel együtt?
Nem tudom, ki vagyok, hol a helyem és merre tartok.
Nagyon köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel:
Emma

Szakértőnk válasza a Miért halogatom? kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem tettél fel könnyű kérdést, pont azért, mert egy pszichológustól kérdezed. Pszichológiai szempontból másképpen tudom megközelíteni a kérdést, mint vallási szempontból, de az is fontos, hogy tiszteletben tartsam a vallási meggyőződésedet. Ugyanakkor, mintha benned az is kérdés lenne, hogy esetleg nem csak kifogásként használod a vallást arra, hogy ne engedj magadhoz közel senkit. Felmerült, hogy a szégyent igyekszel elkerülni, Istennek tetsző életet szeretnél élni, de azt is írod, hogy "félek a közelségüktől, hogy nem merem magukhoz engedni őket és azt sem merem bevallani, hogy én ezzel a testi kapcsolattal várni szeretnék". Ez az egész olyannak tűnik, mintha bár te magad sem tudod, miért, távol tartanád magad a közeli kapcsolatoktól, attól félve, hogy akkor nem felelsz meg...Istennek, saját magadnak, a fiúnak...ez kicsit zavaros, mindenesetre mintha már kicsit túlzott mértékben is féken tartanád magad, jobban, mint ahogy jól éreznéd magad. Közben pedig lennének vágyaid, talán lenne igényed is, ha nem is szexuális, de intimebb kapcsolatra. Azt gondolom, érdemes lenne megpróbálnod kicsit kevésbé szélsőségesen gondolkodnod ezzel kapcsolatban! Rengeteg féle kapcsolati forma létezik és biztos vagyok benne, hogy a vallási meggyőződésed nem zárja ki teljes mértékben azt, hogy számodra elfogadható kereteken belül közel kerülj valakihez annyira, hogy örömet lelj egy kapcsolatban.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések